DRKONYHART: KANDÍROZOTT DINNYEHÉJ (Candied watermelon rind)

2020. szeptember 01. 22:30 - drkuktart

drkuktart_cukrozottdinnyehej_polczalaine01.jpgEmberpalántaként gyűjtögetett emlékeim között felrémlik, hogy a Duna-kanyarban 'nálunk' a dinnyehéj általában a baromfiudvarban landolt. Félreértés ne essék, nem a célbalövést gyakoroltuk ilyen formabontó módon. Az udvar lakóinak szánt eleség volt: a tyúkok tisztességesen kicsipegették az emberi falatozás után maradt, rózsaszínből világos zöldbe hajló színű héjat, meghagyva a sötét zöldjét.

A héj hústól megfosztott mivoltában komposzt és baromfiudvar híján sajnos a városi ember - nevezzünk nevemen engem - szemetes ládájában landol. Vagyis csak landolt. Egészen addig, míg Polcz Alaine: Gyermekkorom című művébe felejtkezve látómezőmbe nem kúszott a cukrozott dinnyehéj receptje. Vettem is a jegyzeteimet, felírtam az oldalt, hogy legyen mihez nyúlni, ha a későbbi dinnyeevéseket igazán a fenntarthatóságba csavarintanám. A könyv egésze meggyőző volt, mégis gyötört a kétely: nehezen képzeltem el, milyen lehet az a dinnyehéj cukorban, aminek nyers ízét leginkább akként tudnám jellemezni, hogy zöld.drkuktart_cukrozottdinnyehej_polczalaine02.jpg

Hozzávalók:

500 gramm görögdinnyehéj olyan, amiben 1-2 miliméter vastagon rajtahagytuk a gyümölcs húsát

2 evőkanál almaecet (5 %-os)

400 gramm csapvíz az ecethez

500 gramm kristálycukor

300 gramm csapvíz a cukorhoz

2 citrom leve

2 rúd egész fahéj

2 csapott teáskanál szegfűszeg vagy szegfűbors

Polcz Alaine ekként fogalmaz: "Pesten nincs kamrám, pedig szenvedélyes befőző vagyok. Anyámtól örököltem ezt is, és a cukrozott dinnyehéj készítését, amit egyszer apa posztószeletnek nevezett. Ez munkás, de nagyon szeretem, most is készítem. Amikor görögdinnyét eszünk, akkor vigyázok, hogy ne vágják ki teljesen, maradjon egy kicsike piros. Lehámozom a zöldjét, ujjnyi széles csíkokra vágom, és ecetes vízben megabálom, leszűröm. Csinálok egy jó erős cukorszirupot, csak pici víz, éppen hogy föl tudjam oldani, dugok bele szegfűszeget, fahéjat, és a lecsöpögtetett dinnyeszeleteket beledobálom, felfőzöm egy karikára szelt citrommal együtt. Másnap leszűröm. Újból főzöm a szirupot. Ezt három napon keresztül megismétlem, Akkor rakom üvegekbe. Keleties, finom édesség, nagyon szeretjük. De úgy az igazi, ha sárgadinnye szeleteket is teszek közéje. Mert a sárgadinnye jellegzetes íze hozzáad valamit, plusz aromát."drkuktart_cukrozottdinnyehej_polczalaine03.jpgAz írónő a fentiekben tulajdonképpen le is írta a teljes receptet, így ahhoz legfeljebb árnyalatni kiegészítéseket fűznék: a külső, sötét zöld héjtól meghámozott, feldarabolt (kockázható is) dinnyehéjat az ecetes vízben addig abáljuk, míg enyhén elkezd áttetszővé válni. Ezt követően leszűrjük, de nem mossuk le. A cukorszirupot éppenhogy csak sűríteni kezdjük, majd beletesszük a dinnyehéjat, fűszereket és a kifacsart citromok levét és forrástól számított tíz percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni, letakarjuk és egy napig állni hagyjuk a konyhapulton. Másnap ismét felforraljuk és a dinnyehéjat tíz percig főzzük benne, majd kihűtve ismét letakarva tároljuk egy napig. A cukorszirup forralásának idejével persze vigyázzunk, nem érdemes a tíz perceket túllépni, hiszen nem karamellgyártás a cél. Ez utóbbi esetben ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a lehűlt, karamellre hajazó cukormázban pihegő dinnyehéjak belekötnek az üvegekbe, kibányászásuk pedig embert- és evőeszközt próbáló művelet. Kipróbáltam, tudom. Harmadnap ugyanígy forrástól számított tíz perces cukorfürdő a dinnyének, majd csírátlanított (erről itt olvashatsz) üvegekbe töltjük, fóliával lefedjük, csavaros tetővel zárjuk és pár percre a vákuumképződés érdekében fejre állítjuk az üvegeket. Száraz dunsztban (olvass róla itt) hűtjük ki. Tényleg finom csemege - még sárgadinnye nélkül is -, köszönhetően a citrom adta sav és a cukor közös játékának. Kellemes élvezeteket kívánok!drkuktart_cukrozottdinnyehej_polczalaine04.jpgForrás: Az idézet Polcz Alaine: Gyermekkorom című könyvéből származik, ami a Jelenkor kiadó gondozásában jelent meg 2018-ban.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Jó étvágyat kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Enjoy your meal!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása