BUDAPEST DESIGN HÉT: Eldugott kalapos műhely Budapesten (HIDDEN MILLINER IN BUDAPEST)

2014. október 06. 17:05 - drkuktart

drkuktartmasamodkalapbudapest01.jpg

Tegnap megláttam, ma felkerestem, holnap visszatérek. Ekként is szummázhatnám a MASAMOD kalapmárka és szerénységem cirka kétnapos múltját és jövőbeli kapcsolatát. Elbűvölő kalapüzletben moziztam vasárnap este.

drkuktartmasamodkalapbudapest02.jpg

A programra az általam már két napja méltatott Budapesti Design Hét keretei közt bukkantam. Már pénteken felkeltette érdeklődésemet, hiszen egy régi magyar (kalapos) filmnek egy száz éves kalapboltban való megtekintése volt a tét. Ez lehet, hogy csupán szimpla kíváncsiság maradt volna, ha szombaton nem botlom bele ismét a márkába a Central European Fashion Days keretei között a Városligeti Műjégpályán. De ismét utamba akadt, és megfogott a kiállított kalapok látványa. A végső lökést az adta, hogy vasárnapi programommal időben, este negyed nyolc körül végeztem, és a fennmaradó pár órában a még egy hétig tartó Budapesti Design Hét keretei között utolsó alkalommal kínálta magát a lehetőség, hogy a nyitott kalapműhelybe bekukkantsak (igaz ekkor már kissé elcsigázva nem a filmnézés volt fókuszban, „csupán” a kalapok). Így elsétáltam az Operaházhoz és betértem a Lázár utcai aprócska műhelybe.

drkuktartmasamodkalapbudapest03i.jpg

Bár először jártam itt, széles mosollyal kísért szívélyes fogadtatásban volt részem. Eredetileg nem terveztem, hogy sokáig maradok, fél órát szántam a látogatásra, lévén vasárnap este, de a humoros mozi ígérete, a barátságos környezet és a bolt ódon, de ezzel együtt nagyon is mai atmoszférája maradásra késztetett.

drkuktartmasamodkalapbudapest04.jpg

A meghirdetett program szerint "A Design Hét látogatóinak három estén nyílik alkalma arra, hogy a tervező 100 évvel ezelőtt is kalapos műhelyként működő stúdiójában egy igazi, kalapokról szóló magyar klasszikust nézzenek meg. A Pesti mese c. film egy belvárosi kalapszalonban játszódik és egy igazi masamódról, vagyis kalapos lányról szól. A filmnézést követően a látogatók közelebbről is szemügyre vehetik a tervező kalap fejforma gyűjteményét, amelyek közül nem egy akár az 1937-ben bemutatott film szereplője is lehetett volna. A három napban emellett egy különleges installáció keretében mutatkozik be Budapesten is a Masamod Párizsban debütált 2014 őszi-téli kollekciója."

drkuktartmasamodkalapbudapest05.jpg

A bolt hátsó traktusában régi formák sorakoznak egymásra pakolva szorosan a falhoz simulva, ékes bizonyítékaként vendéglátó masamódunk elmúlt idők iránti tiszteletének és annak, hogy itt a kalapkészítés nemcsak munka, hanem egyben szenvedély is. Mielőtt a bolt a jelenlegi masamód tulajdonába került volna, az aprócska helyiséget az egész plafont beborító galéria nyomta agyon. A régi galériát elbontották, helyette légiesebb galériát emeltek a teret minden lehetséges eszközzel tágították. Itt minden a jelenlegi masamódunk kezeinek nyomát viseli, még a rózsaszínben úszó fal is, amire a régiségpiacról beszerzett festőhengerrel madarak repültek hol szépen egymás után, hol keresztül-kasul.

drkuktartmasamodkalapbudapest11.jpg

De túl sokat fecsegek, ahelyett, hogy szót ejtenék a márkanév jelentéséről, amit szégyen vagy sem, vasárnap estig én sem ismertem: "masamód (francia = "divatárusnő") Női kalapokat, sálakat és fejkötőket készítő és árusító nő. "Csak hosszú esti séta, és néha csönd volt percekig, ön masamód volt, én pedig poéta" (Heltai J. : Ferenc József korából való balladácska). A századforduló táján volt divatos szó." szól az idézet, hogy véletlenül se ejtsek egy hibát sem.

drkuktartmasamodkalapbudapest06.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest07.jpg

Az üzletben eme jeles alkalomból színes kiállítást alkottak a műhelyből kikerült egyedi műalkotások: a mesternő diákéveiben készített kalaptól kezdve az egyes kollekciók feltűnő darabjain át a visszafogottabb fejfedőkig minden megtalálható itt.

drkuktartmasamodkalapbudapest08.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest09.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest10.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest12.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest13.jpg

Maga a helyiség egésze magával ragadott, de a leginkább a titkos ajtó léte bűvölt el. Minden négyzetcentiméter, így a titkos ajtó felülete is kihasználásra került. Ám, ha levegőre van szükség, az ajtó kinyílik, hogy utat engedjen a friss őszi estének.

drkuktartmasamodkalapbudapest14.jpg

Íme a titkos ajtó, amikor zárva van.

drkuktartmasamodkalapbudapest15.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest16.jpg

A hátsó babán szintén (pre)MASAMOD kreáció látható, még a londoni diákévekből.

drkuktartmasamodkalapbudapest18.jpg

A képen régi képeslapok és kártyák, valamint egy határozat, amely ekként szól: "1942. március 17-én a férfi és női kalapos szakosztály ülésén a következő árszabályt dolgozta ki és azt egyhangúlag elfogadta." Ecetera…

drkuktartmasamodkalapbudapest19.jpg

MASAMOD nem csupán egyedi kalapokat, de kalapdoboz inspirálta táskákat is készít, mint például a fenti fekete csodát is.

drkuktartmasamodkalapbudapest20.jpg

A vetítés nyolc után kezdődött picivel. A Pesti mese című filmet korábban nem ismertem, de végig nevettük a nyelvhasználatában és gesztusaiban is mai világot idéző darabot. A filmet 1937-ben mutatták be Turay Ida (Klári vagy copfos), Páger Antal (Kubik úr) és Kabos Gyula (Vadász Lehel) főszereplésével és olyan mellékszereplőkkel mint Kiss Manyi és Feleki Kamill. „Klári Pesten dolgozik egy kalapszalonban (ami éppen a csőd szélén áll a tulajdonos testvérének pazarló költekezései miatt), de munkatársai közül egyedül Kubik úr, aki amolyan mindenes az üzletben, viselkedik vele kedvesen; a többi kalapos lány lenézi és ugráltatja. Azonban egy szép napon gazdag amerikai nagybátyja meghal és ő örökli minden vagyonát (3 millió pengőt). Balszerencséjére a levél, amiben tudatják vele nagybátyja halálhírét, angolul íródott. Mivel ő nem tudja elolvasni, elviszi Feri úrhoz, a tulajdonos testvéréhez, hogy olvassa el. Feri nagyon meglepődik a híren, és nem mondja el Klárinak a jó hírt. Ehelyett nővérével, az üzlet tulajdonosával ravasz tervet eszelnek ki. Eszerint Ferinek és Klárinak össze kellene házasodnia. Így Klári hozományának hála az üzlet megmenekülne az anyagi összeomlástól. A terv viszont útjában áll két ember boldogságának: Feri barátnőjének, és Kubik úrnak, aki szerelmes a copfosba, azaz Kláriba. A tulajdonos testvérpár ezzel nem törődve véghez akarják vinni a tervet és ezért először előléptetik Klárit és ötszörösére felemelik a fizetését, új ruhákat vesznek neki és elviszik vacsorázni, majd pedig a végén Feri megkéri a kezét. A terv csak azért nem valósul meg, mert Klári a banktól (amelyik bank a kalapszalon elárverezését intézi, és amelynek igazgatója Vadász Lehel, aki udvarol Annie-nak, a kalapszalon tulajdonosának) értesül az örökségéről, és ekkor hirtelen mindent megért. Hallani sem akar többé házasságról, és felbontja jegyességét Ferivel. Hazamegy és a dühöngő sváb háziurat lecsendesítve megveszi a házat, ahol korábban albérletben lakott. Ezzel megmenti a többi albérlőt is attól, hogy az utcára kerüljenek. Eljön az árverés napja, de a bankigazgató elrontja a rivális kalapszalonok mulatságát, hogy olcsón hozzájussanak az üzlethez: Klári megbízása alapján pénzt ad Kubik úrnak, hogy ő mint stróman vegye meg az üzletet. Ő ennek eleget is tesz, és mint új tulajdonos veszi el feleségül Klárit, a copfost. A cselekmény mellékága, hogy Kubik, Vadász Lehel és több más, felnőtt férfi szeretné megszerezni az érettségit, ezért visszaülnek az iskolapadba. A történet elején Klári segít Kubiknak a felkészülésben fizikából és latinból."

drkuktartmasamodkalapbudapest21.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest22.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest23.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest24.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest25.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest26.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest27.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest28.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest29.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest30.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest31.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest32.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest33.jpg

drkuktartmasamodkalapbudapest34.jpg

Ha Te is meglátogatnád a MASAMOD-ot, ne habozz, keresd fel őket a 1065 Budapest, Lázár utca 8. szám alatt. Ha mindez még nem fér bele az idődbe vagy félénk vagy, az internet segítségével itt és itt tájékozódhatsz a márkáról.

Ne felejtkezzünk meg ugyanakkor a DRKUKTART blogról sem. Ne maradj le az újdonságokról, kövesd a DRKUKTART oldalát a Facebook, az Instagram vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása