ÍGY VADÁSZTAM LE A GASZTROHEGYET!

2020. január 23. 18:42 - drkuktart

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_01_vankos.jpgA Badacsony zúzmarába burkolózó erdői alatt állva előttünk a hegy ködbe vesző, csipkézett tömege, mögöttünk a pihenő, jeges Balaton. A múlt hét nem egyszer a természetben ért, hiszen képtelen voltam ellenállni a fehérre fagyott Budai-hegység hívásának. Nagy volt a csábítás, hogy egy ilyen jövős-menős hetet megkoronázó hétvégén elvesszek a Balaton-felvidék legmagasabb tanúhegye rengetegében is, de még nagyobb, hogy végre belekóstoljak abba, amit a Gasztrohegy tartogat számomra.

Legutóbb nyár derekán jártam ezen a vidéken. Most is előttem van, ahogy a túlpart felé hajózva távolodik a part és egyre markánsabban rajzolódik ki a hegy jól ismert sziluettje. Kerékpárra pattanva Fonyódot elhagyva még megálltam Fonyódliget után, hogy visszatekintsek az északi partra. A látványt a Badacsony uralta. Keresnem sem kellett, ott volt a helyén, a felhők, a víz és déli parti nádasok által körbefogva, pont középen. Szeretem ezt a képet. Mindez az előtt történt kevéssel, hogy az est leszálltával Szemes előtt Zamárdi felé tekerve elkapott az a kíméletlen, mindent (értsd: mindent) áztató zuhé, melytől jótét lélek barátaim megóvni próbáltak azután, hogy lecsapott. Figyelemmel arra, hogy az elérhető komfort illúziójába ringatózó lélekkel a nyeregben bőrig ázni is szeretek, természetesen nem sikerült megvédeniük ettől a nagyszerű élménytől sem. Ilyen beható áztatás nem sokszor történt eddigi pályafutásom során, feledni így nehéz őket, beleértve azon idilli környezetet is, ahol mindezeket megélhettem.drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_02_hableany.JPGIlyen nosztalgikus gondolatoktól fűtve most is alig vártam, hogy Badacsonytomajra érjünk és jöjjön, mire felkészülni lehet, de minek. Januárra és testi épségemre tekintettel a víz áztatta ruházattól ezúttal már előre előzékenyen eltekintettem, minden másnak álltam elébe. Nincs mit szépíteni, az évszakok változása miatt éveknek tűnt ez a pár hónap. A nyári emberáradat után a kinti hőmérsékletre hangolódva lelassult állapotban vártam, hogy meglássam a táj befelé figyelő arcát. Szeretem a telet. Szeretem, figyelni, miként húzódik vissza a természet is, és azt az ösztönös érzést, ami egyfelől arra késztet, hogy odakint rétegekbe burkolózzak, másfelől arra, hogy bármennyire is vágyok a szabad ég alá, akarjak a négy fal között is létezni. Egy jó könyv, egy jó társ, egy csésze meleg leves, egy jó pohár bor, finom falatok mellett, kellemes környezetben.drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_03_hableany.jpg

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_04_hableany.JPG
drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_05_hableany_laposa.jpg

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_06_bonvinoborbar.JPG

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_07_bonvinoborbar.JPG

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_08_bonvinoborbar.jpg
drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_09_borbaratokvendeglo.JPG

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_10_borbaratokvendeglo.jpg

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_11_borbaratokvendeglo.JPGPersze bármennyire is kényelmes bent, mindez semmit sem ér, ha nincsen a kint. Az, ami nem csupán a díszlet, hanem mindennek az eredője. Bárhonnan is nézem botorság lenne bármely, a természet és az ember szétválasztására vonatkozó elméleti vagy gyakorlati kísérlet. Legalábbis az ember oldaláról. Ember természet nélkül nincs, így jómagam is képtelen lennék írni az emberiről a természet nélkül. Ehhez hasonlatosan képtelenség a Gasztrohegy-ről a Badacsony nélkül beszélni.

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_12_borbaratokvendeglo.jpgAz októbertől-áprilisig havonta egyszer megrendezésre kerülő esemény hangulatához éppen úgy hozzátartozik a turistautakkal behálózott, ottjártunkor jégrajzhoz hasonló finomsággal megformált erdő évszaknak megfelelő képe, a csípős vagy éppen virágillatú levegő, mint ahogy a tengerszinthez közeledve az erdőt felváltó, ember alkotta környezet, kezdve a sorokba rendezett és ott tartott szőlőktől, a gyümölcsöt borrá formáló pincéken keresztül egészen az itt működő hangulatos étteremekig és szálláshelyekig. Mint a természet szerves, ámde ember alkotta része, haszonélvezője és tolmácsa Gasztrohegyet formáló borászatok és éttermek igazodnak a Badacsony hónapról-hónapra érzékelhető változásához is. A szezonalitás az ételekhez felhasznált alapanyagokon keresztül a havi események tematikáján is tetten érhető.drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_13_vankos.jpg

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_14_vankos.JPG

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_15_vankos.JPGJanuár mínuszai Vadászidénnyel fogadtak a résztvevő egységekben és erre rímelve, bár nem ennek köszönhetően odakint az erdőkben is. Bár az emelkedett hangulat és a négy fal egymásra, a tányérokba pakolt finomságokra és a poharakba töltött italokra irányította a figyelmet, jómagam nem tartottam kizártnak azt, hogy egy, két napra elosztott gyalogos bejártás esetén elcsíphettük volna egy-egy vad mozgását vagy, ami még valószerűbb: egy, a távolban elsült puska ropogását is. Miután azonban az egyes állomásokat kisbusz segítségével közelítettük meg, és ezúttal óvatosan a hegy szoknyájának szélére merészkedtünk, vadakkal közelségbe most csupán az asztaloknál keveredtünk. Méghozzá igen kellemesbe.

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_16_vankos.JPGNézzük csak, hogy a teljesség igénye nélkül mi is az, ami szótáramban az 'igen kellemes' szókapcsolat mellett áll. A badacsonyi dűlők adta borok mellett céklával és tormával tálalt ízletes vadkocsonya robbantotta be az utazástól elmacskásodott testekben az életösztönt, zsályás erdei gombaleves gondoskodott arról, hogy a test még több földi jót kívánjon, mangalica szalonnába göngyölt vadnyúl vadas adta az energiát, vacsoraként pedig szarvas pörkölt lekváros derejével, illetve a többféle káposztával és árpagyöngy ropogóssal tálalt vaddisznótarja tette fel a pontot az i-re. És miután édes az kell, nem hallgathatom el, hogy bizony volt abban is részünk, stílusosan, ahogy illik, az egyes szakaszok végén: az erdei szeder ropogóssal díszített csokoládé mousse, pohárban érkező túrótorta erdei bogyósokból készült forró öntettel, illetvea ropogós gesztenyével és birsalmával tálalt sütőtök mousse voltak azok, melyek elhozták számunkra a főétkezések utáni megnyugvást. És persze a kávé. A Vánkosban, csakhogy visszakacsintson az elmúlt, vitathatatlanul nagyszerű nyár.drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_17_vankos.JPGdrkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_18_vankos.JPG

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_19_tolgyeskuria.JPG

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_20_tolgyeskuria.JPG

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_21_tolgyeskuria.jpg

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_22_tolgyeskuria.jpg

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_23_tolgyeskuria.JPG

drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_24_istvandybirtokbormuhely.JPGHabár ez alkalommal nem volt lehetőségünk gyalogszerrel cikázni a résztvevők között, bizton állíthatom, hogy a jövőben ezt is kipróbáljuk. Jól megszállunk és két napig meg sem állunk. Nem csupán azért, hogy a jóságtól eltelt testet fitten és frissen tartsuk, de azon egyszerű okból kifolyólag, hogy amennyire lehet, éljük meg a hegyet: legyen lehetőségünk belélegezni a vulkáni lejtők zöldjeit, megpihenni évezredes szikláin, a gasztronómia örömök mellett lecsendesülni, tisztelettel lenni, hiszen természet nélkül nem lennénk itt. Hiszen mi más mutathatná meg a Gasztrohegy valódi arcát leghitelesebben, ha nem a Badacsony természet adta éltető közege és a Gasztrohegyet létrehozó emberek alkotó közössége együtt?
drkuktart_badacsony_gasztrohegy_20192020_25_istvandybirtokbormuhely.JPGA végére tartogattam a gyakorlati információkat:

- A következő Gasztrohegy 2020. február 15-16. között a disznóvágások időszakára tekintettel a 'Disznóságok' jegyében kerül megrendezésre. A közösségi média segítségével itt követheted nyomon a tudnivalókat.

- A tavasz első hónapjában a nemzeti ünnep hétvégéjén, azaz 2020. március 14-15. között a húsvéti ünnepkörre hangolódva a 'Húshagyó kedv – Zöldségek és sajtok hétvégéje' nevet viseli a 2019/2020-as szezon utolsó előtti Gasztrohegye. A kapcsolódó esemény a közösségi médiának hála itt érhető el.

- A nyár berobbanása előtti utolsó Gasztrohegy pedig a 2020. április 4-5-i hétvégére esik a terasz nyitogatás és az egyre hosszabb nappalok tiszteletére 'Füstölgés! – Tavasz.' jeligére. Az eseményről itt találsz részletesebb tudnivalókat.

A Gasztrohegy vendéglátóhelyei: Hableány, Laposa Birtok terasz, Pláne Badacsony borterasz, Bonvino Borbár, Kisfaludy-ház, Tilia Borvendéglő, Istvándy Birtok és Borműhely, Borbarátok Vendéglő, Tölgyes Kúria, Vánkos.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy a Gasztrohegyet mindenki úgy élje át, ahogy neki a legkényelmesebb. Ennek megfelelően az alábbi opciókat kínálják az egyes Gasztrohegy hétvégékre:

- Az igazi “fesztivál hangulatért” a Gasztrohegy központi helyszínén, a Hotel Bonvinoban lehet kóstolópoharat és karszalagot venni 1.500,- Ft-ért, mellé térképet is kapunk. A karszalag feljogosít a szombaton és vasárnap egész nap félóránként járó elektromos busz használatára, mely a 10 hely között közlekedik félóránként egyik és másik irányba.

- A barangolásban, kóstolásban segít az 5, szabadon választott Gasztrohegy vendéglátóhely adott hétvégére készített fogását tartalmazó, kedvezményes Gasztrohegy-bérlet. Természetesen a bérletesek is kapnak karszalagot és poharat is! (Ára: 11.500,- Ft)

- Ha valaki szeretne bennfentesen kóstolni, nagyobb csapattal közösen túrázni és megismerni a hegy vendéglátóit helyi idegenvezetővel, akkor neki szól a csoportos Gasztrokaland. A vezetett túrán a vendégek betekinthetnek a kulisszák mögé, találkozhatnak a házigazdákkal, beszélgethetnek, mélyebben megismerhetik a helyek történetét. A Gasztrokaland 5 Gasztrohegy fogást és melléjük 1-1 pohár bort, Gasztrohegy poharat és karszalagot tartalmaz. (Ára: 16.500,- Ft)

- A fentieken kívül lehetőség van arra, hogy a Gasztrohegy ideje alatt, a la carte változatban a helyeket szabadon bejárva a vendégek teljesen önállóan teremtsék meg maguknak a személyre szabott útvonalat. Mivel a helyek többnyire kóstoló adagokkal készülnek, arra invitálnak a szervezők, hogy a hétvége alatt járjunk végig minél több helyszínt, de természetesen, ha úgy tartja kedvünk csak úgy, akár egy helyre is benézhetünk. 

Ezúton is köszönöm a hétvégi meghívást és az élményt a Gasztrohegy stábjának!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Kellemes gasztrohegyezést mindenkinek!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása