Ősrégen érintettem a muffinformát, de ideje volt valami gyorsan elkészíthetőt összeütni. A polcon feszítő, enyhén csilis-kardamomos házi szilvalekvár nem hagyta nyugton a fantáziám, viszont túl sok macerára sem vágytam.
(For English scroll down.)
Hozzávalók:
a tésztához:
2 pohár sütőporos teljes kiörlésű búzaliszt (ez egy kiskanálnyi sütőport jelent)
1/2 pohár cukor
1/3 pohár olívaolaj
1 tojás
1/2 teáskanál őrölt fahéj
15 deka 71 %-os belga étcsokoládé pasztilla darabolva
csilis-kardamomos házi szilvalekvár
450 gramm natúr joghurt
a mázhoz:
15 deka 71 %-os belga étcsokoládé pasztilla gőz fölött megolvasztva
6 darab nagy aszalt szilvaszem (ez 12 felet jelent)
A sütéshez jó minőségű sütőpapírból négyzetre vágott 'házi kapszli'.
Ingredients:
for the dough:
2 cups of whole wheat flour with baking powder (it means 1 teaspoon baking powder)
1/2 cup of sugar
1/3 cup of olive oil
1 egg
1/2 teaspoon powder cinnamon
150 gram chopped dark chocolate (cocoa solids minimum 71 %)
home made plum jam with chili and cardamom
450 gram natural yoghurt
for the glaze:
150 gram melted dark chocolate (cocoa solids minimum 71 %)
6 prune (means 12 half)
Good quality paper cups for the baking.
Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius fokra (légkeveréses) és a muffin sütőformába papírkapszlikat teszünk. A tészta összetevőit alaposan összekeverjük akként, hogy a darabolt étcsokoládét tesszük bele legutoljára. Először valamennyi mélyedés félig mérünk tésztával, majd kis kanálnyi lekvárt teszünk valamennyire. Ezt követően a tésztaegyveleg másik felével a kapszli tetejéig töltjük a mélyedéseket. Betesszük a sütőbe a megtöltött formát és mintegy húsz-huszonöt perc alatt készre sütjük. Kivesszük a muffinokat a sütőből és kihűtjük őket.
Miközben a muffinok hűlnek a mázhoz gőz felett egy másik edényben kevergetve olvasszuk meg a mázhoz kiporciózott étcsokoládét (az is működik, ha egy kicsi lábosba vizet forralsz és a csokoládét tartalmazó mondjuk zománcozott bádogpohár ebben a vízzel negyedig töltött lábosban áll). Vigyázz, meg ne égessen a forró gőz vagy az edény felforrósodott füle, a csokit pedig ne olvaszd túl, mert akkor szétesik. A mázat vajazó vagy más széles, de nem éles késsel a kihűlt muffinokra kenjük, rátesszük az előkészített, felezett aszalt szilvaszemeket és hagyjuk megdermedni. Jó étvágyat!
Preheat the oven for 200 °C and put paper cups into the muffin pan. Mix all ingredients together for the dough - leave the chocolate for last as strawberry takes time to let it dropped and spoon it into the muffin pan up to halfway. Spoon one-one teaspoon plum jam on each dough then spoon the remaining part of dough on the jam. Put the muffin pan into the preheated oven and bake it maximum twenty-twentyfive minutes. Take the muffins out of the oven and let them cool down.
Whilst muffins are cooling down, melt the chocolate above steam (put a quarter water in a saucepan and the chocolate into a smaller saucepan, then put this smaller saucepan above or into the bigger one whilst the water is almost boiling). Decorate all muffins with the chocolate and a half dried prune. Let the chocolate be dried. Enjoy your meal!
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!
Have a nice day!
DRKUKTA
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!