DRFRANCIART: FRANCIA KONYHA SZUPERLATÍVUSZOKBAN (L'Envers du Decor in Saint-Émilion)

2014. november 27. 00:31 - drkuktart

drkuktartsaintemilionlenversdudecor01.jpg

Kétségkívül Saint-Émilion legjobb éttermében jártunk, sőt, visszatekintve eddigi franciaországi viziteimre, meg merem kockáztatni, hogy itt ettem a legfinomabb étket. Ha ilyen a valódi francia konyha, repetáznék még.

The best restaurant in Saint-Émilion (and I must say, the best one in France) ever. 

drkuktartsaintemilionlenversdudecor02.jpg

Erre a következtetésre pedig azon okok vezettek, miszerint a L'Envers du Decor éttermet két különböző forrás is ajánlotta számunkra, mégpedig nem kisebb és nem elhanyagolhatóbb források, mint egy francia ismerős, illetve egy nagyon kedves helyi túravezető. Külön hangsúlyozták, hogy ez az étterem abszolút helyi és nem olyan hely, ahova a turisták elsőként betérnek, különösen azért nem, mert a parkolóktól távol helyezkedik el (na igen, milyenek ezek a turisták). Márpedig a város nagy részébe autóval nem szabad behajtani, így marad a gyaloglás, ami nem annyira idilli, ha éhes az ember (szegény turisták). Azt, hogy mennyire helyi, remekül mutatja az is, hogy a honlapja, illetve étlapja is kizárólag franciául érhető el. Persze, mint a vidéken mindenütt, itt is tudnak és nem is restek angolul beszélni. Ami az árakat illeti, nem a legolcsóbb hely, tehát ne számítsunk 12 eurós menüre (előétel plusz főétel jelenleg 29 euróba kerül), cserébe viszont - élhetnék azzal a szlogenre hajazó kijelentéssel, hogy - estig tartó lendületet kapunk. Ottjártunkkor szerencsések voltunk, ugyanis elfoglalhattuk az utolsó szabad asztalt. Az utánunk érkezőket a beléptüket követő első pillanatban elkeserítették, s távozásra sarkallották, lévén az összes asztal már foglalt avagy lefoglalt volt. Ám a kellemetlen szituációt remekül megoldották, így biztosítva, hogy az éhes gerlepár ne maradjon asztal és eleség nélkül, mégha ez kissé későn is jutott az eszükbe, és a gerlék után kellett rohanni, ki az utcára. Igazi fogadósok.

L'Envers du Decor was recommended by two local French persons. We're told to go there if we want to have a lunch a local place. As this place is further from the parking places of Saint-Émilion (the main part of the town is closed for cars), it's not really visited by foreign tourist. Even the website and menu are in French, however the waiters speak English very well.

drkuktartsaintemilionlenversdudecor03.jpg

Még nem is rendeltünk, de már maga a berendezés is lenyűgözött: az asztalokat lapjukra szedett borosdobozok díszítették. Mielőtt meglátogattuk volna Saint-Émilion városát, Château Soutard vendégei voltunk. Mi lehetett volna annál stílusosabb, minthogy olyan asztalhoz ültünk le, amelynek a közepét egy olyan borosdoboz oldallapja díszítette, amelyen a Kastély emblémája díszeleg.

Lucky us, we sat down at a table which was decorated by wine box of Château Soutard, visited just before the restaurant.

drkuktartsaintemilionlenversdudecor04.jpg

drkuktartsaintemilionlenversdudecor05.jpg

A legtökéletesebb előétel, amit valaha ettem (nyilván túlzok, de most akkor is így érzem): foie gras de canard mi-cuit….. azaz libamáj a fenti képen lent, míg a fenti képen fent entreé du jour, mégpedig tonhalfilé formájában. Őszintén szólva már az előétel elfogyasztását követően úgy el voltunk telve mindketten, hogyha valamilyen szörnyű vis maior bekövetkezte miatt a főétel elmaradt volna, mi akkor is jóllakott és elégedett felnőtt emberként távoztunk volna.

We had goose liver and tuna file as starters. The best starters ever.

drkuktartsaintemilionlenversdudecor06.jpg

drkuktartsaintemilionlenversdudecor07.jpg

De a főétel nem maradt el, mégpedig Filet de boeuf került elénk - közepesen átsütve. Mennyei volt.

The heavenly taste Filet de boeuf as main course.

drkuktartsaintemilionlenversdudecor16.jpg

drkuktartsaintemilionlenversdudecor08.jpg

drkuktartsaintemilionlenversdudecor09.jpg

drkuktartsaintemilionlenversdudecor10.jpg

drkuktartsaintemilionlenversdudecor11.jpg

drkuktartsaintemilionlenversdudecor12.jpg

drkuktartsaintemilionlenversdudecor13.jpg

Desszert fogyasztása esetén elértem volna a csendes délutáni semmittevés állapotába, így eme élvezettől inkább eltekintettem. Szerényen csupán egy presszó kávéra voksoltam, amit a helyben annyira tipikus Canelé (Canelé de Bordeaux: a Bordeaux-i régióban a bor után a régió másik jelképévé vált ez a hagyományosan réz formában sült kívül karamellizálódott rumos-vaníliás édesség) kísért. Persze az asztal túlsó oldalát nem kellett félteni, miután ott egy Crème brûlée à la vanille de Madagascar diszkréten eggyé vált a testtel.

In order to avoid to be totally passive in the afternoon, I chose not to order any dessert. I must say it was a smart decision because Canelé (caramelized pastry, made with vanilla and rum, known as typical dessert in Bordeaux) was served with the espresso. At the same time somebody insisted to have dessert, so a Crème brûlée à la vanille de Madagascar was ordered.

drkuktartsaintemilionlenversdudecor17.jpg

drkuktartsaintemilionlenversdudecor14.jpg

drkuktartsaintemilionlenversdudecor15.jpg

Lévén november, győzött a józan ész, így nem engedtünk a külső belső udvar csábításának, de halvány elképzelésem van arról, hogy jó idő esetén idilli lehet ott étkezni. A régióban történt öt napos tartózkodásunk valamennyi étkezésére visszatekintve bizton állíthatom, hogy ez a hely viszi a prímet, és megállná a helyét más alapú összehasonlításban is. Ha netalántán erre vetne a sors, feltétlenül hódoljatok az élvezeteknek itt is. Nem kizárt, hogy előzetes foglalás szükséges, de a honlapon minden szükséges információ rendelkezésre áll, hogy ezen küldetésetek sikeres legyen. Nem jártok rossz helyen akkor sem, ha csupán borozni vágytok, ugyanis a  L'Envers du Decor (11 rue du Clocher 33330 Saint Emilion) borbárként is funkcionál, így erre is van lehetőség.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

The weather was getting cooler and cooler so we decided not to sit in the garden, however it looks to be so nice. If you wish to visit this lovely place, check the website of L'Envers du Decor (11 rue du Clocher 33330 Saint Emilion). 

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása