DRPORTUGÁL: KÜLÖNLEGES BED&BREAKFAST SILVES MELLETT (Tapada do Gramacho in Silves, Algarve, Portugal)

2015. június 07. 23:45 - drkuktart

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal01.jpg

Algarve-i turnénk során egy hét alatt mindösszesen három szálláshelyen szálltunk meg. Ennek köszönhetöen mintegy csillagtúra-szerűen igyekeztünk bejárni az adott szállás - két bed&breakfast, illetve egy pousada - környékét. Persze egy hét éppencsak arra jó, hogy belekóstoljunk a jóba, Algarve (nemhogy Portugália) jóval több annál, amit mi láttunk. 

Bátran ajánlom a soron következő szállás(oka)t bárkinek, annyira, hogy mi is habozás nélkül visszatérnénk ide a jövőben, és innen teljesítenénk a csillagtúra idei kalandozásunk során kimaradt részeit, feltéve, ha akadna szabad szoba vagy apartman.

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal02.jpg

Két éjszakát töltöttünk a Tapada do Gramacho szálláson Silves szomszédságában. Silves a mórok korabeli Algarve székhelye volt. Manapság egy kisváros, számos mórok korabeli építészeti emlékkel. Az Arade folyó mellett elnyúló szállás autóval keskeny murvás úton mintegy tíz percre, gyalog - gyönyörű növényeggel szegélyezett erdei úton - mintegy negyven percre fekszik a várostól. A tulajdonos holland család rendkívül készséges, tökéletesen (már amennyire én meg tudom ezt ítélni) beszélnek angolul is. A Tapada do Gramacho honlapja négy nyelven - angolul, hollandul, spanyolul és portugálul - érhető el. Ottjártunkor valamennyi apartman és szoba foglalt volt annak ellenére, hogy még csak májust írtunk. A rendelkezésünkre bocsátott két szoba - ahogy a honlap alapján a többi szoba és apartman is - berendezésénél nem bíztak semmit a véletlenre. A lágyabb színekbe burkolt, kertkapcsolatos Sonhos-t egy helyi művész bizonyos Otelo Fabião álmodta meg és rendezte be, míg a visszafogott zöldnek igencsak nem nevezhető zöldre festett falú Bohemian szobát azzal a felütéssel vezették fel nekünk, hogy itt aztán igazán királynak és királynőnek érezheti magát a kedves vendég. Ez utóbbi a Vintage fantázianevű apartmannal összekapcsolható, olyannyira, hogy az ajtók útvesztőjében - ki más mint én - el is tévedtem és be is nyitottam az egyébként foglalt Vintage apartmanba, ahol az általam feleslegesnek ítélt kofferek és egy rémült arcú tinédzser látványa ébresztett rá a kellemetlen igazságra.

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal03.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal04.gif

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal05.jpg

Mielőtt túlrágnám a témát, inkább a honlapra irányítanék minden kedves olvasót, akit a többi szoba vagy apartman érdekel. Érdemes vetni rájuk minimum egy pillantást, ugyanis nincsen két egyforma helyiség. Maga a BB korábban egy tradícionális vidéki farmház volt és a Semedo család tulajdonában állt. A jelenlegi tulajdonosok rájuk való tekintettel a Semedo családnak is szenteltek egy szobát az épület azon részén, ahol korábban a Semedo család lakrésze volt. A szobákhoz törülköző, sampon, tusfürdő, zsebkendő jár, wifi és parkolóhely van. Napközben - mikor házonkívül voltunk - a szobákat rendbe tették, az ágyakat beágyazták. Ha valakinek allergiája lenne - a természetes környezeten túl - a macskákra (is), jó tudni, hogy a szálláshoz tartozik pár házi cica is, akik bár illemtudóak, azért mégiscsak ott settenkednek az épület körül. 

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal06.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal07.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal08.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal09.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal10.jpg

A szállás rendelkezik medencével, így, ha éppen nem a vidéket járjuk és lazulni szeretnénk irány a medence melletti nyugágyak valamelyike avagy húzódjunk be a napernyők és egyéb árnyékolók által nyújtott mesterséges árnyékba a medence mellett vagy a földszinti közösségi rész előtt. Ottjártunkor volt alkalmunk részt venni egy közös vacsorán (erre előre be kellett fizetni), illetve a két ott töltött éjszaka kapcsán két reggelin is. Ez utóbbiról kiemelném a házi sütésű kenyerüket és saját készítésű lekvárjaikat (1. füge lekvár 2. mangó-eper lekvár 3. narancs-mandula lekvár), a frissen facsar narancslevet, valamint a sonkákat. A tojást az ízlésünknek megfelelően készítették el. A reggeli többi hozzávalója (sajtok, joghurtok, többféle vaj, gyümölcsök, müzli, pelyhek, kávé, tea stb.) is nagyon ízletes volt. A szálláshelyen a konyhával nem rendelkező szobák lakói - ha olyan ingerenciájuk van - a közös konyhában főzőcskézhetnek, kint grillezhetnek (ez utóbbi természetesen az apartmanok lakói előtt is nyitvaálló lehetőség). Ha valaki gyermekkel  érkezik, jóhír, hogy medence, trambulin, hinta stb. áll a gyerkőcök rendelkezésére, míg, ha kismama van a vendégek között az ő megfelelő étkeztetésére is külön figyelmet fordítanak a háziak.

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal11.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal12.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal13.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal14.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal15.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal16.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal17.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal18.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal19.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal20.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal21.jpg

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal22.jpg

A szállás és ellátás tehát szuper volt, egy rossz szavunk sem lehet. A tulajdonosok kedvességén túl az itt töltött időt még kellemesebbé tette, hogy valamennyi vendég, állampolgársától függetlenül rendkívül nyitott és barátkozó volt (itt ne arra az idegesítő, levakarhatatlan típusra gondoljatok).

drkuktart_tapadadogramachosilvesportugal23.jpg

Ha éppen Portugáliába készülsz és Silves-re fáj a fogad, jobb helyet szerintem (itt szerény skálán mozgó, de valódi tapasztalat mondatja ezt velem) nem találhatnál a Tapada do Gramacho-nál. Honlapjukat itt találod, míg a közösségi oldalukat itt.

Portugália Algarve régiójához ebben a bejegyzésben igyekeztem kedvet csinálni nektek. A másik két szálláshelyről a következőkben írtam: a második bed&breakfast-ról itt olvashatsz, míg a pousada-ról itt.

Ha tetszett a bejegyzés, és a mézes madzagon túl további portugál konkrétumokra is vágynál, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása