CSÁBÍTÓ SONJA ADLER, CSAK FELNŐTTEKNEK! (Workshop with Sonja Adler Pastry)

2016. május 25. 08:28 - drkuktart

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek01.JPG

A közelmúltban Sonja Adler igazán különleges, a gasztronómiát a művészettel ötvöző szalonján volt alkalmam részt venni, ahol megismerkedhettünk egy, egyelőre csak felnőtteknek készített remek süteménnyel.

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek02.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek03.JPG

A Cointreau-val vagy limoncello-val körbeölelt Sonja Adler sütemények megálmodója Istiván Rita. A sütemények inspirációforrásául egy, a Rita kislánykorában az édesanyja által emlegetett, Gerbeaud-beli áztatott, kuglófszerű sütemény szolgált. Bár a sütemény neve a homályba veszett, maga a desszert mindig is izgatta Rita fantáziáját, így mikor egy közös utazásuk során szembejött velük egy kevésbé jól sikerült változat, Rita belevetette magát a sütemény kutatásába és elkészítette, majd szabadalmaztatta saját változatát. Az első recept szerint készült garnitúrát követően eltelt huszonöt év után három évvel ezelőtt vette elő ismét a receptet, a kézzel készült sütiket az alapanyagok tekintetében frissítette (frissen őrölt teljes kiőrlésű és fehér tönkölybúza, himalája só, agavé szirup, kókuszcukor, Pi-víz, fuktóz és glükóz került az új változatva), míg az ízvilág tekintetében pedig egy kevésbé édes, inkább Cointreau vagy limoncello domináns desszertet alkotott. Büszkeség, hogy a desszert Cointreau-val készült változatához maga a legendás Cointreau cég is hozzájárulását, valamint nevét adta.

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek04.JPG

Megtudtuk, hogy az "eredeti sütemény Franciaországban a 18. században debütált. Megjelenését Stanisław Leszczyńskinek, a száműzött lengyel királynak köszönhetjük. A Larousse Gastronomique szerint Stanislasnak volt az ötlete, hogy a száraz Gugelhupfot (Alsace-Lotaringia területén ismert kuglófhoz hasonló sütemény) alkoholos öntetbe áztassa. Egy másik verzió szerint Stanislaw egyik útjáról megszáradt babbával tért haza. Nicolas Stohrer, udvari cukrásza a száraz süteményt fűszerezett Malaga borba áztatta, friss és szárított mazsolát és sárga krémet adott hozzá. Courchamps író 1839-ben arról számol be, hogy Stanislas utódai a babát különleges öntetbe (saucière) áztatták, amit Malaga bor és finom likőr keverékéből állítottak elő. Stohrer udvari cukrászmester elkísérte Stanislaw leányát, Marie Leszczyńskat Versaillesba, aki férjhez ment XV. Lajoshoz. Itt a mester 1730-ban cukrászdát alapított a rue Montorgueilben, így jutott el a babba Versaillesbe is. Később a receptek tovább finomodtak, a rumot ízesített cukorsziruppal vegyítették. A modernkori likőrbe áztatott babba szárított gyümölcsökkel gazdagítva Párizsban 1835 körül került bevezetésre, ezt követően a francia cukrászok segítségével eljutott Nápolyba és közkedvelt nápolyi specialitássá vált. Az édesség 1899-től jelen van az Egyesült Államok éttermeinek választékában is." (Forrás: sajtóközlemény.)

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek05.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek06.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek07.JPG

De vissza a jelenbe. Istiván Rita desszertjének neve édesanyja és kislánya neveiből tevődik össze, így válik a recept egy legalább három generációs családi süteménnyé. A család az család, de sajnos nem mindenkinek adatik meg. Pont emiatt rendkívül szimpatikus az is, hogy minden megvásárolt üveg árából a Sonja Adler sütemények - és ezen keresztül természetesen a vásárlók - hozzájárulnak a Csemete Alapítvány által felkarolt, szociális otthonokban élő, halmozottan sérült gyermekek és fiatalok életminőségének javításához is. 

A sütemény többféle csomagolásban is kapható, az alaptermékektől kezdve egészen a Szász Károly üvegművész által üvegrészekkel és porcelánokkal díszített verziókig. Míg az igazán visszafogottan dekorált alaptermékek egyszerűségükkel hódítják meg a nézelődőt (aki nyilván reméli, hogy az üveg majd kinyílik egyszer), addig Szász Károly által a megmentett üveg és porcelán felhasználásával kívülről, de akár belülről is díszített alkotások megjelenésükben is igazán lenyűgözőek. Kedvencem a csészét tartalmazó süteményszobor, de az egykori váza lábain egyensúlyozó letisztult üvegcse is szép dísze lehet akár a lakásnak is. Ezek a süteményszobrok általában újratölthetőek, így nem kell, hogy lefelé biggyedjen az ajkunk, ha egyszer kifogyott. 

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek08.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek09.JPG

A szalonon volt szerencsénk az üvegeket nem csupán látványban, de beltartalom tekintetében is tesztelni. Azonban a tesztet megelőzően vendéglátóink harapnivalókkal is készültek, méghozzá Németh Gábor, a svéd nagykövetség séfje prezentálásában. Olyan finomságokkal kényeztettük testünket, mint a chedar sajttal töltött jalapenho paprika salsa szósszal, empanadas guacamole szósszal, sonkával, zöldségekkel töltött, majonézes tormával tortillába tekert wrapok, ropogós kenyéren tálalat zöldborsó krém bacon csipsszel, fehér paradicsom panna cotta zöld olajjal, grissinivel és napon szárított paradicsommal, valamint zöld és fehér spárga, rukkola salátával, újburgonyával mustáros dresszinggel és bélszín carpaccioval.

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek10.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek12.JPG

Egy ilyen felvezető után érkeztünk el a szalon workshop részéhez, ahol ízlés szerint Cointreau vagy limoncello alapú Sonja Adler süteményekből készítettük el a saját desszertjeinket egy-egy szép talpas pohárban. Ez utóbbi mérete megtévesztő volt, tudniillik arra sarkalta a népet (engem), hogy szépen megtömjem (lásd a bejegyzés nyitóképét), pedig igazán csekély desszerttel is igazán mutatós és kielégítő desszert készülhet (lásd alulról a harmadik képen, természetesen ezt a visszafogott kombinációt nem én állítottam össze). A foglalatossághoz az asztalon a Sonja Adler süteményeken túl többek között friss gyümölcsök, különféle ízesítésű fagylaltok, tejszínhab, mascarpone és - remélem nem írok túl nagy butaságot - szirupban főzött spárga állt rendelkezésünkre. Személyes tapasztalatom, hogy a Sonja Adler süteményt érvényesülni kell tudni hagyni, és legfeljebb fricskaként társítani egy kanálka krémmel vagy habbal, savanykás bogyós gyümölcsökkel, de szerintem egy-két lédús narancsgereszdet is szívesen fogad a Cointreau-s változat. Vigyázat, könnyen megbolondít!

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek13.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek14.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek15.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek16.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek17.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek18.JPG

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek19.JPG

Ha felkeltették a látottak, olvasottak a figyelmedet és esetleg az ízlelőbimbóidat is kényeztetnéd, ne habozz meglesni Sonja Adler honlapját itt, a közösségi oldalát pedig itt

drkuktart_sonjaadlersu_temenyek20.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása