Kevéssé nevezném zökkenőmentesnek azt a folyamatot, míg eljutottam odáig, hogy a levenduláról elsőként nem nagymamám molyűző szekrénytölteléke jutott eszembe. De lássunk csodát, az ominózus nap eljött évekkel ezelőtt, a szörp, a keksz és a tea pedig kifejezetten kedvessé lettek számomra, míg a szerencsétlen levendulás fagylalt a mai napig leginkább a szekrényekre emlékeztet...
Az elmúlt hétvége tematikája olyannyira megihletett, hogy határozott célként lebegett szemem előtt a levendulaszörp - mint újabb szörp az ezévi listámon - kotyvasztása. Az elképzelést tett követte. Bár jómagam elmulasztottam a megfelelő recept kutatását, hétvégénk mosolyának szinkronhangja volt olyan kedves, hogy egy kézzel papírra vetett írással elindított a receptolvasás útján. Pár inspiratív recept szellemi feldolgozását követően a levendulaszörp fogyasztás mellett határozottan letéve voksomat magam a megvalósítás pofonegyszerű útjára léptem.
Hozzávalók:
40 gramm - friss - francia levendula virága
2 liter csapvíz
1 kg kristálycukor
7 darab citrom leve
Szedésnél a bodzavirághoz és a csalánhoz hasonlóan szintén fontos a virágok vegyszermentessége, ugyanígy az, hogy távol essen lehetőleg az olyan szennyezőforrásoktól mint például a közlekedés. Amennyiben már rendelkezésünkre áll a kívánt virágmennyiség, irány a tisztítás.
Jómagunk a levendulavirágokat kedélyes fonóházi hangulat közepette csipkedtük le a szárakról. Lévén aznapi szedés, a morzsolás szóba sem jöhetett, így a folyamat kissé időigényesebb volt ahhoz képest, mintha már nedvességét vesztett növényről távolítottuk volna el a virágzatot. Nem dráma, hiszen a fürge ujjak mellett a letye petye is igen erősre sikeredett, repkedtek az életbölcsességek rendesen.
A szörp már csendes magányom során manifesztálódott, amely elzárkózásra igencsak szükség volt, hiszen olyan mérföldkő mint az első levendulaszörp elkészítése, csupán csak egyszer adódik egy ember életében és igényel némi elmélyülést, ami a terefere mellett kevéssé lenne sikeresen kivitelezhető.
A konyha hűs kövén álldogálva a kristálycukrot elegáns és a mindenhova is juthat jegyében kellően nagyívű mozdulattal egy lábasba mértem, majd ráöntöttem az előzőleg felforralt csapvizet. Közepes lángon forralva beleöntöttem a folyóvízzel egyszer leöblített, gondosan lecsipegetett levendulavirágokat és a citromok kifacsart levét.
Az egész egyveleget olykor megkeverve tovább forraltam úgy tíz percig, majd a lángról levéve másfél órát állni hagytam, hogy a virág ne csupán az ízét, de a színét is beleadja a készülő szirupba.
A kötelezőnek kikiálltott összemelegedési idő elteltével ismét felforraltam és pár percig forrni hagytam, majd a szörpöt merőkanál, szűrő és tölcsér segítségével előzőleg sterilizált üvegekbe töltöttem (a sterilizálás mikéntjéről itt írtam), szájukat befőzési fóliával fedtem és a forró üveget konyhai kesztyűvel erősen tartva kupakkal zártam. Vákuum képződése érdekében az üvegeket rövid időre fejre fordítottam, majd a teljes kihűlésig száraz dunsztba (arról, hogy mi fán terem ez a tevékenység, itt olvashatsz) tettem. A szörpöt ízlés szerint szénsavval dúsított vagy éppen mentes hideg vízzel higítva jégkockákkal, citromkarikával tálaljuk. Elég finom kis egyveleg. Egészségünkre.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!
Jó étvágyat kívánok!
If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!
Enjoy your meal!
DRKUKTA
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!