Az ideális nyári ebéd. Ízletes, könnyedén telít. Az sem utolsó szempont, hogy amennyiben mellette tesszük le a voksunkat, abban az esetben az étkezés mindössze egy fogásból áll, így nem szükséges egész délelőtt a konyhában aszalódnunk.
Elkészítése sem traumatikus tekintve, hogy villámgyors aprítást követően elegendő a főzőlap mellett pár, serpenyőforgatással kísért elegáns tánclépést tennünk - aláfestő zenénk nem más mint lágy sütőmorajlás - és el is készült a quiche-ünk.
Hozzávalók:
a tésztához:
280 gramm 55 BL búzaliszt
140 gramm szobahőmérsékleten megpuhult vaj
70 gramm csapvíz
a töltelékhez:
300 gramm hámozott, julienre darabolt nyers cékla
20 gramm (azaz 2 darab duci gerezd) disztított, karikázott fokhagyma
olívaolaj
só, bors ízlés szerint
500 gramm hámozott tök
a mártáshoz és a díszítéshez:
50 gramm reszelt parmezánsajt
fél csokor kapor (de ez is ízlésfüggő)
2 tojás
200 gramm 10 %-os főzőtejszín
só, bors ízlés szerint
A tésztához a hozzávalókat egy tálban kézzel összekeverjük, míg morzsalékossá nem válik az egyveleg, majd addig ügyködünk, míg cipót nem formázunk belőle. A sütőt előmelegítjük 200 Celsius fokra (alul-felül sütés) és a (27 cm átmérőjű) piteformába egyengetett, villával alaposan megszurkált tésztát - a púposodás elkerülése végett sütőbabbal megszórva - betesszük sülni, amíg aranybarna nem lesz. Ez körülbelül harminc perc.
A megpucolt és felvágott céklát és fokhagymát olívaolajon ízlés szerinti sóval és borssal tíz perc alatt, néha megkeverve kissé megpirítjuk. A hámozott, karikázott, enyhén sózott tökkel ugyanígy járunk el: olívaolajon serpenyőben mindkét oldalát előpirítjuk.
A tojásokból, főzőtejszínből, apróra vágott kaporból egy tálban szószt készítünk, hozzáadjuk a reszelt parmezán felét, sóval, borssal ízesítjük.
Az elősütött tésztán egyenletesen elosztjuk a fokhagymás céklát, körkörösen ráhelyezzük a pirított tököt. Ezt követően meglocsoljuk a szósszal úgy, hogy mindenhova jusson és megszórjuk a parmezán másik felével. Az így megtöltött pitetésztát mintegy huszonöt percre visszatesszük a fentiek szerinti hőmérsékletű sütőbe és összesütjük. Az elkészült quiche melegen és lehűtve is fogyasztható, köretként friss zöld salátát is adhatunk hozzá. Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével.
Szép napot kívánok!
If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!
Have a nice day!
DRKUKTA
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!