DRPORTUGÁL: KÖZKEDVELT PORTUGÁL FAGYLALT (Ice cream by Gelvi in Olhão, Algarve, Portugal)

2015. július 30. 08:26 - drkuktart

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal47olhao.jpg

Ha Loulé-ban vagy Faro-ban vagy Olhão-ban járunk, mindenképpen "kötelező" megkóstolnunk a Gevi fagylaltozó fagylaltját.

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal02olhao.jpg

Ez utóbbi nem máshol mint Olhão-ban található, ám az előbb említett két település autóval nagyon közel van a városhoz, ahol híresen a környék legfinomabb fagylaltját készítik 1951. óta. Ez már döfi nemdebár? Megtudtuk, hogy az aprócska üzem nyitása óta ugyanezen a helyen üzemel azzal a különbséggel, hogy azt immár az alapító, Virgílio Martins fia és unokája viszik az üzletet. Egyébként a könnyen megnevezhető névnek is köze van a családnévhez, hiszen a Gevi szóösszetétel nem másból, mint a Gelados Virgílio szavak részleges összekapcsolásából származik. 

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal40olhao.jpg

Szállásadóink lelkünkre kötötték, hogy visszatérve Ilha da Culatra szigetéről mindenképpen kóstoljuk meg Gevi messzeföldön (legalábbis a régióban) híres fagyiját. Nagyon koncentráltuk, hogy el nem szalasszuk a fagyizót, de mégis elmentünk mellette. Az üzlet a korzó mentén elnyúló vásárcsarnok (Mercado de Olhao) épületében bújik meg az óceán felőli oldalon, árnyékolók mögött, híréhez képest igencsak szerényen. Maga a berendezés semmi különös, inkább olyan kedves, egyszerű, és őszinte. A csarnok környéke és a kikötő sem a legtisztább, de a fagylaltban ismerőseinknek nagyon is igaza volt. Hozzáteszem, hogy hasonlóan a Loulé-ban meglátogatott családi étteremhez, itt a fagyizóban is jellemző, hogy a fagylalt a manapság olyan nélkülözhetetlen, sokszor félrevezető csinadratta és flanc nélkül kerül a hűtőpultba. Engem a fagyis "bödönök" tálalása (hullámvonalak, fodrozás stb.) inkább az itthoni húsz évvel ezelőtti dizájnra emlékeztetett, rögtön kellemesen nosztalgikus hangulatba is kerültem ezáltal. A kóstolt változatok állaga elképesztően krémes, ízük intenzív, de mégsem tolakodó. A minket kiszolgáló személyek pedig életkortól függetlenül nagyon barátságosak és jókedvűek voltak, ami lássuk be, plusz piros pont. Ki is akarnak fagyit venni mogorva vagy életunt emberektől? A fagyi egy vidám dolog, nem is lehet szomorúan eladni vagy elnyalni, harapni, kinek-mi. A jelek szerint (lásd képek) a fagylalton kívül más desszerteket is készítenek, de mi azokat nem kóstoltuk, így a megjelenésükön túl egyéb jellemzőjükről nem tudok információval szolgálni. Most pedig jöjjenek az állag és ízvilág tekintetében cseppet sem informatív képek ;).drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal41olhao.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal42olhao.jpgdrkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal43olhao.jpgdrkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal44olhao.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal46olhao.jpg

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal48olhao.jpg

Ha arra jársz, ne hagyd ki az Olhão-ban, a Rua Patrão Joaquim Casaca, 24 szám alatt megbújó fagylaltozót. Előzetes tájékozódás gyanánt böngészd egy kicsit közösségi oldalukat itt.

drkuktart_ilhadaculatraalgarveportugal49olhao.jpg

Remélem fáradozásom nem volt hiába, és kedves Olvasó, te is kedvet kaptál ahhoz, hogy felfedezd Portugália Algarve régióját. Ha az Olhão-hoz közeli Loulé városáról olvasnál, javaslom, hogy ezt a bejegyzésemet olvasd el. Ha a régió távolabbi pontjai is érdekelnek, idesüss: Algarve-be csábító 14 pontomról itt, ezen belül a mór emlékekkel büszkélkedő Silves városáról itt, az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyként is ismert Lagos városáról itt írtam, míg az általunk kipróbált szállásokról itt és itt és itt olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel még Portugália Algarve régiója, ne hezitálj, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t (figyelem, már csak Tavira és környéke maradt) az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permit of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása