ITT LEGYÜNK, HA KOROG A GYOMOR VAGY SZOMJAZIK A TEST A BALATON DÉLI PARTJÁN! (Gastro map of south bank of Lake Balaton)

2016. június 24. 08:30 - drkuktart

drkuktart_balatonigasztroterkep01.jpg

Végre bemutatkozott a Balatoni Gasztrotérkép immár háromtagúra bővült családjának legifjabb tagja, a déli partról szóló kiadvány.

A magam részéről minden formájában imádom a Balatont. Szeretek a parton lebzselni még akkor is, ha az idő nem késztet arra, hogy fürdőruhában sütkérezzem, a szénabálákon ülve rajzolni, a magyar tenger vizébe lógatni a lábam, komppal átkelni rajta, stégen fekve a csillagos eget bámulni, éjszaka a part mentén sétálni és élvezni, ahogy a lassan frissülő levegőből egy-egy szellőfoszlány megcirógatja az arcom, a négy fal között vagy a kabonban kuporogni, mikor kint villámlik és mennydörög, beszippantani a víz illatát - fontosnak tartom kiemelni, hogy kivéve, mikor oszlik a tetem -, a halakat etetni, fürdeni benne még akkor is, ha nem látom a lábamat, de kiváltképp' akkor, amikot leér a lábam, gyönyöködni a naplementében és a felhők játékán, fejreállni a bicikliúton, főleg, ha nem töröm semmimet, csak itt-ott fáj, és persze csak úgy, 'unalmasan' tekerni, felmászni a Balaton-felvidék csúcsaira és 'lapostetőire' , siklani és megbotlani a Balaton olykor cseppet sem tükörsima jegén. Ez a lista most véges, de a lehetőségek tárháza végtelen elemet rejt. Pont emiatt sohasem értettem, hogy miért szezonális a tó, miért érzik az emberek úgy, hogy a roló augusztus 20-ával hónapokra lezárul. Persze ahhoz, hogy a Balaton a 'szezonon kívül' érkező, olykor megéhező vendég számára vonzó legyen, nem árt, ha a közérteken és a nagyobb városokban terpeszkedő gyorséttermi láncokon túl más, és legfőképpen nyilvánvaló és minőségi étkezési lehetőség is elérhető. Ám, ha valamilyen okból kifolyólag mégsem annyira egyértelmű az az alternatíva - hiszen nem tagadom, nem árt a tapasztalat, kutatómunka avagy jól informált ismerősök  -, akkor bizony igencsak jól jön a Balatoni Gasztrotérkép.

drkuktart_balatonigasztroterkep02.jpg

A legfiatalabb tag nyilvános bemutatójára a vendégeken túl bizony összegyűltek a térképen szereplő, a Balaton déli partján és annak vonzáskörzetében fekvő, a vendégeket szinte egész évben tárt kapukkal váró helyek képviselői is. De mégse rohanjunk annyira előre, hogy rögtön a program végéről írjak. A finálét, ami a déli partot illetően nem vitásan valami új kezdete, szép felvezetés előzte meg.

drkuktart_balatonigasztroterkep03.jpg

A Balatoni Gasztrotérkép tavaly ősszel startolt el, mikor megjelent az északi parton szinte egész évben, szezonra tekintet nélkül nyitva álló és minőségi vendéglátást nyújtó, a Csopak környéki vendéglátósok közül tizenhét helyet tömörítő (főként éttermek és borászatok) Balatoni Gasztrotérkép Északi Part. A kezdeményezés népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy mind a Balaton környékén gasztronómiával foglalkozók, mind a vendégek kívánták a folytatást, így 2016 elejére elkészült a második kiadvány is, ami még szintén az északi parton mozog. A Balatoni Gasztrotérkép Északi Part II. nevet viselő térkép így az északi partot és vonzáskörzetét, annak többek között a Káli medencétől Badacsonyon át egészen a Keszthelyig tartó részét veszi számba. Ilyen előzményeket követően nagyon vártam már Szauer Judit ötletgazda és alapító,  Budavári Dóra társalapító és Kerekes Kata grafikus nevével fémjelzett térképcsalád legújabb tagját.

drkuktart_balatonigasztroterkep04.jpg

Azért, hogy a bemutatkozásra méltó keretek között kerüljön sor, a program a balatonlellei - szintén résztvevő - BL Yachtclub & Apartments falai között indult, ahol reggelivel várták a résztvevőket, majd a falakat elhagyva kihajóztunk a Balatonra, ahol a soron következő felvonáshoz a Bussay Borászat Tramini (2012) bora vezetett át. A vitorlázás során volt alkalmunk behatóbban tanulmányozni a térképcsaládba belépő új tagot. A térkép külső megjelenése a korábbi tagokhoz hasonlóan szintén letisztult, a kék-fehér-fekete színeken túl más nem is terheli szemünket. A résztvevő 13 helynek a térkép képesebbik felén való elhelyezése jelképes, segít belőni, hogy mégis milyen egységre számítson az ember, ha előtte áll. A másik oldalon ugyanakkor minden gyakorlati információt megtalálunk, így a képes oldalon bevezetett számozás alapján szépen sorban szerepel minden gasztrohelynél annak nevén és címén, közösségi média elérhetőségén túl egy rövidke, az adott helyhez kapcsolódó sztori, a nyitvatartásra, illetve piktogramok segítségével többek között a hely kutyabarát jellegére, a gyerekmenü elérhetőségére, a kilátásra, szállásra, besorolásra (étterem, cukrászda, pincészet avagy street food) vonatkozó információk.

drkuktart_balatonigasztroterkep05.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep06.jpgdrkuktart_balatonigasztroterkep07i.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep08i.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep09.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep10.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep11.jpg

Ismét szárazföldet érve a balatonszemesi Kistücsök Étterem Borpince és Vinotéka kerthelyiségébe vezetett az utunk, ahol gusztusosan tálalt finomságokkal és szomjoltóval szépen felsorakozva várt bennünket a Balatoni Gasztrotérkép Déli Part teljes gárdája, így a BL Yacht Club & Apartments, a Bonne Chance Étterem és Szálloda, a Bussay Pincészet, a Chateau Visz Kastélyszálló, a Hubertus Hof Szálloda és Étterem, a Kistücsök Étterem, Borpice és Vinotéka, a Kristinus Borbirtok, a Mala Garden Design Hotel & Mandara Café&Lounge, a Paletta Bistrobar&Vinoteca, a Páskom Cottage, a Villa BOGArT Vendégház, a Villa Gréta Cukrászda és a Zamárdi Gyümölcs Wellness Központ képviselői.

drkuktart_balatonigasztroterkep12.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep13.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep14.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep15i.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep16i.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep17.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep18.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep19.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep20.jpg

Ugyanakkor természetesen nemcsak a Balatoni Gasztrotérkép szerzőivel, valamint a déli parton található egységek képviselőivel volt alkalmunk találkozni. Testközelből tanulmányozhattuk az általuk hozott, a Balatoni Gasztrotérkép alakoncepciója szerint a minőségi gasztronómiába tartozó ételeket (beleértve a sós falatkákat, étvágygerjesztőket, valamint a desszerteket is) és italokat is azzal, hogy a főételt az eseménynek helyet biztosító Kistücsök szolgálta fel. Az ellátás fejedelmi volt, bár képtelen voltam mindent végigkóstolni, de szó mégsem érheti a ház elejét, mert igencsak igyekeztem. drkuktart_balatonigasztroterkep21.jpg

Teljes pompájában ugyanakkor akkor mutatkozhat meg a résztvevő helyek mindegyike, ha fogjuk a saját kis Balatoni Gasztrotérkép Déli Part kiadványunkat és szépen végigjárjuk valamennyiüket egy-két falat vagy egy nagyobbacska korty erejéig, legyen szó akár egy főételről, egy formás süteményről vagy akár egy pohár borról, hiszen helyben teljesen kereken és hitelesen szólalhat meg az adott egység saját története.drkuktart_balatonigasztroterkep22.jpgdrkuktart_balatonigasztroterkep23i.jpgdrkuktart_balatonigasztroterkep24i.jpg

drkuktart_balatonigasztroterkep26.jpg

Valamennyi Balatoni Gasztrotérkép kiadvány ingyenes, megtalálhatóak az adott térképen feltüntetett vendéglátóipari egységeknél, turisztikai pontokon és nagyobb szállodákban (angolul is), valamint online is letölthetőek a Balatoni Gasztrotérkép honlapjáról: az Északi Part I. innen, az Északi Part II. innen, a Déli Part innen.

drkuktart_balatonigasztroterkep25.jpg

A Balatoni Gasztrotérkép honlapját itt, míg közösségi oldalát itt találod.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása