DRKONYHART: ANGOL PÜSPÖKKENYÉR CSOKOLÁDÉBAN

2023. február 10. 21:54 - drkuktart

drkuktart_angol_gyumolcs_puspokkenyer01.jpgMondhatni családi recept, legalábbis abban az értelemben, hogy a dédmamám szakácskönyvéből származik, a nagymamám is készítette, jómagam pedig kicsit továbbgondolva hosszú idő után újra elővettem.

Kétségtelen, hogy ez a sütemény dominálta az év elejét. Egy hónapos uralma alatt négy alkalommal is elkészítettem, dicsőségünkre mindig sikert aratott. Minden értelemben nehéz volt leállni vele. A dinnyehéj végessége okán azonban most februárban szünetet tartok, márciusban folytatás következik, utána pedig várom a következő dinnyeszezont.

a tésztához:

12 dkg  szobahőmérsékletű vaj

12 dkg BL-55 búzaliszt

12 dkg kristálycukor

4 darab egész tojás

1,5 dl rum

7 dkg nagyszemű fekete mazsola

7 dkg apróra vágott cukrozott dinnyehéj

7 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj (helyette azonos mennyiségű cukrozott citromhéj is tökéletes)

7 dkg apróra vágott birsalmasajt

vaj és liszt az őzgerincforma kikenéséhez, kiszórásához

a bevonathoz:

15 dkg étcsokoládé pasztilla

a díszítéshez:

vérmérséklet függvénye, de legalább 4 darab kandírozott narancskarika

drkuktart_angol_gyumolcs_puspokkenyer02.jpgA gyümölcsöket (mazsola, dinnyehéj, narancshéj, birsalmasajt) 1 napra beáztatom 3 evőkanál rumba. A rum jó minőségű legyen, a süti meghálálja.

Másnap a sütőt előmelegítem 180 Celsius-fokra. 

Összekeverem a vajat a kristálycukorral, a tojások sárgájával, majd a liszttel. Ezt követően beleteszem a rummal átitatott mazsolát, dinnyehéjat, narancshéjat és a birsalmasajtot. Ha esetleg a gyümölcskeverék nem szívta volna fel a 3 evőkanálnyi rumot maga alól, azt is öntsük bele a tésztába. A tojások fehérjéből kemény habot verek, ha ez megvan, óvatosan a gyümölcsös tésztába forgatom akként, hogy egyenletesen jusson belőle mindenhova úgy, hogy a felvert habot azért lehetőleg ne törjem nagyon szét.

Az amúgy is barázdált őzgerincformát alaposan vajazzuk ki, majd szórjuk be liszttel annak érdekében, hogy ez a cukrozott gyümölcsökben bővelkedő sütemény könnyen kiborítható legyen majd belőle.

A nyers tésztakeveréket az őzgerincformába egyengetem, majd előmelegített sütőben 1 órán át sütöm. A sütés félidejében alufóliával óvatosan leborítom a formát annak érdekében, hogy ne kapjon oda a sütemény teteje, így sütöm tovább. Mikor a sütemény megsült, még azon melegében késsel több helyen kilazítva a formából rácsra borítom. Mindezt óvatosan teszem, ne szakadjon szét a tészta. A maradék rumot a meleg püspökkenyérre locsolom úgy, hogy mindenhova jusson belőle. Aggodalomra semmi ok, egy csepp sem vész kárba, a sütemény rögtön beissza az itókát.drkuktart_angol_gyumolcs_puspokkenyer03.JPG

Miután a püspökkenyér teljesen kihűlt, jöhet a csokoládémázzal való bevonás.

Lábosban vizet forralok és egy kisebb, a vízzel teli lábos fölé tett lábosba belehelyezem az étcsoki pasztilla felét (kb. 7 dkg-ot).

Amint a csoki felolvadt, leveszem a lábost a gőzről és a maradék csokoládét több részletben belekeverem. Ahogy az első rész csoki folyamatos kevergetés mellett felolvadt, hozzáteszem a következő részt, majd ennek felolvadását követően mehet bele a harmadik rész is, egészen addig adagolva a csokoládét, amíg fel nem olvasztottam benne az összes pasztillát. Miután homogénná vált az olvasztott csoki széles pengéjű késsel vagy spatulával a rácson pihenő püspökkenyérre kenem úgy, hogy az alját leszámítva mindenütt befedem vele a tésztát. Dísz gyanánt egymástól egyenlő távolságra a kenyér tetejére helyezem a narancskarikákat. A csokoládét hagyjuk megdermedni. Tapasztalatom szerint az elkészült süteménynek jót tesz, ha hagyjuk összeérni, szikkadni, ennek jegyében pedig a mázazást követően legalább 1 napon keresztül hűvös helyen tárolom. (Az eredeti recept 1 hét pihentetést ír, de az enyémeknek esélye se volt erre.)drkuktart_angol_gyumolcs_puspokkenyer04.jpgAz angol püspökkenyér recept dr. Hevesi Sándorné "Az ideális háztartás" című könyvében szerepelt (Színházi Élet, 1934-es kiadás, Athenaeum Nyomda)

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Jó étvágyat kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Enjoy!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken (együtt: Blog) közölt cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. A Blogon megjelenő bármely anyag részbeni vagy teljes felhasználása csak és kizárólag az előzetes írásbeli engedélyemmel lehetséges, annak hiányában pedig tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása