CSINÁLD MAGAD: MADÁR JELMEZ (Bird costume)

2023. február 12. 16:03 - drkuktart

drkuktart_farsang_csirkejelmez01i.jpgSenki sem találta ki, hogy csirke, leszámítva azt, aki tudta. De ő is inkább Voldemortként emlegette. Sikerére tekintettel nyilván megosztom nagyvonalakban, miként is készült, hátha más is kedvet kapna a rivaldafényhez.

A jelmez ötlete azon az álmatlan éjszakán fogalmazódott meg, ami azt a pénteket követte, hogy kitaláltuk, szombat este bizony farsangolunk. A gyerekek kedvéért. Mondjuk én kortól függetlenül világéletemben szerettem a farsangi mulatságokat. Az itteni hagyományoktól idegen Halloweenről sajnos nem tudom ugyanezt elmondani, de ez másik mese.

Nehéz tagadni, hogy az eseményen felszolgálandó tanyasi csirkesült inspirált. Mindenki nyugodtan vonja le a tanulságot, hogy ez vadhajtás eredménye-e, ha igen, milyené. Mindenesetre, ahogy haladt előre az idő úgy szelídült az akár a mohácsi busójáráson is meghökkentő hatást kiváltására alkalmas raffiahajú madár ezzé a bájos, kevéssé ijesztő csirkévé. Persze azóta a korábban említett kitalált karakter mellett néztek már bagolynak is. Ilyenkor érzem igazán érdemeim elismerését. 

hozzávalók:

gyapjúfilc:

álarc fő része és gallér fő része:

160 cm hosszú 20 cm széles szürke gyapjúfilc

csőr, gallér dísztése:

35 cm hosszú 22 cm széles bordó gyapjúfilc

30 cm hosszú 20 cm széles rózsaszíngyapjúfilc

szürke cérna az összeállításhoz

fekete cérna a pillákhoz és az orrlyukakhoz

35 cm hosszú 1 cm széles fekete gumi az álarchoz (fejmérettől függ a tényleges hossz)

80 cm hosszú1 cm széles fekete szalag a gallérhoz

éles szabóolló

varrógép avagy elhivatottság és türelem a kézi varráshoz

drkuktart_farsang_csirkejelmez02i.jpgAz álarc fő részét beméreteztem. Nézzétek el nekem a szabadkézi rajz okozta esetlegességet, de a tegnapi rohanásban se igény, se idő nem volt a mérnöki pontossággal szerkesztett verzióra.

A képernyőn megjelenő 'szabásminta' könnyedén manifesztálható akként, hogy a képernyőt a kívánt méretre nagyítjuk, kicsinyítjük, majd pauszpapírra vagy A/4-es nyomtatópapírra átrajzoljuk az álarc körvonalát, jelölve rajta a szemnyílásokat és a gumi illesztési helyeit. A csőr és a madár nyelve szintén szerepel a szabásmintán, ennek átrajzolása során a fentiekkel azonos módon járunk el. Miután előfordulhatnak méretből adódó különbségek, javaslom, hogy a papírra átrajzolt mintát próbáljuk az archoz azt megelőzően, hogy azt kiszabnánk az anyagból. Vegyük figyelembe azt is, hogy az orr vonalában később szűkítjük majd az anyagot, ezt megelőzően az álarc szükségszerűen nagyobb mint az arcunk. A megfelelő méretű, kivágott szabásmintát az anyagra fektetjük és száraz szappannal vagy szabókrétával körberajzoljuk az anyagon. Ráhagyást nem kell a szabás során kalkulálni, a filc hálás anyag, nem feslik. Amikor varrjuk, egészen a filc szélén dolgozunk.drkuktart_farsang_csirkejelmez03.jpgAz álarc fő részét duplán szabjuk. Ennek az oka egyrészt, hogy az eleje és háta közé illesztve varrjuk majd be a színes tarajokat, valamint a gumipántot, így a háta szépen takarja majd a taraj illesztését, valamint a gumipánt bevarrását. A másik ok, ami miatt így döntöttem az az, hogy az álarcot eredetileg textilkeményítóvel keményítettem volna arcformára, de a szűkös időkeret miatt erre sem futotta, így az 'orr' kialakítása kvázi szűkítéssel történt akként, hogy a hátsó anyagot azonos színű cérnával 7 cm hosszan 2 cm szélességben a szemnyílások között beszűkítettem.

A taraj többi részéhez, valamint a gallérhoz nem készítettem külön rajzot magamnak sem. A taraj többi része méretben és formában hasonlít az álarc tetejéhez. Bátran vágjunk kisebb-nagyobb tarajt a rajzoltnál, csak arra ügyeljünk, hogy az álarc szélességét tartsuk. A gallér szélességét és magasságát a képen jelöltem. A gallért íves részét szegélyező 'tollak' mérete ízlésfüggő, lehet mind egyforma avagy, ahogy a képen látható, különböző méretű. A csőrbe a hajtásvonalra varrjuk a nyelvet, majd az álarc elejére varrjuk a hajtásvonalon meghajtott csőrt. A csőrt az orrlyukaknál varrjuk be oda-vissza öltve az orrlyukak között, így az majd plasztikusan kiáll az álarc síkjából. A szempillákat még az álarc eleje és háta összevarrása előtt kézzel hímezzük fel.

Az álarc összeállítása akként történik, hogy az összevarrás során az eleje és háta közé fogjuk a tarajokat és a fej méretéhez megfelelő hosszúságú gumipánt két végét, majd egyenes öltéssel összevarrjuk. Az elejét és hátát a szemnyílásoknál is összevarjuk körben. Az orrot az álarc hátán szűkítjük a rajzon jelölt méretben és helyen a fent említett módon. Szűkítéskor ügyeljünk arra, hogy csak a hátán dolgozzunk, véletlenül se varrjuk hozzá az elejét. A szűkebb hát okán az eleje kitüremkedik, az orr vonalában hosszában megtörik.drkuktart_farsang_csirkejelmez04.jpgA gallér íves részére felvarrjuk a 'tollakat', az egyenes részére a közepétől jobbra és balra is a nyak szélességéhez mérten a megkötő szalagokat. Ez a képen látható gallérnál a közepétől mindkét irányban 17-17 cm-re történt. drkuktart_farsang_csirkejelmez05i.jpgViseljük büszkén, kedvesen riogassuk azt, ki megérdemli.

Kellemes télűzést és farsangi mulatkozást kívánok!

Ha tetszett a bejegyzés, még több 'csináld magad' ötletért kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow me for more DIY ideas on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken (együtt: Blog) közölt cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. A Blogon megjelenő bármely anyag részbeni vagy teljes felhasználása csak és kizárólag az előzetes írásbeli engedélyemmel lehetséges, annak hiányában pedig tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása