DRPORTUGÁL: 14 OK, HOGY MIÉRT PONT PORTUGÁLIA (14 reasons to visit Portugal)

2015. június 05. 08:30 - drkuktart

drkuktartportugaliaalgarve01.jpg

…avagy pontosabban miért pont Algarve? Frappáns ismertetőt szerettem volna írni a régió szépségeiről és az egy hét alatt itt szerzett felületes tapasztalatokról. Sokadjára is megpróbáltam elkezdeni pár pontos összefoglalómat (a jelek szerint sikerült), közben persze rájöttem, hogy a helyzet kissé komplikáltabb, mint ahogy azt elsőre gondoltam. Egy bejegyzés keretein belül lehetetlen megmutatni azt a sok szépet és jót, ami miatt érdemes felkeresni Portugália Algarve tartományát. Erre tekintettel nincs más választásom, minthogy megpróbáljam általánosabb pontokba szedni saját élményanyagunkat. 

Halk megjegyzés, hogy a közeljövőben bizony megnő a Portugália témájú bejegyzések száma a blogon, hátha az élmények megosztásával segítségére lehetünk odakészülő társainknak. Ez persze nem jelenti majd a más témájú bejegyzések eltűnését, csupán Portugália visszatérő témaként jelenik meg egy-két hétre.

Tehát azért pont Algarve, mert...

drkuktartportugaliaalgarve03.jpg

#1 ...jó útikönyvet találni kihívás…

drkuktartportugaliaalgarve02.jpg

…, így, ha ilyen izgalmakra vágyunk, hagyjuk az utolsó pillanatra (értsd elutazás előtti estékre) az útikönyv beszerzését. Ekkor ugyanis útikönyvet találni majdnem lehetetlen az antikváriumokban, illetve a könyvesboltokban. Hogy az egyik antikvárium eladója által utolsó este hozzám intézett mondatit idézzem "Mindenki Portugáliába akar most menni". Nem tudtam, hogy ennyire népszerű desztináció, de az biztos, hogy én másnap megyek is - feleltem. A küldetés sikerében reménykedve végigjártam vagy tizenöt antikváriumot, sikertelenül (oké, a Panoráma kiadó 1984-es Potugália kiadványa annyira nem csigázott fel). Könyvesboltok közül három lánc boltjaiban jártam, egyikben semmi sem volt, másikban a Marco Polo 2009-es kiadása, harmadikban ezentúl a Berlitz 2001-es kiadása (Westel reklámmal!) is fellelhető volt. Valószínűleg ezek is a legfrissebb infókkal vannak tele... Ezentúl a magyar piacon létezik még a Booklands 2000 Kiadó Lisszabon és Portuália útikönyve (egy negyedik könyvesboltban, illetve a neten ez is elérhető) és a Dekameron Portugália útikönyv kiadványa. Országos hiánycikként definiálja azonban a net kedvencemet, az Útitárs (Eyewitness Travel) 2008-as kiadását a National Gerographic Traveler Portugália kiadványával egyetemben. Összehasonlításként: az Eindhoven-i reptéren már magáról Algarve-ról (azaz Portugália szóban forgó régiójáról) is lehet holland nyelvű útikönyvet kapni, ami szintén a Marco Polo gondozásában jelent meg. A magyar piac ehhez képest kissé szegényes. Mindenesetre ne kedvetlenedjünk el, hiszen, ha nem az utolsó pillanatban jut eszünkbe, hogy fel kéne készülni, akkor még mindig ott vannak a tematikus oldalak, amelyek több tizesével állnak sorban az interneten, hogy oltsák tudásszomjunkat.
drkuktartportugaliaalgarve04.jpgdrkuktartportugaliaalgarve05.jpg

drkuktartportugaliaalgarve06.jpg

drkuktartportugaliaalgarve08.jpg

drkuktartportugaliaalgarve08a.jpg

drkuktartportugaliaalgarve09.jpg

drkuktartportugaliaalgarve11.jpg

drkuktartportugaliaalgarve07.jpg

#2 ...izgalmakkal jár az autóbérlés…

…így, ha megtévesztő információkkal magához édesgető társaságra vágyunk, itt a helyünk. Ez utóbbi talán (reméljük biztosan) nem általános, de jó, ha az odakészülők választást megelőzően alaposan utána néznek a kiszemelt cégnek. A mi esetünkben az előre lefoglalt bérkocsi ügyintézése a helyszínen vagy 20 percig tartott. Oké, az időtartamon túllendültünk, bár a parkolóóra ketyegett persze a mi kontónkra a reptér parkolójában. Rögtön félreértéssel kezdődött az Avrentcarral való diskurzus, és nem azért, mert nem egy nyelvet beszéltünk. Tudniillik náluk az all inclusive biztosítás nem foglalja magában többek között a kerék és ablak károkat sem. A szép mindebben az, hogy ezt a helyszínen, a gépjármű átvételekor tudtuk meg. Első döbbenetünkben a nethez nyúltunk, ahol a tripadvisor-on csupa negatív véleményt olvashattunk a cégről, majd a honlapjuk átböngészése közben rájöttünk, hogy az Általános Szerződési Feltételekben sincsen pontosan meghatározva, melyik biztosítás mit fedez. A kocsi egyébként már átvételkor tiszta karc volt, belül sem volt a legtisztább. Szerencsére nem történt olyan esemény, ami később vitára adott volna okot, de azért voltak kevésbé felhőtlen pillanataink az elején, különösen, mikor ráébredtünk, hogy Portugália bővelkedik a kavicsos, köves, salakos, hepehupás keskeny útszakaszokban. Öröm és boldogság, felhőtlen nyaralás, ide vele! Az egy hét szerencsésen eltelt, de utolsó fricskaként a kiruccanásunk végén sem szabadultunk meg egykönnyen a járműtől. A korai járatindulás miatt hajnali ötre beszéltük meg a kocsi reptéren történő visszaadását. Az Avrentcar munkatársa a találkozóról tíz percet késett, majd átvizsgálta az autót, közben persze peregtek a percek. Ezzel a kis akciójával húsz euró pluszt okozott nekünk, ugyanis a parkolás díját ekkor is a kedves autóbérlőnek kell fedeznie. Egyébként az ÁSZF-fel ellentétben a VISA kártyát nem fogadták el, sőt, a honlapjukon a díjaknál (valószínűleg) latin (!!!) szöveg szerepel: "Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi." Senki nem tudta lefordítani nekünk… Tanulság: melegen ajánlott minimálisan a netes böngészés és tripadvisor előzetesen, az ilyen sikamlós szituációk elkerülése végett.

drkuktartportugaliaalgarve12.jpg

drkuktartportugaliaalgarve13.jpg

drkuktartportugaliaalgarve14.jpg

drkuktartportugaliaalgarve15.jpg

drkuktartportugaliaalgarve16.jpg

drkuktartportugaliaalgarve17.jpg

#3 ...Algarve-ben szinte mindenütt finom, illatos a levegő…

…így, ha szeretünk szimatolni, és a különböző illatokban lubickolni, ki ne hagyjuk! Hol az óceán illata csap meg (néha deglett halszaggal, de nem erre gerjedünk, hanem a sós levegőre), hol a burjánzó növényvilág kényeztet bódítóbbnál bódítóbb illatokkal, hol pedig az éttermekből kiáradó finom illatok. Mmmmm.

drkuktartportugaliaalgarve18.jpg

drkuktartportugaliaalgarve19.jpg

drkuktartportugaliaalgarve19a.jpg

drkuktartportugaliaalgarve20.jpg

drkuktartportugaliaalgarve21.jpg

drkuktartportugaliaalgarve22.jpg

drkuktartportugaliaalgarve23.jpg

drkuktartportugaliaalgarve24.jpg

drkuktartportugaliaalgarve25.jpg

#4 ...igazán egyedi az épített környezet…

…, így, akinek a városnézés az egyik legtesthezállóbb nyaralási forma, itt biztosan nem fog unatkozni. Nem elsősorban a körforgalmakba telepített stilizált szobrokról és egyéb fémhuzalokból-, lapokból stb. megkreált kültéri alkotásokról beszélek, mert azok többsége (tisztelet természetesen az örök kivételnek) nem kifejezetten az én ízlésemet tükrözi. Sokkalta inkább a kifordított fürdőszobának tűnő, kívülről azulejo-val csempézett lakóházakra, a szivárvány valamennyi színében vagy éppen fehérben feszítő alacsony épületekre, a tetőket takaró, apró domborművekkel vagy freskókkal (ez utóbbi ritkább) díszített cirádás paravánokra homlokzaton, a tájegységtől függően vörös (Silves) avagy szimpla "szürke" kőből (Tavira) még a mórok által épített várakra, a csúszós kövekkel lekövezett, dombra felfutó szűk utcácskákra, az elképesztően díszes templomokra, a virágzó parkokra és korzókra, a bájos hidakra, az őrként vigyázzban álló világítótornyokra, és a hatalmas falfestményekre, csempeképekre gondolok függetlenül azok romos, romantikára csábító vagy éppen tökéletes állapotától. Nem állítom, hogy minden épületre vagy településre jó ránézni, hiszen vannak olyan városok, amelyek egy széles útból állnak és csúf kockaépületekkel tagoltak (São Brás de Alportel nagy része ilyen sajnos), de az általunk meglátogatott helyek többsége nem ilyen.

drkuktartportugaliaalgarve26.jpg

drkuktartportugaliaalgarve27.jpg

drkuktartportugaliaalgarve28.jpg

drkuktartportugaliaalgarve29.jpg

drkuktartportugaliaalgarve30.jpg

drkuktartportugaliaalgarve31.jpg

#5 ...szemet gyönyörködtetően gazdag az itteni élővilág… 

…, így, ha a természet szerelmese vagy, biztosan megtalálod a számításodat Algarve-ben. Kevesebb mint egy hét alatt rengeteg szabadon élő halat, rákot, kagylót (vagy ezek héját) gekkót, gyíkot láttunk, de akadt az utunkba nyúlúr és számos madárfajta is. Silves és tágabb környéke például a gólyák kedvelt fészkelőhelye, bármerre fordultunk, akár kéményre, akár várszirtre, akár kiszáradt pálmafa törzsének csonkjára tekintettünk fel, akár a várból néztünk le, fészkelő, költő, vadászó, szárnyaló gólyákat láttunk mindenütt. A városokban kóbor kutyákkal nem, de gazdát vezető ebekkel többször is találkoztunk. Kóbor vagy sem, de az biztos, hogy itt a macskák is otthon érzik magukat. Silves és Loulé környékén vörös a talaj, míg Tavirában és környékén inkább 'szürke". A murvás keskeny utakat Silves felé citrom-, narancs-, és olajfaligetek szegélyezik, néhol leanderrel és elképesztően lila virágú zsakaranda (fákkal) tarkítva, míg a Fóia-ra vezető út, valamint Loulé és környéke paratölgy erdőkkel, valamint égig érő eukaliptusz fákkal csábít (ez utóbbiak pont privát faölelésre csábítanak). A réteken fáradt rózsaszín, fehér és sárga virágok hirdetik a tavaszt. Való igaz, Portugália egy mediterrán ország, de a májusi virágtenger alapján mégis inkább az itthoni tájakat juttatta eszembe, nem pedig az eddig látott mediterrán országokat.

drkuktartportugaliaalgarve32.jpg

drkuktartportugaliaalgarve33.jpg

drkuktartportugaliaalgarve34.jpg

drkuktartportugaliaalgarve35.jpg

drkuktartportugaliaalgarve36.jpg

drkuktartportugaliaalgarve37.jpg

drkuktartportugaliaalgarve38.jpg

drkuktartportugaliaalgarve39.jpg

drkuktartportugaliaalgarve40.jpg

#6 ...változatos domborzati viszonyok várnak (ez kicsit olyan földrajz órás lett)…

…így, ha aktív pihenésként a túrázást részesíted előnyben, minden adott ahhoz, hogy a hegyes-völgyes területeket becélozva felkapd a túracipődet és Loulé környékét források, kutak után kutatva gyalog bejárd. Csodálatos távlatok nyílnak meg előtted akkor, ha a régió legmagasabb pontjára, Fóiá-ra látogatsz fel, ahonnan ellátni egészen az óceánig is, nem beszélve Sarges-ről, ahol Európa egyik legnagyobb világítótoronya teljesít fáradhatatlanul szolgálatot, és amely pont Európa legdélibb-nyugatibb pontja. Világvége kilátás, friss óceáni levegő, hosszú séták a sziklák tetején. Sőt, ha elég ügyes vagy Afrikáig elkacsázhatsz (nem).


drkuktartportugaliaalgarve41.jpg

drkuktartportugaliaalgarve42.jpg

drkuktartportugaliaalgarve43.jpg

drkuktartportugaliaalgarve43a.jpg

drkuktartportugaliaalgarve44.jpg

drkuktartportugaliaalgarve45.jpg

drkuktartportugaliaalgarve46.jpg

drkuktartportugaliaalgarve47.jpg

#7 ...jókat ehetsz, kellemes környezetben...

…. és ez ugye fontos. Portugália alapterületét tekintve - leegyszerűsítve - nem más, mint egy szabálytalan "téglalap" hosszan elnyúlva az Ibériai-félsziget nyugati partjánál. Az óceán bőségesen ellátja az országot finomságokkal. A tengeri herkenytűkön túl Portugália egyik nemzeti eledele az ibériai fekete(lábú) sertés, de itt tartózkodásunk alatt kitűnő steakeket is ettünk. Nem elhanyagolható a sangria és a bor sem, míg az étkezést megelőzően felszolgált étvágygerjesztő szintén mennyei. Ha szeretünk az árakkal kísérletezni, itt a helyünk, ugyanis helytől függően meglehetősen nagy árdifferenciát tapasztalhatunk. Van, ahol az étvágygerjesztőként felszolgált fokhagymás répa-olajbogyó-vaj-pástétom-kenyér ötösfogatáért egy eurót, máshol hármat vagy ennél is kevesebbet kell fizetni, attól függően, hogy a hegyekben eldugott faluban vagy nagyvárosban étkezünk. Persze a lokáció nemcsak az árak színvonalát, de a nyitvatartási időt is befolyásolja: a nagyobb városokban leheletnyivel lazábban kezelik a kérdést, míg a kisebb falvakban, eldugottabb településeken - tapasztalatunk szerint - sokkal inkább ragaszkodnak a tradícionális étkezési időhöz. Eszerint ebédelni leülni fél háromkor már késő van. Ne lepődjünk meg tehát (mi meglepődtünk), ha kettő-fél három körül már közlik velünk, hogy ebédelni nem tudunk már. Ha nem szeretünk megérzéseink után menni, és nem az utcákat róva választanánk találomra, hanem inkább előzetesen tájékozódnánk ott van a tripadvisor (Loulé-ban toptoptop helyre vitt minket), amiben távolság alapján is kereshetünk helyet. Persze egy adott hely nyitvatartása a szieszta idején a tripadvisor mellett sem garantált. Segítségünkre siet a nyomtatott sajtó is, így a majdnem minden szálláshelyen, részes étteremben elérhető a Dining Out Magazin Algavre is. Sok helyen élőzene szól, általában előre meghirdetett estéken fadot énekelnek, de volt, hogy vasárnap délutáni jazz-blues koncertbe csöppentünk.

drkuktartportugaliaalgarve48.jpg

drkuktartportugaliaalgarve49.jpg

drkuktartportugaliaalgarve50.jpg

drkuktartportugaliaalgarve52.jpg

drkuktartportugaliaalgarve54.jpg

drkuktartportugaliaalgarve56.jpg

#8 ....úgy tartják, itt mindig ideális a hőmérséklet…

…., így, ha örök tavaszban sütkéreznénk, nem kérdés, Algarve-be kell utaznunk. Állítólag az évi napsütéses napok száma eléri a háromszázat. Személyes tapasztalat alapján május utolsó hetében az időjárás enyhe szellővel frissített nyárnak tűnt, így a faktorszámokkal nem fukarkodtunk, mikor kétszer fél napra kidobtuk habtestünket az óceánpartra. Azt is mondják a helyiek, hogy májusban még nincsen turista invázió Algarve-ben, az igazi szezon június-augusztusban van, amikor az emberek, mint a szardíniák a dobozban aszalódnak a napon. Algarve minden pontja élhető, élvezhető volt, turistainvázióról valóban nem beszélhettünk ezidőtájt. drkuktartportugaliaalgarve53.jpg#9 ...e vidék híres a vendégszeretetéről…

…, így, ha nem mogorva, bunkó, életunt arcok nyaralásunk alatti tanulmányozásában leljük perverz örömünket, Portugália a mi helyünk. Vidámság, segítőkészség, nyitottság, legyen szó akár helybéliekről, akár betelepült szállásadókról (a szállásokról itt és itt és itt írtam) vagy éttermesekről. Egy hét alatt egyetlen fancsali felszolgálóval találkoztunk, ami hihetetlenül jó arány, hiszen számos helyen megfordultunk. Úgy tűnik az örök tavasz mindenkiből a legjobbat hozza ki: jönnek, beszélnek, érdeklődnek, mosolyognak, segítenek, mesélnek, mutogatnak, és mindezt nemcsak úgy felületesen, hanem időt- és energiát nem sajnálva, valóban szívvel-lélekkel.

drkuktartportugaliaalgarve51.jpg

drkuktartportugaliaalgarve55.jpg

drkuktartportugaliaalgarve57.jpg

drkuktartportugaliaalgarve58.jpg

drkuktartportugaliaalgarve59.jpg

#10 ...mindenki szereti, ha szállástéren van miből válogatni...

..., Portugália pedig a helyieknek, illetve az északabbról ideköltözött betelepülőknek is köszönhetően számos, igen nívós szálláshellyel rendelkezik, amelyek lokációtól és egyéb felszereltségtől függően eltérő árszínvonalon versenyeznek a vendégekért. Az itt töltött egy hét alatt három helyen szálltunk meg, a vendégszeretet adott volt, a medencékkel rendelkező szállások (kettő bed&breakfast, egy pousada) pedig minden igényt kielégítőek, hogy az előző pontban részletezett meleg fogadtatást ne is említsük.

.drkuktartportugaliaalgarve60.jpg

drkuktartportugaliaalgarve61.jpg

drkuktartportugaliaalgarve62.jpg

drkuktartportugaliaalgarve63.jpg

drkuktartportugaliaalgarve64.jpg

drkuktartportugaliaalgarve65.jpg

drkuktartportugaliaalgarve66.jpg

#11 ...a piacfanatikusok is kiélhetik magukat…

…, hiszen majdnem minden nagyobb város működő vásárcsarnokkal rendelkezik, ahol barátságos árusok (őstermelők- és egyéb kereskedők) kínálják szebbnél-szebb portékáikat. Kóstoló szinte mindenütt van, nem számít a csarnok mérete vagy az, hogy mennyire frekventált részén van a vidéknek. Füge, lédús gyümölcsök (szenzációs méretű édes narancs), magvak, csigák, halak, rákok, szárított és sózott halak, zöldségek, palánták, olajbogyó minden mennyiségben megtalálható ezeken a piacokon, nemkülönben minden olyan tárgyi eszköz, (hímzett terítők, parafatárgyak), ami egy háztartásban elengedhetetlenül hasznos vagy éppen csak a port fogja. 

drkuktartportugaliaalgarve67.jpg

drkuktartportugaliaalgarve69.jpg

drkuktartportugaliaalgarve70.jpg

drkuktartportugaliaalgarve71.jpg

drkuktartportugaliaalgarve72.jpg

drkuktartportugaliaalgarve73.jpg

drkuktartportugaliaalgarve74.jpg

#12 ...azt mondják, Portugália óceánpartja nem más mint egy nagy strand…

…., így, ha kagylóhéjakkal borított, egyenes sávként elnyúló avagy sziklákkal tagolt homokos strandon napernyő alatt és napágyon heverésznénk, akkor megint csak igen, itt a helyünk. Ezt persze árnyalja a tapasztalat, mikor is kiderül, hogy a nagy strandra csak komppal (vagy vízitaxival) lehet kijutni, mint például Tavirában és Olhão-ban, nemúgy mint Lagosban, ahol a szemet gyönyörködtető öblök gyakorlatilag a város gyomrának számító Rua 25 de Abrilból nyílnak. Legyen az a masszázs, a vízisportok, a búvárkodás, a strand bár vagy csupán az óceán, ami csábít, nyugodjunk meg, helyre érkeztünk. 

drkuktartportugaliaalgarve75.jpg

drkuktartportugaliaalgarve76.jpg

drkuktartportugaliaalgarve77.jpg

drkuktartportugaliaalgarve78.jpg

#13 ...imádunk ismeretlen boltokat felfedezni és ott vásárolni….

…és mert Algarve városai (gondolok itt például Tavira-ra, Lagos-ra vagy Loulé-ra) inkább több, különböző márkából összeválogatott árukészletet kínáló butikokban és kisebb boltokban bővelkednek - legalábbis a belvárosokban -, nem pedig a nagy multik mindenhol egyforma arculattal bíró lélektelen boltmonstrumaiban. Így bár nem tűnik olyan kényelmesnek, mert az uniformalizálódáshoz szokott vásárló kénytelen kimozdulni komfortzónájából és elhagyni a multik boltjában rátörő automatizmusokat, mégis ezek azok a helyek, ahol nemcsak a megszokott márkákkal, hanem amellett eddig esetleg ismeretlenekkel is találkozhatunk. A felfedezés, rácsodálkozás, kutakodás örömében feloldódva jóval nagyobb eséllyel vihetünk haza a régióra, országra jellemző termékeket, helyi kézművesek, iparművészek által készített tárgyakat, ruhákat. 

drkuktartportugaliaalgarve79.jpg

drkuktartportugaliaalgarve80.jpg

drkuktartportugaliaalgarve82.jpg

#14 ...nyaralni jó….

…függetlenül attól, hogy kinek az aktívabb (golf, túrázás, lovaglás, kerékpározás, városnézés), kinek a passzívabb (óceán vagy medence parton heverészős) pihenés fekszik jobban. Egy jó nyaralás legyen akár itthon akár külföldön (a témánál maradva egészen véletlenül például Algarve-ben) inspirál, feltölt, tettvágyra sarkall, produktívabbá tesz. Lényeg, hogy a pihenésre fordított időtartam alatt valóban szakadjunk ki megszokott környezetünkből, napi rutinunkból, koncentráljunk másra, olvassunk, nyissuk ki a szemünket, figyeljünk, lelkesedjünk, járjuk le a lábunkat, szenderüljünk álomba a friss levegőn vagy bárhogyan máshogyan hagyjuk, hogy az élmények magukkal sodorjanak, elrepítsenek. Algarve pedig minderre kitűnően alkalmas terepnek bizonyul.

drkuktartportugaliaalgarve83.jpg

A bejegyzés végén egy kis kedvcsináló a további írásokhoz: a mór emlékekkel büszkélkedő Silves városáról itt írtam, míg az általunk kipróbált szállásokról itt és itt és itt olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, és a mézes madzagon túl további konkrétumokra is vágynál, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osze 2015.06.05. 21:37:49

"Lorem ipsum" volt az a latin szöveg, tehát a cég weboldala még csak készülget. :-)
4 éve tőlem még elfogadta a Europcar a Visa electron kártyát a lisszaboni reptéren, tehát az sem reménytelen. Az autóbérlés egyáltalán nem drága (kisautót kell bérelni, már csak a lehetetlenül szűk helyek miatt is), és kötelező, ha be akarod járni a vidéket.
Egyébként gyönyörű és hihetetlenül vendégszerető ország.

Bloodscalp 2015.06.05. 22:27:09

Így van, vannak pontok amik nagyon igazak! Roppant barátságos nép, jók az ételek, annyira nem is állnak távol tőlünk, bár sok a halas étel, sok a krumpli/disznóhús alapú kaját esznek. A tengerpart szuper bárhol...a zene, a táncok, a várak-kastélyok,borok,foci, stb stb mint egy paradicsom.

drkuktart 2015.06.06. 08:16:29

Kedves @osze! Köszönöm, most már tudom, mi a Lorem ipsum funkciója :)! Mindenesetre egy működő weboldalnál beszédes lehet, ha lipsum szöveg "véletlenül ott felejtődött" (vagy csupán lehet, hogy nekem fura). Igen, közben nekem is ajánlottak más, kipróbált, korrekt cégeket (pl. www.qvts.com/car/carrates.html), csupán azért volt kellemetlen az AVrentcar kapcsán a VISA kártya visszautasítása, mert ők kifejezetten felsorolták a honlapjukon, hogy milyen kártyákat (többek között VISA kártyát) fogadnak el. Jó hétvégét kívánok!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.06.06. 08:33:46

Nyilván a kajarészt egészítem ki, például a világ legjobb sütijével:
vilagevo.blog.hu/2014/04/03/a_vilag_egyik_legfinomabb_sutije_pasteis_de_belem

És azért van még sok finomság: vilagevo.blog.hu/tags/portug%C3%A1lia

drkuktart 2015.06.06. 08:40:33

Kedves @világevő! Szuper bejegyzések, köszönöm, gyűlik az élményanyag a következő portugál látogatásunkhoz :)! Jó hétvégét!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.06.06. 20:53:44

@drkuktart: :) örülök, sajnos a nagyját nem tudtam megírni még, pedig mentem egy elég komoly teljes kört 16 nap alatt legutóbb, persze alaposan végig is kóstolgatva mindent.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása