Hajózás a Dunán (BY SHIP ON THE DANUBE)

2014. április 30. 07:11 - drkuktart

drkuktartbkvhajo000.jpg

Városnézés a Dunán. Próbáltad már? (For English read more.)

Have you already visited Budapest by ship? Let's follow me and check how is the sightseeing on the Danube going on!

drkuktartbkvhajo001.jpg

drkuktartbkvhajo002.jpg

Annak érdekében, hogy minél hosszabb utat járjunk be, a Boráros téri megállóból indultunk a Római part felé. Kettő éve próbáltam először (igen kellemes társaságban), most ismét felmerészkedtem (most is igen jó társaságban) azért, hogy megmutathassam Budapest nevezetességeit a Dunáról. Borús időnk volt, és a BKK "Hungária" nevű hajója állt rendelkezésünkre. Összehasonlítva a turista hajókkal, az ár rendkívül kedvező, tekintettel arra, hogy egyirányba mindösszesen 750,- Ft-ot kell kiadnunk a jegyért.

In order to travel (almost) as long as we can we left Boráros square (Boráros tér) stop towards Római part with boat. First time - since BKK's started this service again - I've travelled by ship which is run by the Centre of Budapest Transport (or simply just public transport) two years ago. Now I did it again in order to show Budapest from the Danube. Let's see the atmosphere of travel by public transport on on the Danube instead of more expensive tourist boat trips. Our ship called 'Hungária' (which means Hungary). An one way ticket costs HUF 750,-.

drkuktartbkvhajo003.jpg

Egy kis retro tapéta a hajóbelsőben.

The interior (not the newest design but clean and undamaged).

drkuktartbkvhajo004.jpg

Jobb kéz felől a budapesti körökben közismerten hánytatott történetű, szerintem remek Bálna (amit majd a közeljövőben szintén bemutatok), mögötte a Budapesti Corvinus Egyetemmel.

From right hand you can see the Bálna which building looks like a whale and it's a quite new Culture Centre in Budapest (I plan to write a post about it in the near future) and behind of the Bálna the Corvinus University of Budapest.

drkuktartbkvhajo005.jpg

Bal kéz felől a Műszaki Egyetem (jelenlegi nevén Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) "K" épülete, a Gellért Hotel és a Gellért-hegy. A Corvinus Egyetem és a Műszaki Egyetem tehát a Duna két átellenes partján találhatóak, ennek is megfelelően folyamatosan versengenek egymással mind az egyetemek, mind az idejáró diákok (pl. ordítóversenyen, sport rendezvényeken).

From left hand the Technology University (its current name is Budapest University of Technology and Economics), Danubius Hotel Gellért and Gellért hill (okay, in Hungarian it is called Gellért mountain however it is not a real mountain as it is only 235 metre high). The two universities mentioned previously are in competition against each other all the time (i.e. their students have competitions like ordinary sport competitions or not that ordinary shouting competitions).

drkuktartbkvhajo006.jpg

Ismét egy bájos belső elem, egy lámpabúra.

Part of the interior of the ship.

drkuktartbkvhajo007.jpg

Az idő kissé hűvös volt. Hiába érezzük a parton, hogy egy ballonkabát elég lesz a hajón, elárulom, ha végig kint szeretnénk ücsörögni a hajó úton, akkor nem lesz elég, és egy idő után egészségünk megőrzése érdekében a hajó belsejébe kényszerülünk, ahonnan a kilátás nem olyan festői.

It was a bit cool outside however we thought a light jacket is enough on the ship. Telling the truth a light jacket is nothing. May I have any suggestion? If you feel it is warm on the Danube side you should know the temperature on the boat is always much more cooler than on the land. Take plus jacket or pullover with you if you want to enjoy the whole trip outside on the boat. Travel inside is not a big fun.

drkuktartbkvhajo009.jpg

Ütközben megannyi izgalmas momentumre lettünk figyelmesek… például erre a sirályra...

We saw many interesting moments during our way i.e. this seagull on the Danube.

drkuktartbkvhajo010.jpg

…majdnem futókat...

…almost running people...

drkuktartbkvhajo011.jpg

...a Szabadság-hidat alulról...

….the Liberty Bridge from other point of view….

drkuktartbkvhajo012.jpg

drkuktartbkvhajo013.jpg

Elhagyva a Szabadság-hidat rém sebesen (nem) közelítünk az Erzsébet-hídhoz.

Once we left the Liberty Bridge, we are getting closer and closer to Elisabeth Bridge.

drkuktartbkvhajo014.jpg

drkuktartbkvhajo015.jpg

drkuktartbkvhajo016.jpg

A látnivalók sora nem lett kevesebb, sőt! Például a Gellért-heggyel bővült...

We're passing more and more attraction of Budapest i.e. Gellért hill….

drkuktartbkvhajo017.jpg

drkuktartbkvhajo018.jpg

…de elhaladtunk a Belvárosi Plébániatemplom mellett….

…the Downtown Church of Budapest (Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia)…. 

drkuktartbkvhajo019.jpg

… nemkülönben a Budapest Mariott Hotel mellett...

….also Budapest Mariott Hotel….

drkuktartbkvhajo020.jpg

Néha ki-kikötöttünk. Most például a Vigadó téri megállónál, ahol kedves, de nem publikus padok árválkodnak, mint a szabad ég alatti romantikázás elengedhetetlen kellékei.

The next stop is located at Vigadó square (Vigadó tér). Cosy benches are waiting for romantic talks (not for public use I guess).

drkuktartbkvhajo021.jpg

De nézzük csak tovább a látnivalókat. Fent Budapest legkeskenyebb házát is magában foglaló kedvenc házsorom látható.

Let's see what kind of other attractions are located along the Danube. Here we are, my favourite line of houses along the Danube side which also includes the most narrow house of Budapest.

drkuktartbkvhajo022.jpg

A Budai várat vétek lenne nem megemlíteni

You can see the Buda Castle that's for sure.

drkuktartbkvhajo023.jpg

Majd ott a Lánchíd, mögötte a Mátyás-templommal és a Halászbástyával.

Then the Chain Bridge, Matthias Church and Fisherman's Bastille become visible as well.

drkuktartbkvhajo024.jpg

drkuktartbkvhajo025.jpg

drkuktartbkvhajo026.jpg

De vessünk egy pillantást a hajónkba is. Van itt minden, például mentőcsónak is. Sanda a gyanúm, hogy vészhelyzet esetén nem sokan férnének bele. De a kimaradtak legalább a többi mentő-kütyüvel úszkálhatnának a Dunában. Kell ennél üdítőbb élmény?

Well, let's check the ship which we're traveling by. There is a lifeboat. I suppose many passengers would be left out from this lifeboat in case of emergency. But this miserably left out part of the passengers could try and swim with the other life-saver tools. Does anybody need much more refreshing experience?

drkuktartbkvhajo008.jpg

Egyéb mentő-kütyükből sincs hiány.

'Other life-save tools' are available as well.

drkuktartbkvhajo027.jpg

drkuktartbkvhajo028.jpg

Ahogy haladunk felfelé a Dunán lassan elérjük az Országgyűlésnek, a Szent Koronának és jelenleg a Seuso Kincsek egy részének is otthont adó Parlament épületét. A Parlament előtti megújult Kossuth térről már korábban írtam ITT és ITT.

During our trip really slowly but finally we reach that part of the Danube where the building of the Hungarian Parliament appears. The Saint Crown and currently the Seuso Treasure are aslo located here. The square in front of the Hungarian Parliamant called Kossuth tér was renovated in the near past as I wrote it in my previous posts HERE and HERE.

drkuktartbkvhajo029.jpg

Jó azt hinni, hogy a Batthyány téri kikötőben azért álltunk meg, hogy minél tovább gyönyörködhessünk a Parlament épületében. 

The next stop is located at Batthyány square (Batthyány tér) so we have time to take many photos of the building of the Hungarian Parliament.

drkuktartbkvhajo030.jpg

drkuktartbkvhajo031.jpg

Tovább küzdve az árral elérjük a 2011-ben felújított Margit hidat. Egyes pillérek jelenleg is állványzat alatt találhatóak a szobrok visszahelyezése érdekében.

After the stop at Batthyány square (Batthyány tér) we continue our way and slowly reach Margaret Bridge (Margit híd) which was recovered in 2011. Some of the stands are still (or again) under reconstruction because the placing back of missing statues is going on. 

drkuktartbkvhajo032.jpg

Fejünk felett a hidakon túl is van egyéb látnivaló, például a lassacskán lenyugvó napkorong vagy egy nem annyira kósza repülő.

Don't miss to take a look above either, you'll see not just bridges but the sunset and many ariplanes.

drkuktartbkvhajo033.jpg

drkuktartbkvhajo034.jpg

drkuktartbkvhajo035.jpg

drkuktartbkvhajo036.jpg

Zajlik az élet a Margit-szigeten is. Nemcsak futni érdemes ide kijönni, de néhány embertársunkat a szerelem is a szigeten találja meg.

Nice moments are everywhere around us: love is on Margaret Island (Margit-sziget). 

drkuktartbkvhajo037.jpg

drkuktartbkvhajo038.jpg

drkuktartbkvhajo039.jpg

drkuktartbkvhajo040.jpg

És a hajó csak küzd és küzd az árral. Végre elértük az Árpád-hidat. Bár ezt még nem énekelték meg, de ilyen az (élet) Árpád-híd alatt.

We slowly reached the next bridge, Árpád bridge (Árpád híd). However nobody wrote any song about it, but this is Under the Bridge.

drkuktartbkvhajo041.jpg

A háttérben a Hármashatárhegy vonulatai tarkítják a látképet.

If you take a look further you see the mountian called Hármashatárhegy (Three Border Mountain).

drkuktartbkvhajo042.jpg

drkuktartbkvhajo043.jpg

drkuktartbkvhajo044.jpg

Annak érdekében, hogy a sort is egy híddal zárjuk, íme a végére az Északi vasúti összekötő híd.

At the end let's close the list by one more bridge the North Railway Bridge (Északi vasúti összekötő híd).

drkuktartbkvhajo045.jpg

Éééés, el sem hisszük, de a szótárunkból nem hiányozhat a végállomás szó sem, ami jelen esetben a Római-part.

Aaaaand you belive or not but we also have a destanation which called Római Shore (Római-part).

drkuktartbkvhajo046.jpg

drkuktartbkvhajo047.jpg

A nap lement. Tanulság. Ha a hajókázás után egy jó kis hekket vagy hamburgert elfogyasztanánk a Római-parton (erről majd egy másik bejegyzésben írok), mindenképpen kalkuláljuk bele a hajóút hosszát, ami a Petőfi-hídtól (Boráros tér megálló) a Római-partig (Rómaifürdő megálló) több, mint másfél óra hosszú. Igaz, hogy jó idő esetén a büfék, éttermek még este is nyitva vannak Rómaifürdőn, de hűvösben a kutyának sincsen kedve a hajókázás után széjjel fagyva kint ücsörögni a sötétben. Jó szervezés kérdése az egész! Következő alkalommal én is megfogadom a fenti tanácsomat.

The sun went down. If you want to spend your time at Római-part I suggest you to calculate the length of the travel. From Petőfi-híd (the stop called Boráros tér) to Római part (the stop called Rómaifürdő) it took more than one and a half hours. At Rómaifürdő you can eat fish and chips, hamburger and this kind of foods direct next to the Danube and play with the kids or pets (if you have any). But I will write another post about this topic, I promise. And next time I will keep my suggestion as it is written above, I also promise it.

drkuktartbkvhajo048.jpg

A hajó menetrendjét egyebekben ITT éred el. Kipróbáltátok már? Ha igen, hogyan éreztétek magatokat?

Ne felejtkezzünk ugyanakkor meg a jóhíreket szállító DRKUKTART blogról sem. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis praktikus infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Kellemes hajózást kívánok! 

The ship's timeschedule can be downloaded from HERE. Have you ever tried it? If you have how was your time?

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice boat trip!

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása