DRPORTUGÁL: SILVES LEGSZEBB KÁVÉZÓJA (Pastelaria da Rosa in Silves, Algarve, Portugal)

2015. június 15. 08:27 - drkuktart

drkuktart_silves_pastelariadarosa01.jpg

A Pastelaria da Rosa Portugáliában, Silves városban a városházának helyet adó épület árkádjai alatt bújik meg. Az árkádsor előtt elnyúló Largo do Município elnevezésű tér közepén csempékkel díszített szökőkútból feltörő, majd aláhulló víz morajlása szolgál aláfestésként a környéken történő szemlélődéshez. Ha csupán a térre kihelyezett székeken üldögélnék élvezve a napsütést, kortyolgatva kikért italunkat, a sárgára vakolt épületre pillantva talán fel sem merülne bennünk, micsoda csoda rejtőzik a falai között. 

drkuktart_silves_pastelariadarosa01a.jpg

A kávézó Silves legrégebbi kávézó-cukrászdája. Mielőtt a többiek betessékeltek volna, mondván, hogy biztosan tetszik majd a benti látvány, Silves már helyenként ízelítőt adott az azulejo művészetéből. De mi is az az azulejo? Az azulejo az a színes mázas csempe, amivel a portugálok (de nemcsak ők, hanem a spanyolok és a brazilok is) előszeretettel díszítik (és temperálják) többek között otthonaikat, templomaikat kívülről és belülről is. Persze nem mindenki és nem mindenhol, ezért minden egyes alkalommal szerencsésnek éreztem magamat, amikor szembejött egy ilyen remekmű, de akkor is, amikor lesokkolódhattam egy "ész nélkül" lecsempézett homlokzatú égigérő épület láttán Tavirában. A választott szín és a felhasználási mód, továbbá a csempézett felület mérete (kicsi, teljes, részleges stb.) csak a fantázia és a pénztárca kérdése. Pár apróbb csempeképet már láttam spanyolországi utunk során (például Altea-ban), de ilyen gazdag és széleskörű felhasználással, mint, amit Portugáliában láttam, még nem találkoztam korábban. Le is nyűgözött rendesen. Az azulejo kifejezés egyébként arab eredetű és Európába szintén nem mások, mint az arabok hozták be az azulejo-t a XIII. században. 

drkuktart_silves_pastelariadarosa02.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa03.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa04.jpg

Miután ugye nem múzeumban, de kávézóban jártunk, fontos szempont a kiszolgálás mikéntje is. Szerencsére a hely ebben sem maradt el elvárásainktól. Kedves, segítőkész pincérek, gyors kiszolgálás. Az édesség-, és süteményválaszték pedig szép ízelítőt ad Portugália süteményeiből. Megtalálható itt többek között a régió tipikus édessége a csokoládé és füge felhasználásával készült biscoito alfarobba, de az országszerte elterjedt édességek, mint a fügéből készített különböző aszalmányok (korongok, mandulával töltött füge) továbbá Lisszabonból hódító útjára indult, a hajszálvékony tésztakosárkába töltött "pudinggal" töltött pastéis de Belém is ott kelleti magát a pultban. Ha valaki jégkrémre vágyna, ezen igényét is kiszolgálják a cukrászda saját készítésű finomságai. A Pastelaria da Rosa saját teákat is kínál (ottjártunkor hat különböző teafű volt a kínálatban), így emiatt például Earl Grey-t nem találsz, de szálas fekete teával természetesen rendelkeznek. Az enteriőrre valóban az azulejo a jellemző, ugyanakkor örömmel fedeztem fel, hogy nem félnek használni az újat sem. Nagyon tetszett a hátsótraktus olvasószobának is beillő berendezése a hatalmas gömblámbákkal, és az is, hogy a gyermekekre is gondoltak egy aprócska olvasósarok kialakításával. De nem fecsegném túl a képeket, beszéljenek inkább önmagukért. 

drkuktart_silves_pastelariadarosa05.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa06.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa07i.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa08.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa09.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa10.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa11.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa12.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa13.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa14.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa15.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa16.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa17.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa18.jpg

drkuktart_silves_pastelariadarosa19.jpg

Befejezésül pár ajánló a régióból: Algarve-be csábító 14 pontomról itt, ezen belül a mór emlékekkel büszkélkedő Silves városáról itt írtam, míg a szállásokról itt és itt és itt olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel még Portugália Algarve régiója, ne hezitálj, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása