DRPORTUGÁL: CALDAS DE MONCHIQUE (Caldas de Monchique in Algarve, Portugal)

2015. június 15. 08:30 - drkuktart

drkuktart_caldasdemonchique01.jpg

Caldas de Monchique kellemes természeti adottságokkal rendelkező völgy-város a Monchique hegységben. Első pillantásra ámulatba ejtett, belépve viszont úgy éreztem, van még benne potenciál, amit nem használtak ki.

drkuktart_caldasdemonchique02.jpg

Eszményi a fekvés, az aprócska település autóval érhető el a testünknek legkíméletesebb módon. A termálvizeiről híres Caldas de Monchique-be szerpentines hegyi úton juthatunk fel. A kocsiból kipattanva vagy az autóúton haladva közelítjük meg a pár házból álló központot vagy pedig a kanyargós földösvényen leereszkedünk a pálmafák alatt a völgybe és onnan sétálunk fel a központba. Maga a település leginkább hotelekből, egy vízgyárból és egy, a patak mentén végigvezető sétányból áll. Május végén jártunk ott, és két étteremnek tűnő egység és egy, a nyaralóhelyeken megszokott hasznos termékeket kínáló mindenes bolt kivételével minden zárva volt. Nem vitatom, hogy a településen túlsúlyban lévő termál hotelekben van élet és kiszolgálás, de az itt lézengő pár ember kivételével a hely kihasználatlannak tűnt. Biztosan minden vendég a szállodák falai közt, a medencékben áztatta habtestét.  drkuktart_caldasdemonchique03.jpg

Sajnos sem az útikönyv, sem az internet nem hemzseg a helyhez kapcsolódó információktól, annyit azonban megtudunk, hogy az itt fakadó, gyógyító hatású termálvíz már a rómaiak óta ismert és kihasznált. A múltban nagy népszerűségnek örvendett a királyi család körében, majd úgy, ahogy az lenni szokott, elhanyagolták, de "csupán" 2000-ig kellett várni, hogy helyrepofozzák a települést. Ekkor már a széles közönség előtt is mint spa város jelent meg. A település központjában található pszeudo-mór stílusban épített, egykori kaszinó épülete ma kiállításoknak ad otthont, míg az épületek nagy része - ide nem értve az újabb szállodákat - a XIX. században épült. Bár minden kitáblázásra került - a patak mellett futó tornaösvénytől kezdve a vízgyárig - mégis, a tornaösvény hiányos, lelakott, a vízgyárban pedig folyik a termelés, és a fémtartályokon, kamionokon túl nem igazán láttunk semmit az üzem környékén. Elhelyezkedése és növényvilága gyönyörű, ez vitathatatlan tény. Győződjetek meg magatok a következő képek segítségével erről. 

drkuktart_caldasdemonchique04.jpg

drkuktart_caldasdemonchique05.jpg

drkuktart_caldasdemonchique06.jpg

drkuktart_caldasdemonchique07.jpg

drkuktart_caldasdemonchique08.jpg

drkuktart_caldasdemonchique09.jpg

drkuktart_caldasdemonchique10.jpg

drkuktart_caldasdemonchique11.jpg

drkuktart_caldasdemonchique12.jpg

drkuktart_caldasdemonchique13.jpg

drkuktart_caldasdemonchique14.jpg

drkuktart_caldasdemonchique15.jpg

drkuktart_caldasdemonchique16.jpg

drkuktart_caldasdemonchique17.jpg

drkuktart_caldasdemonchique18.jpg

drkuktart_caldasdemonchique19.jpg

drkuktart_caldasdemonchique20.jpg

drkuktart_caldasdemonchique21.jpg

drkuktart_caldasdemonchique22.jpg

drkuktart_caldasdemonchique23.jpg

drkuktart_caldasdemonchique24.jpg

Befejezésül pár ajánló a régióból: Algarve-be csábító 14 pontomról itt, ezen belül a mór emlékekkel büszkélkedő Silves városáról itt írtam, míg a szállásokról itt és itt és itt olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel még Portugália Algarve régiója, ne hezitálj, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása