A TÖKÉLETES MACARON NYOMÁBAN: FALATNYI PÁRIZS DODO-NÁL BUDAPESTEN (A piece of Paris: macarons at Chez Dodo Artisian Macarons & Café in Budapest)

2015. január 19. 08:33 - drkuktart

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe01.jpg

Tündéri helybe botlottam bele a hétvégén, ami iziben le is taszította a szívemben trónoló eddigi magyarországi macaron helytartót. Íme a Chez Dodo!

I’ve just discovered a brand-new lovely café and macaron confectionery in Budapest. Should you not adore macaron until now or be in love with it Chez Dodo is a must visit!

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe02.jpg

Már az üzlet elé érve meglepődtem, mert a parányi helyiség csurig van emberekkel. Először azt hittem, hogy valami zártkörű falatozásba botlottam így szombaton késő délután látván, hogy mindenki-mindenkivel elégdetten és ráérősen cseveg, várakozik, nézelődik, ennek ellenére beléptem. Később kiderült, hogy a pasztell cukorka színekbe öltöztetett boltocska alapatmoszférája ez. Mindenki kíváncsi, és mindenkit lenyűgöz Chez Dodo, és csak úgy záporoznak a dícsérő szavak üzleten belül, de még a kirakat előtt ácsorogva is. Ott tartózkodásom alatt nem volt olyan vendég, aki tartóztatta volna magát és ne zúdított volna bókáradatot a szorgoskodó tulajdonosnőre. Megérdemelten. Chez Dodo macaron manufaktúra nyitása, 2014. december 23-a óta nincs megállás. 

Last Saturday afternoon was the first time I stopped in front of the shop. I was wondering to enter, because it was full, so I guessed there must be a private event. Everybody was chatting happily and watching macarons under process. Despite my doubt, I entered and don’t mind it at all. 

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe03.jpg

A bolt egészen apró, mégsem zsúfolt. Ha szerencsés vagy helyet tudsz foglalni, de ne görbüljenek ajkaid, ha ezúttal csak elviteles verzióban tudsz a macaron addikciódnak hódolni. Csodálatos krémszínek és játékos kolibrik a falon, a hűtőn, a macaronokon avagy a dobozokon.  Imádom, hogy nemcsak a macaronok tökéletesek, de megjelenés minden egyes apró részletére is ügyeltek, ami egy frissen nyitott helynél - itthon - igencsak meglepő: kedves kolibrikkel díszített kártya az elfogyasztott kávék után járó pontok gyűjtésére, kis- és nagyméretű kolibris dobozok díszdobozos elvitel esetén. Minden egyes munkafolyamat a kirakatban, és a pult mögött, de a szemünk előtt zajlik. És nemcsak a vendégáradatnak lehetetlen gátat szabni, de a macaronokat és a kávét, forró csokit készítő szorgos kezeknek is. A bájos tulajdonos kisasszony egészen Párizsig ment, hogy kitanulja a macaronkészítés féltve őrzött titkát. Sikerült, innen pedig csak a fantáziája szab határt annak, hogy milyen macaronok kerülnek ki éppen a kezei közül.

Everywhere I looked, I saw effortless, solid design and atmosphere from the walls to the take-away decor paper boxes, even on the loyalty card for collecting points. The picture wouldn’t be complete without the super sweet service and attention of the owner and staff.

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe04.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe05.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe06.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe07.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe08.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe09.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe10.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe11.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe12.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe13.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe14.jpgIshapan a legcsodásabb macaron nagytestvér, amit eddig ettem, maga mögé sorolja a francia Paul (róluk itt olvashatsz kicsit) gigamacaronjait is: a tészta között pihenő, rózsaesszenciával ízestett licsis-fehércsokis krémben friss málnaszemek pihennek, féltőn óvva a középen trónoló licsiszemet. A málna savanyúsága, szuperül ellensúlyozza a tészta és a krém édességét. Az állag pedig csillagos ötös. Roppanós kéreg, lágy tészta, és ami ugyanolyan fontos: kulturáltan fogyasztható, hiszen nem hullik darabjaira, ahogy elkezded majszolni. Ne feledkezzünk meg a piciny (normál méretű) macaronokról sem: ott volt még Juliette (gyömbér-citrom), Hervé (mézeskalács-sós karamell), Lou Lou (vanília), Amélie (epres-bazsalikomos), Philippe (pisztáciás), Marcel (csilis-narancsos csokoládé), Damien (banános-joghurtos), akik - figyelemmel bendőm befogadó képességére, és hatalmas szívemre, ami miatt az otthon maradottakkal is meg szerettem volna osztani az élményt - elbűvölő kolibris dobozban jöttek velem haza. Nemcsak macaron fanatikus vagyok (kötelezően kipróbálom a macaronokat, bárhol is járok - ettem is már meghökkentően rémes, macaronnak csúfolt kekszeket), de ezen belül gyömbér, banán, pisztácia is, így nálam ők voltak a befutó ízek. A kínálat egyébként naponta változik az alkotó kisasszony kedvétől függően.

And what about the macarons? My new favorite giant macaron is Isaphan: a big piece of pink dream, filled with cream, flavored with rose essence and a whole piece of lychee in the middle, surrounded by fresh raspberries. The macaron is crispy outside and soft inside. The daily offer changes day by day, depends on the mood of the owner girl.  Nice to know, she went to Paris in order to learn the secret of the real Parisian macarons. Fantastic! Don’t miss the normal size macarons either. I took away in decor paper box all of them which were available at the time of my visit: Juliette (ginger-lemon), Hervé (ginger bread-salty caramel), Lou Lou (vanilla), Amélie (strawberry-basil), Marcel (chilli-orange-chocolate), Damien (banan-yoghurt). 

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe15.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe16.jpg

Caffe Latte csúszott le a gigámon Ishapan-t követően ezúttal tehéntejjel készítve, de annak sem kell kétségbe esnie, aki érzékeny erre a fehér italra. 

A small coffee latte escorted my Isaphan, yummy! Don’t be afraid if you have problem with lactose because Chez Dodo cares your problem as well. 

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe17.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe18.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe19.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe20.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe21.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe22.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe23.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe24.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe25.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe26.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe27.jpg

Még egy jó hír nekem, és mindenkinek, aki odavan Bordeaux (a városról itt és itt és itt olvashatsz) tipikus édességéért a caneléért. Chez Dodo minden reggel megörvendezteti a reggelire éhes arra járó nagyérdeműt ezzel a frissen sült kívül roppanós karamellizált köntösbe bújtatott vaníliás-rumos édességgel. 

At last, but not least I must mention their canelé as well. However I haven’t tried it as canelé is available only in the morning, but if you are addicted to this special caramelized-vanilla-rum cookie of Bordeaux (read my post about Bordeaux here and here and here), you must visit Chez Dodo as well. I have no doubt about canelé’s quality on the basic of the best macaron of Budapest.

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe28.jpgdrkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe29.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe30.jpg

drkuktartchezdodoartisanmacaronsandcafe31.jpg

Áradozhatnék még szuperlatívuszokkal teletűzdelt hosszú mondatokon keresztül, de egy szó mint száz: a Chez Dodo Artisian Macarons & Café egy elég menő, és minden részletében kerek mini Párizs. Zavaró erőlködésnek nincs nyoma sem a dizájn, sem a szuper kedves kiszolgálás területén. Ha odavagytok a macaronokért, de eddig itthon még nem találtátok meg az igazit, akkor kötelező meglátogatni Chez Dodo macaron manufaktúrát Budapesten az V. kerülteben a Sas utca 7. szám alatt. 

Kövesd a DRKUKTART oldalát a Facebook, az Instagram vagy a Bloglovin segítségével!

Jó étvágyat kívánok!

I could write longer sentences full with superlative adjectives, but I finish my post now. Just don’t forget to visit this piece of Paris in Budapest, you won’t be disappointed, that’s for sure. You find Chez Dodo – Artisian Macarons & Café’s social media site here, and their shop in the 5th district of Budapest under Sas street (Sas utca) 7.

Follow DRKUKTART on Facebook or InstagramFollow my blog with Bloglovin!

Enjoy your macarons!

DRKUKTA

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.01.20. 18:46:26

Képről nagyon csábítóak. Nekem Budapesten egyedül a La Praliné mangó-maracuja macaronja az, ami tényleg finom. A két legnagyobb csalódás pedig a La Delizia és a Sugar voltak. Megnézem Dodo-ékat is, vicces nevük van.

drkuktart 2015.01.20. 19:46:34

Kedves @Kyria! La Praliné-nél még nem jártam, egyszer elvetődöm feléjük is. Chez Dodo maracujás macaronja is top, kóstoltam. Kíváncsian várom az élménybeszámolódat :)! Jó kóstolást!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása