DRKONYHART: PISZTÁCIÁS-NARANCSOS PITE ASZÚVAL (Pistachio-orange pie with Tokaji aszú)

2020. december 24. 15:49 - drkuktart

 drkuktart_tokaji_aszu_sutemeny_szolo_wine_01.JPG

És persze titkos hozzávalókkal megbolondított mascarpone krémmel.

Szívemnek kedves éves kihívás a #koccintsaszúval keretében egy palack tokaji aszú mellé sütemény megálmodni. Tavaly kerültem igazán testközelbe a tállyai SZÓLÓ-val, idén pedig voltam olyan mázlista és a pincészet egy 2015-ös tokaji aszúja landolt nálam. Az idei évet sokféle jelzővel illetjük, de az teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy számomra meghozta a lazulást. Ennek köszönhetően szimultán nem nyolc, hanem csupán öt különféle dolgot csinálok általában. Ebben a kisimult állapotban éreztem igazán a konyhát és kaptam rá a saját receptkészítés csodálatos foglalatosságára. Így mikor megérkezett titkos kamrámba az aszú, kivételesen rögtön tudtam, melyik saját receptemet alakítom át SZÓLÓ-ra.

drkuktart_tokaji_aszu_sutemeny_szolo_wine_02.JPG

Hozzávalók:

a tésztához:

200 gramm sült sütőtök hús

250 gramm mascarpone

100 gramm búza finomliszt

50 gramm hársméz

1 teáskanál őrölt fahéj

1 egész tojás

1/2 csomag sütőpor

1/2 deci hidegen sajtolt napraforgóolaj

1 deci tokaji aszú

40 gramm natúr (nem sózott), pucolt pisztácia

40 gramm cukrozatlan, aszalt mangó

40 gramm cukrozatlan, aszalt ananász

40 gramm kandírozott narancshéj

 

a krémhez:

250 gramm mascarpone

20 gramm 30 %-os habtejszín

30 gramm porcukor

20 gramm cukrozott narancshéj

20 gramm cukrozatlan, aszalt mangó

40  gramm natúr (nem sózott), pucolt pisztácia

 

a díszítéshez:

egy-egy púpozott teáskanál a krémhez előírt narancshéjból, mangóból és pisztáciából 

drkuktart_tokaji_aszu_sutemeny_szolo_wine_03.JPGA tésztához először sütőben 200 Celsius-fokon megsütjük a félbevágott sütőtököt és főzőlaponm serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a pisztáciát. A sült, kihűlt tököt magjaitól és héjától megszabadítjuk, kimérjük belőle a tésztához szükséges mennyiséget. A sült sütőtököt összekeverjük a mascarponéval, mézzel, feltört tojással, napraforgóolajjal, a tokaji aszúval, majd hozzáadjuk a kihűlt, pirított pisztáciát, az apróra szeletelt aszalt mangót, ananászt, cukrozott narancshéjat. Az egyveleget elkeverjük, majd jöhet a fahéj, a liszt és a sütőpor. A sütőt - ha valamilyen csoda folytán nem meleg - előmelegítjük 180 Celsius-fokra (alul-felül melegítő üzemmód). A masszát egy 25 centiméter átmérőjű piteformába öntjük. A pitét körülbelül 1 órán át sütjük. Úgy háromnegyed óra táján már gyakrabban érdemes befelé pillantgatni, nehogy odakozmáljon a remekmű. Ha túlságosan pirulna lefedjük és úgy sütjük tovább. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy egyenletesen átsült-e. A pitét fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.drkuktart_tokaji_aszu_sutemeny_szolo_wine_04.JPGA krémhez homogén masszát keverünk a mascarponéból, a (nem felvert) habtejszínből és a porcukorból. A pisztáciát zsiradék hozzáadása nélkül serpenyőben megpirítjuk. A kihűlt pisztáciát morzsalékosra daraboljuk. A kandírozott narancshéjat, mangót vékony darabokra és szeletekre szeljük. Egy-egy púpozott teáskanál kivételével a krémalapba keverjük a gyümölcsöket és a magvat.

Tálaláskor a piteszeletekre egy evőkanálnyi krémet halmozunk, tetejét a félrerakott gyümölcs- és pisztáciaszórattal díszítjük úgy, hogy minden halomra jusson belőle. A pitét a SZÓLÓ 2015-ös tokaji aszújával kísérjük, jó étvágyat kívánok!

drkuktart_tokaji_aszu_sutemeny_szolo_wine_05.JPGKöszönöm a bort a Wineglass Communication-nak és a SZÓLÓ-nak. Bearanyoztátok a karácsonyi asztalt!

Ha tetszett a bejegyzés, ne maradj le az új posztokról! Újabb kirándulás ötletekért és más jóságokért kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével.

Szép napot kívánok!

If you like the post, do not miss any new post about hiking and other good stuffs, give yourself (and me) the chance and follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása