DRPORTUGÁL: ALGARVE LEGMAGASABB PONTJA A FÓIA (Fóia in Algarve, Portugal)

2015. június 15. 08:31 - drkuktart

drkuktart_foiaalgarveportugal01.jpg

A Fóia-hegy Portugália Algarve régiójának legmagasabb pontja a maga 902 méterével. A csúcsra kanyargós hegyi autóút vezet fel, ahonnan annyira gyönyörű kilátásban van méterről-méterre részünk, hogy legszívesebben percenként kiugrottunk volna az autóból nézelődni. Persze ebben az esetben soha az életben nem jutottunk volna fel a hegycsúcsra, így a mellettünk elsuhanó táj folyamatosan változó képe maradt osztályrészünk. Az utat beárnyékoló, hatalmasra nőtt eukaliptusz fák, paratölgyek illata fantasztikus. Ha érezni szeretnéd a táj illatát, mindenképpen letekert ablakkal utazz és lélegezz jó mélyeket. 

drkuktart_foiaalgarveportugal18.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal02.jpg

Felére Fóiára, vegyes érzések kerítettek hatalmukba. Egyrészt maga a táj gyönyörű és hihetetlen távlatok tárultal fel előttünk. Másrészt az emberi beavatkozás otromba nyomait mindenhol viseli ez a hely: a csúcsot elfoglaló sivár, kietlen és rettentő méretű, parkolónak csúfolt aszfalt folt a közepén magasodó, málló vakolatú betonépülettel a lehető leginkább illúzióromboló páros, amit valaha láttam. Szerencsére ez a duó, az ugyanide telepített tornyokkal egyetemben a kilátásért ide elvándorlók háta mögé kerül, amikor nézelődésre kerül a sor. A trió csúfsága ellenére nem nehéz elképzelnem, milyen lehetett ez vidék még az "ember" előtt. Egyike azoknak a helyeknek, ahol legszivesebben az egész világot a kebledre ölelnéd. Mezei virágok, folyton változó alakú felhők, kövek és sziklák gazdagítják a látványt. Jó idő esetén egészen ellátni Európa legdélnyugatibb pontjáig és az Atlanti-óceánig is. Ahogy a képek is tanúsítják ottjártunkor igencsak jó idő volt, sőt, május utolsó hetében alig volt élet, rajtunk kívül legfeljebb húsz ember tartózkodott a területen, ami a hely méretéhez képest igencsak elenyésző szám, viszont bámészkodás szempontjából emberbarát tényező. Azt, hogy a valószínűleg turisták által egymásra rakott kövekből álló tornyok mit jelenthetnek, ne kérdezzétek, mert erre vonatkozó kielégítő információt sajnos sehol sem találtam, így magyarázattal sem tudok szolgálni e tekintetben. drkuktart_foiaalgarveportugal03.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal04.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal05.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal06.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal07.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal08.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal09.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal10.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal11.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal12.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal13.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal14.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal15.jpg

Ha az N266-3 számú, szélesebb úton közelítetted meg Fóiá-t, lefele "kötelező" a másik oldalról induló, az N266-3-ból leágazó, majd abba visszacsatlakozó, de azt levágó, a jelek szerint számozás nélküli "levezető" utat választani, ami igencsak keskeny, néhol úgy érzed majd mintha az erdőben vezetnél, de pont ez adja a báját, és még randa vezetékek sem csúfítják a látképet. Éppen, hogy egy személygépkocsi szélességű az egész út. A combig érő páfrányok és ég felé nyújtózkodó, olykor több méter átmérőjű törzzsel büszkélkedő átölelésre csábító eukaliptusz fák éppenhogy nem lógnak be a lehúzott ablakokon. Ez az az út, ami igazán érdemes a szerpentin jelzőre (lásd a térképen). Szinte képtelenség úgy levegőt venni, hogy  ne az eukaliptusz illata kússzon az orrodba.drkuktart_foiaalgarveportugal16.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal17.jpg

drkuktart_foiaalgarveportugal19.jpg

Mielőtt visszatértünk volna a civilizációba és mielőtt elhagytuk volna az eukaliptusz fák és paratölgyek világát, lehetőségünk nyílt egy privát ölelésre is. Senki ne nevessen, csak úgy vonzanak ezek a fák. Megölelni végül nem egy eukaliptusz fát, hanem egy nemrégiben lehántott paratölgyet sikerült kisebb kaland árán. Fenséges érzés volt.

Befejezésül pár ajánló a régióból: Algarve-be csábító 14 pontomról itt, ezen belül a mór emlékekkel büszkélkedő Silves városáról itt írtam, míg a szállásokról itt és itt és itt olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel még Portugália Algarve régiója, ne hezitálj, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása