DRKONYHART: ŐSZIBARACK PITE (PEACH PIE)

2022. szeptember 21. 20:25 - drkuktart

drkuktart_oszibarackpite_peachpie01.jpg

Íme az őszi pite ezúttal stílusosan dupla réteg őszibarackkal megpakolva. 

Hallgatásba burkolózik ez a felület és sok más online is komótosan cammog csupán előre. Ez a némaság azonban véletlenül sem jelenti azt, hogy ne lenne mit mondanom avagy a képernyő mögötti való világban ne zajlana az élet. Nagyon is pörög, pont ez lehet az oka annak, hogy leírni szándékozott megélt pillanatokat betűkbe merevíteni mégsincs idő. Ezennel azonban szusszanásnyi időt engedek a tevékenység cunamiban magamnak és itt hagyom ezt a rendkívül egyszerű őszi finomságot.

Hozzávalók:

tésztához:

30 dkg búza finomliszt 

20 dkg teavaj

1 egész tyúktojás

töltelékhez:

12 darab érett, közepes méretű őszibarack (fehér és sárga húsú vegyesen)

2 dkg teavaj

2 púpozott evőkanál nádcukor

vaj a forma kikenéséhez

liszt a nyújtáshoz

drkuktart_oszibarackpite_peachpie02.jpgA tésztához a szobahőmérsékleten megpuhult vajat beledaraboljuk a lisztbe és ráütjük a tojást (félreértés ne essék, csak a sárgája és a fehérje mehet bele egyben, a héját hanyagoljuk, azt inkább tegyük félre a komposztba). A hozzávalókat összegyúrjuk, fényes, nem ragadós felületű cipót formázunk belőle, majd a tésztát megbontjuk két adagba (az össz tésztamennyiséghez képest a két cipó mérete 2/3-1/3 legyen). A nagyobb tésztacipót (azaz a tészta 2/3 mennyiségét) egyenletes vastagságban ujjbegyekkel belenyomkodjuk egy előzőleg kivajazott, 27 cm átmérőjű piteformába akként, hogy a tészta körben körülbelül 1 cm magasan túlérjen a forma peremén. Ha a forma fémből van, akkor a sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra, ha pedig kerámiából, akkor nem bajlódunk a sütő előmelegítésével.

Megmossuk, megszárítjuk, majd kimagozzuk az őszibarackokat és 3-5 mm vastag cikkelyekre szeleteljük őket. Kívülről befelé indulva a tésztán egymás mellé helyezzük körkörösen 6 darab őszibarack felszeletelt húsát úgy, hogy 3 kört képezzenek. Ezt követően vesszük a kisebb tésztacipót (azaz a tészta 1/3-át) és enyhén belisztezett gyúródeszkán nyújtófával 27 cm átmérőjű lappá nyújtjuk. Ha a cipónk valóban kisgömböc formájú volt, akkor nem lesz gondunk a kör formára történő kinyújtással. Az így előkészített tésztadarabot az őszibarackkal fedett formába helyezzük úgy, hogy az mindenütt lefedje a barackokat és a széle a piteformán pihenő tészta szélét elérje. A tésztakör szélét a piteformán túllógó alsó tésztalap szélével ujjaink segítségével körben összedolgozzuk. Erre a felső tésztakalapra tesszük rá a fennmaradó 6 őszibarackból vágott cikkelyeket ugyanúgy, ahogyan az alsó rétegnél: kívülről befelé haladva összesen 3, egyre kisebb átmérőjű körben. 

Miután kiraktuk a második réteg barackot is, az erre a célra félretett, 2 dkg vajat 5 darabba vágva egyenletesen rápotyogtatjuk a pitére és az egészet egyenletesen megszórjuk 2 evőkanál nádcukorral.

A pitét sütőbe tesszük – az előmelegítéssel kapcsolatos ötleteket lásd fentebb – és nagyjából 1 órán keresztül sütjük azzal, hogy félidőben fedjük le lazán alufóliával annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy a művelet végére a gusztusosan piruló barackdarabok és tészta helyett itt-ott szenes falatok fogadjanak. A megsült pitét a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük. Jó étvágyat kívánok!

drkuktart_oszibarackpite_peachpie03.jpgHa tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása