DRKONYHART: CUKROZOTT NARANCSHÉJÍVEK

2023. február 10. 20:53 - drkuktart

drkuktart_cukrozott_csokolades_narancshej01.jpgBár a meleg évszakban már sikerrel teszek el finomságokat hidegebb időkre, korábban télen még sosem jutottam el addig, hogy előre gondoljak a nyárra. Legalábbis ami a befőzést illeti. Pedig finom narancsot akkor lehet itthon kapni, mikor tombol a tél vagy ami maradt belőle.

Számos sütemény kiált cukrozott narancshéj mint összetevő után, azonban önálló finomságként is megállja helyét. Ez utóbbi főleg abban az esetben igaz, ha a cukorral jól átitatott héjszeleteket utóbb csokoládéval vonjuk be. Az elkészítésben engem elsősorban az motivált, hogy a kandírozott dinnyehéjon túl minél több otthon előállított összetevő álljon rendelkezésre az angol püspökkenyérhez.

hozzávalók:

1 kg kezeletlen narancs héja (a lefejtett héj kb. 480 gramm súlyú)

víz az áztatáshoz

500 gramm nádcukor a sziruphoz (amennyiben nem szeretnénk, hogy a cukor beszínezze a héjat, abban az esetben kristálycukor ugyanilyen mennyiségben)

300 gramm csapvíz a sziruphoz

bevonathoz 2 marék (kb. 70 gramm) étcsokoládé pasztilla

Ugyanúgy mint a cukrozott fűszeres narancshéjnál itt is ügyeljünk arra, hogy olyan narancsot vegyünk, amelynek héjával kapcsolatban kifejezetten feltüntették, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas.

A narancsot alaposan mossuk meg. Miután a héját megszárítottuk, egyenlő távolságban metszük be hosszában legalább négy helyen úgy, hogy a gyümölcshús ne sérüljön, majd óvatosan fejtsük le a narancsról.

Ezt követően hosszában vágjuk csíkokra az egyes héjdarabokat és egy napra áztassuk annyi hideg vízbe, hogy ellepje a teljes mennyiséget. Félidőben öntsük le róla a vizet és cseréljük frissre. Erre azért van szükség, hogy a héj fehér részének keserű íze kiázzon.

Az áztatást követően forraljuk össze a sziruphoz szükséges vizet és cukrot, majd forrást követően tegyük bele a kiáztatott, lecsöpögtetett narancshéjakat és fedő alatt további 10 percig forraljuk immár a gyümölcshéjakkal. Olykor keverjük meg, hogy minden szeletet érjen a lé. Nem érdemes tovább forralni a javasolt időtartamnál, ugyanis ezzel azt kockáztatnánk, hogy azelőtt elforr a szirup mielőtt beszívta volna a héj.

Ezt követően a keveréket lefedve hagyjuk kihűtni. Egy nap elteltével forraljuk fel a cukorszirupot a benne levő héjjal együtt, majd további 10 percig fedő alatt forraljuk, alkalomadtán keverjük meg. Hagyjuk kihűlni tető alatt. Újabb egy nap elteltével ismét forraljuk fel a szirupot héjjal együtt, majd további 10 pedig forraljuk tovább.

A harmadik forralást követően - amennyiben később 'natúr' formában használnánk fel -, még melegen kanalazzuk a kandírozott narancshéjakat a maradék sziruppal együtt tiszta befőttes üvegbe, majd zárjuk le.

drkuktart_cukrozott_csokolades_narancshej02.JPGAmennyiben viszont csokoládéba mártott ívekre vágyunk, abban az esetben vár ránk még egy kis munka. Lábosban vizet forralunk és egy másik, kisebb, a vízzel teli lábos fölé tett lábosba egy marék étcsoki pasztillát helyezünk.

Amint a csoki felolvadt a gőz fölött, levesszük a lábost a gőzről és további egy marék pasztillát teszünk bele három részben. Ahogy az első rész csoki folyamatos kevergetés mellett felolvadt, hozzátesszük a következő részt, majd ennek felolvadását követően mehet bele a harmadik rész is. Miután homogénná vált az olvasztott csoki, egyesével megforgatjuk benne a kihűlt narancsíveket, majd hideg helyre rácsra tesszük dermedni őket akként, hogy ne érjenek össze. Miután megdermedt a bevonat frissiben tálaljuk vagy üvegbe és a szekrénybe tesszük. Sajnos nagyon finom és gyorsan fogy.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Jó étvágyat kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Enjoy!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken (együtt: Blog) közölt cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. A Blogon megjelenő bármely anyag részbeni vagy teljes felhasználása csak és kizárólag az előzetes írásbeli engedélyemmel lehetséges, annak hiányában pedig tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása