DRPORTUGÁL: A TERMÉSZET LOULÉ KÖRNYÉKÉN (The nature and springs around Loulé, Algarve, Portugal)

2015. július 30. 08:24 - drkuktart

drkuktart_loulefontenature01i.jpg

Loulé környékén csodaszép a természet. Csak ámultam és bámultam….

….kifelé a fejemből, sajnos javarészt csak a kocsiból. Ez a sajnálatos tény viszont semmit sem vesz el a természet szépségéból. A szombati piacot követően Loulé-ból, szerény piknik elemózsiánkkal egyetemben autóba pattantunk és felkerestük a N270 úton elindulva az N523-as útra kanyarodva Fonte Filipe-t (37.181246, -7.962911). Ez a mai is működő, és ivóvizet adó kút kitűnő piknik terep a fák árnyékában megbújó épített asztaloknak köszönhetően. Ottjártunkor mi voltunk az egyetlen piknikezők, sőt látogatók is, így nem okozott sok gondot a parkolás sem. A mai kút elődjét a XII. századra datálják, ugyanakkor a jelenleg is látható kutat 1945-ben építették újra. A kút eredeti neve Fonte da Filipa volt emlékezve egy Filipa nevezetű fiatal nőre, aki itt vesztette életét. (A történet portugál nyelvű forrását itt találtam).

drkuktart_loulefontenature02.jpg

drkuktart_loulefontenature03.jpg

drkuktart_loulefontenature04.jpg

drkuktart_loulefontenature05.jpg

Bár a kijelölt túraútvonalak hívogattak, időszűke miatt csak gyors terepszemlére volt időnk. Így elemózsiánk elfogyasztását követően ismét autóba vágtuk magunkat, és elindultunk egy másik forrás, a Fonte da Esparrela felé. Kacskaringós hegyi szerpentinen, vörös murvás utakon, hatalmas sziklák, törékeny mezei virágokkal borított tisztások között vezettünk egészen a következő állomásig. 

drkuktart_loulefontenature06.jpg

drkuktart_loulefontenature07.jpg

drkuktart_loulefontenature11.jpg

drkuktart_loulefontenature08.jpg

Azonban a Fonte da Esparrela-t (N 37° 11.559 W 007° 59.657) és szűk környékét szomorú állapotban találtuk. A kút - az 1990-ben történt felújítása ellenére - már május végén is kiszáradtnak tűnt, és rettentő, posványos bűz terjengett a környékén, így nem is időztünk itt két percnél többet. A kút előtt húzódó folyómeder is kiszáradt, a nádon-paratölgyeken, és egyéb fákon kívül nem úgy tűnt, hogy sok életet rejt ez az apró zug. Egyébként, ha a fenti geokoordinátára kattintva rápillantotok a térképre, meglátjátok, hogy mennyi kút és természetvédelmi terület van a környéken, ahova nekünk sajnos nem volt módunk eljutni gyalog.

drkuktart_loulefontenature09.jpg

drkuktart_loulefontenature10.jpg

A második kút felkeresését követően úgy döntöttünk, hogy innentől a napot pihenéssel töltjük. Elautóztunk hát Salir-ba, ahol az első helyen már nem szolgáltak ki bennünket a kései órára (fél három) tekintettel, a második helyen pedig csupán két adag csirke és sültkrumpli maradt az ebédre kiporciózott adagból, így társaságunk két tagja azt ette, illetve rendeltünk még előételt, hogy a társaság másik fele se maradjon éhen. Loulé-tól mindössze 13 kilométer távolságra fekvő Salir városából egyébként kellemes kilátás nyílik a környező hegyekre, völgyekre, érdemes egy negyed órát rászánni arra, hogy felsétáljunk a város legmagasabb pontjára, a XII. században épült kastély romjaihoz.  

drkuktart_loulefontenature21.jpg

drkuktart_loulefontenature12.jpg

A könnyű ebédet követően célunk már csak egy volt, heverni a medence parton, lévén ez volt az utolsó napunk. A szállásra való visszaigyekvés során azért útközben meg-megálltunk, magunkba szívtuk a végtelennek ható táj képét, illetve meglátogattunk egy parafatölgy-ligetet is, ahol szanaszét hevertek kisebb darab "hulladék" parafakérgek, amelyek valószínűleg a kitermelés során eshettek le a lefejtett nagyobb darabokról. drkuktart_loulefontenature20.jpg

drkuktart_loulefontenature13.jpg

drkuktart_loulefontenature14.jpg

drkuktart_loulefontenature15.jpg

drkuktart_loulefontenature16.jpg

drkuktart_loulefontenature17.jpg

drkuktart_loulefontenature18.jpg

drkuktart_loulefontenature19.jpg

drkuktart_loulefontenature22.jpg

drkuktart_loulefontenature23.jpg

drkuktart_loulefontenature24.jpg

drkuktart_loulefontenature25.jpg

drkuktart_loulefontenature26.jpg

Remélem fáradozásom nem volt hiába, és kedves Olvasó, te is kedvet kaptál ahhoz, hogy felfedezd Portugália Algarve régióját. Ha a fenti képeken bemutatott tájban megbújó, közeli Loulé városáról olvasnál, javaslom, hogy ezt a bejegyzésemet olvasd el. Ha a régió távolabbi pontjai is érdekelnek, idesüss: Algarve-be csábító 14 pontomról itt, ezen belül a mór emlékekkel büszkélkedő Silves városáról itt, az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyként is ismert Lagos városáról itt írtam, míg az általunk kipróbált szállásokról itt és itt és itt olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel még Portugália Algarve régiója, ne hezitálj, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t (figyelem, már csak Tavira és környéke maradt) az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permit of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása