DRPORTUGÁL: EGY KÜLÖNÖS PORTUGÁL SZIGET (Ilha da Culatra at Olhao, Algarve, Portugal)

2015. július 30. 08:25 - drkuktart

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal01.jpg

Ha fürdeni támad kedvünk, ugyanakkor magányra is vágynánk egy kijelölt strand keretein belül, akkor irány a Loulé-hez és Sao Bras de Alportel-hez közeli Olhão.

Olhão egy nagy város az óceán parton, első pillantásra közvetlen fürdőzési lehetőség nélkül. A város partszakasza az Av 5 de Outurbo mentén épületmonstrumokkal szegélyezett, vannak köztük hotelek, de itt nyúlik el a vásárcsarnok is. Az előbbiek mellett abszurdan néznek ki a több száz éves apró, kétablakos egyszintes épületek. Az óceánt itt teljes egészében kikötő foglalja el, ahol tematikus sorrendben sorakoznak a vitorlás hajók, a turistahajók (itt is percenként rád ugrik valaki, hogy utazz velük privátban), majd következik a komp, és a halászhajók. Ez utóbbiak környékén jópár elhullott halat is láttunk, de ez nem kuriózum, viszont büdös. Az autót egyébként a kikötő előtt, a Real Marina Hotel&Spa ötcsillagos szállodával szemező parkolóban tettük le, kalkuláció végett mondom, hogy ide vagy harminc perc gyaloglás a komp. Ugyanis fürdeni a szemközti szigeten (Ilha da Culatra) lehet, amit komppal praktikus megközelíteni.

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal03.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal04.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal05.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal06.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal07.jpg

A tikkasztó hőségben nem mi voltunk az egyedüliek, akik kompjegyre vártak, így pár perces sorbanállás követte megérkezésünket. Az életképhez az is hozzátartozik, hogy itt, a pénztáros ablakánál apróért kéregetett egy koldusnak kinéző férfi. A hatalmas komp 11-kor indult, tömve utasokkal. A szigetre mintegy 40 perc a kompút. A komp, a mindössze két faluból álló sziget egyik felén (az egyik településnél) tesz le. Az út először halászhajók között vezet (a sziget fürdésre alkalmas partja nem az Olhão-val szembenéző partvonal), majd beérünk az éttermekkel, bárokkal tarkított apró lakóházak közé.

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal08.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal09.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal10.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal11.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal12.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal13.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal14.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal15.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal16.jpg

Az első falut elhagyva lépünk a homokdűnék között vezető fapallóra. Az ösvény a település határán álló iskola és óvoda után kezdődik. Jellemző a lélekszámra, hogy az iskolában nagyjából 13 gyermek volt csupán az udvaron, ami az egész intézmény teljes tanulóseregének tűnt. Mintegy negyed órás gyaloglást követően elérjük az első strandot, ahol két ággyal, egy napernyővel egész napra - az életmentő srácnak fizetendő - 10 euró fejében napozhatunk. Miután az egész szigeten egy társulás működteti a strandokat, így kapsz egy papír biléttát, amit vinned kell magaddal tovább, ha más, kijelölt strandon heverednél le. Ha megváltod a jegyeket, gyerekeknek homokozó készletet biztosítanak az ott tartózkodás időtartamára díjmentesen. Wc van, állítólag nem a legcsittifittibb. Péntek volt és csak mi és még egy család voltunk a strandon. Üröm az örömben, hogy ameddig a szem ellátott, hatalmas hullámok harapdálták a partszakaszt, így sárga zászló lobogott a zöld helyett. Fürdeni nem volt ajánlatos. A napágyat kiadó fickó szerint az egész parton ilyen lehetett a helyzet, így szerinte felesleges is továbbmennünk. Úgy alakult tehát, hogy nem fürdőztünk, viszont kagylót gyűjtöttünk, és lábat áztattunk az olykor így is a hasunkig felcsapó hullámokban. Fél kettő körül elindultunk a következő strand és a másik település irányába, hogy közelebb legyünk a négykor visszainduló utolsó komphoz. Merthogy a komp a másik településtől hagyja el végleg a szigetet. Arra persze nem számítottunk, hogy a következő kijelölt strand mintegy 30 perc sétára van, a komp pedig úgy 45 percre. Ugye mondanom sem kell, hogy a másik strand egy öbölszerű képződményben van, védettebb helyen, és itt zöld zászló lobogott a szélben? Itt lehetett volna fürdeni, ennyit az előző fickó véleményéről, amit ugyanakkor mi hittünk el. Lévén, hogy egész nap csak gyümölcsöt ettünk és a vércukor szintünk a béka sejhaja alatt volt, inkább lemondtunk a védett öböl kínálta fürdőzésről, és tovább kutyagoltunk a komp felé. Utunk során igencsak vonzónak találtatott a strand bár (kulturált illemhelyiséggel), de félő volt, hogy annyira belefelejtkezünk az itteni élvezetekbe, hogy lekéssük a kompot, így inkább a komphoz közeli kis bisztróban vittük be az energiát. Most pedig elhallgatok, és jöjjenek a képek!

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal18.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal19.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal20.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal21.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal22.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal23.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal24.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal25.gif

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal26.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal27.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal28.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal29.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal30.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal31.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal32.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal33.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal34.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal35.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal36.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal37.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal38.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal39.jpg

Remélem fáradozásom nem volt hiába, és kedves Olvasó, te is kedvet kaptál ahhoz, hogy felfedezd Portugália Algarve régióját. Ha az Olhão-hoz közeli Loulé városáról olvasnál, javaslom, hogy ezt a bejegyzésemet olvasd el. Ha a régió távolabbi pontjai is érdekelnek, idesüss: Algarve-be csábító 14 pontomról itt, ezen belül a mór emlékekkel büszkélkedő Silves városáról itt, az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyként is ismert Lagos városáról itt írtam, míg az általunk kipróbált szállásokról itt és itt és itt olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel még Portugália Algarve régiója, ne hezitálj, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t (figyelem, már csak Tavira és környéke maradt) az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permit of the blogger! 

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ARic 2015.07.30. 20:46:04

Klassz fotók! Az írás sajnos teli van helyesírási hibákkal. (+ a "kedvenc" mondatom: "Ugyanakkor lévén nem annyira ettünk...")

drkuktart 2015.07.30. 20:47:03

@ARic: Köszönöm a jelzést, máskor körültekintőbb leszek, javítottam mindent. Örülök, hogy tetszenek a képek!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása