DRBIKEART: BORDEAUX KÉT KERÉKEN (Ride a bike in Bordeaux)

2015. április 16. 00:24 - drkuktart

drkuktartbordeauxbiciklirideabike01.jpg

Ha hiszed, ha nem Bordeaux Európa egyik leginkább kerékpár-barát városa. Ha távolról ez így hihetetlennek tűnik, amikor ott vagy, tuti elhiszed, hogy igazat szóltam. Az emberek városon belül elsősorban bicikliznek, amihez a kiterjedt kerékpáros útvonalakon túl a város klímája is nagyban hozzájárul. Ha nem éppen tekernek, akkor kihasználják a meglehetősen jól szervezett tömegközlekedést (elsősorban a villamoshálózatra gondolok itt) vagy korzóznak a Garonne mentén vagy az idilli utcákon

Whether you believe or not, Bordeaux is one of Europe's most bike-friendly cities. I can imagine you cannot imagine this as I couldn't either until I visited this beautiful city. Cycling means the primary way of transportation thanks for the great bike-lane network and the nice weather as well. Those who don't bike, use Bordeaux good public transport (I especially mean its electric tramway) or walk along River Garonne or the cosy streets of the city.

drkuktartbordeauxbiciklirideabike02.jpg

A város 2002-ben került fel az UNESCO Világörökségei közé. Ekörül datálódik a tömegközlekedés átalakításának kezdete is. Ennek a beruházásnak alappillére volt a villamoshálózat fejlesztése, ami kéz a kézben járt a kerékpárutak fejlesztésével is. Manapság Bordeaux és környéke több mint 644 kilométer hosszú bicikli úthálózattal büszkélkedhet.

In 2002 Bordeaux has been listed as the part of UNESCO World Heritage. This time the city's transportation system has been altered and supplemented with the new tramway, called “Le Tram”. As the part of the alteration of the transportation system, the new tramway has been combined with wide network of cycle paths. More than 400 miles of bicycle paths are available in Greater Bordeaux

drkuktartbordeauxbiciklirideabike03.jpg

Elsőként essen szó a közkerékpár rendszerről, ami anno a MOL Bubira való idegörlő várakozás során egyébként a tulajdonképpeni oka volt annak, hogy ez a szerényen csak DRBIKEART-nak címkézett bejegyzéssorozat létrejött. Természetesen, ahogyan azt az előbb már megpendítettem, Bordeaux (és környéke) rendelkezik közbringa rendszerrel, ami a VCub vagy V3 Velo (Vélos de la Communauté Urbaine de Bordeaux) nevet viseli. Ezen a területen a honlap értelmében a 2010. óta működő 139 állomás összesen 1545 darab bringával áll nonstop a két keréken közlekedni vágyók rendelkezésére. A használat előfeltétele a jelenleg 200 eurós óvadék biztosítása, amit a  regisztráló személy bankszámláján zárolnak erre a célra. A biciklit 24 órára (1 EUR jelenleg) vagy 7 napra (5 EUR jelenleg) tudod bérelni vagy az erre alkalmas dokkolóknál (angol nyelvű menü van) bankkártyával vagy az interneten vagy pedig telefonos ügyfélszolgálaton. Szerintem a legbiztosabb a honlapon intézni a bérlést előzetesen, elkerülve azt, hogy az adott dokkoló éppen a te kártyádat utasítsa vissza. Nehogy aztán ott ácsorogj kerékpár nélkül. Ahogyan az széles e világban megszokott,  a használat első fél órája díjmentes, így a használati díjat kizárólag az egybefüggően fél órát meghaladó használat esetén terhelnek ki óránként (2 EUR jelenleg). Ha valaki komolyan érdeklődik a téma iránt javaslom, hogy olvassa el az itt található rövidke, de annál hasznosabb ismertetőt. A közbringa kitűnő módja a városi közlekedésnek, így szerintem a turistáskodásnak is. 

Let's see first the bike sharing system of the city. Since 2010 public bike system, called VCub or V3 Velo (Vélos de la Communauté Urbaine de Bordeaux) is available in the city.

drkuktartbordeauxbiciklirideabike04.jpg

Ha a közkerékpár rendszerét bonyolultnak találod vagy úgy hiszed, nem tudnád kihasználni előnyeit, de mégis önállóságra vágysz, akkor javaslom, hogy böngészd egy kicsit a neten található információkat, mert nagyszerű térképeket és leírásokat, térképeket lehet találni mind a városi közlekedés körében mind a Bordeaux-ból kifele vezető útvonalakról. Ehhez persze nem árt, ha bérelsz előbb biciklit is. Bordeaux-ban több bérbeadással foglalkozó cég is működik, ilyen például az O2 vagy a Liberty (104 crs de l'Yser, 33800 Bordeaux) vagy az Esprit (27 rue du docteur Charles Nancel Pénard, 33000 Bordeaux) ez utóbbi igen szép honlappal is rendelkezik egyébként.

Should you think the system and hiring of public bike is too difficult or doesn't worth but you want to organize your own routes in the city or around it, you are still not alone as you can hire bikes from private companies as well. This kind of companies are for example O2, Liberty (104 crs de l'Yser, 33800 Bordeaux) or Esprit (27 rue du docteur Charles Nancel Pénard, 33000 Bordeaux). The last one has beautiful webpage, it's worth to check. 

drkuktartbordeauxbiciklirideabike05.jpg

Azt is megértem persze, ha nem szeretnél a bringa bérléssel és az útvonaltervezéssel külön-külön bajlódni. Ez esetben viszont le kell mondani a spontaneitásról és alkalmazkodni kell másokhoz. Mint más nagyvárosokban, Bordeauxbanis több honlapot is szentelnek a témának (például itt vagy itt). Ezek a honlapok persze nem nonprofit alapon működnek, nagyon is fizetni kell az ott kínált szolgáltatásokért, de, ha éppen nincs időnk, kedvünk vagy affinitásunk a saját tekerésünket leszervezni, nagyszerű ötlet, ha befizetünk egy túrára akár városon belül, akár a festői szépségű Saint-Emilion-ba.

If you really don't want to spend any time to organize your bike tour in or out of the city, you have to do nothing else, just choose from the tours, offered by companies and organized in the city or its beautiful neighbourhood i.e. route to the lovely Saint-Emilion.

drkuktartbordeauxbiciklirideabike06.jpg

drkuktartbordeauxbiciklirideabike07.jpg

drkuktartbordeauxbiciklirideabike08.jpg

Ha érdekel a DRBIKEART-sorozat többi része, nézd meg ezeket: eddig HollandiábanSpanyolországbanBelgiumbanOlaszországbanNew Yorkban, Londonban és Bécsben jártam. Ne felejtkezzünk ugyanakkor meg a jóhíreket szállító DRKUKTART blogról sem. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis praktikus infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot! 

If you're interested in other parts of the DRBIKEART-series, don't miss the following posts: ride a bike in the NetherlandsSpainBelgiumItalyNew York City, London and Vienna. If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le Orme 2 2015.04.17. 07:40:54

Mindegyik fotó a Börze téri víztükörben biciklizőket mutatja, ami egyáltalán nem tipikus. A belváros egyáltalán nem biciklibarát.

drkuktart 2015.04.17. 07:42:33

Kedves @Le Orme 2! Igen, őket mutatja, mert ott fényképeztem. Egyébként nem értek veled sajnos egyet. Számos helyen biciklisáv fut még a keskenyebb utcákban is, elhatárolva az úttesttől és a járdától is. Szép napot!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása