Persze köze sincs a régiónkban klasszikusnak mondott kenyérhez. Sem kovász, sem élesztő nem látta. De, ha már a püspökkenyér is kiérdemelte ezt az elnevezést, az őzgerincformáról szabadon asszociálva jómagam is előszeretettel alkalmazom más kreálmányokra is.
Lévén cseresznyeszezon, eléggé rákaptunk erre a pitére. Tegnap is készült. És múlt hétvégén is. Meg előtte is. Korán kezdődött a szezon, szemfülesek is voltunk, így volt mennyiség, mit megmentettünk az özönvíznek köszönhető rohadás elől. Fogadjátok szeretettel.
Hozzávalók (egy őzgerincnyi mennyiséghez):
1 kg friss cseresznye
a tésztához:
1 dl olívaolaj
1 egész tojás
2 dl 30 %-os habtejszín
1 pohár kristálycukor
2 pohár BL-55 (búza)liszt
2 teáskanál sütőpor
az öntethez:
2 dl csapvíz
1 púpozott evőkanál kristálycukor
a forma mérete kb. 8,5 x 31,5 x 7 cm (szélesség, hosszúság, magasság)
Annak érdekében, hogy a gyötrelmeket gyorsan feledtesse a múló idő, kezdjük a leginkább időigényes és pepecselős részével a dolognak: miután jól megmostuk a cseresznyét, a szárakat és a magokat távolítsuk el. Ha bio, a kukacokat is. Könnyebb mindezt leírni, mint véghezvinni, de az eredmény kárpótol. Jómagam már háromszor készítettem el ezt a sütit, kétszer én magoztam a hozzávaló menyiséget és még élek, sőt, pár nap múlva a kezemről is lekopott a szín. Persze nem árthat a magozáshoz gumikesztyű használata sem, de a környezetvédelem jegyében ettől eltekintettem. Harmadszorra aranykezű és bravúros segítségem akadt, így a harmadik sütésről valóban elmondhatom, sétagalopp és tiszta munka.
Amint egészséges lélekkel átbukdácsoltunk a cseresznye tisztításon, rácsot helyezünk a sütőbe és alul-felül sütéses üzemmódban előmelegítjük 200 Celsius-fokra.
A tésztához keverjük össze az olajat, a habtejszínt, majd törjük bele a tojást. A tejszínt nem verjük fel, a tojásnak a héja pedig kint marad. Ezt követően adjuk a tálban terjengő egyveleghez a kristálycukrot és egyenletesen vegyítsük el. A művelet végén kerül bele a liszt és a sütőpor. Gyors mozdulatokkal homogén masszát keverünk. Az őzgerincformát sütőpapírral béleljük, belekenjük a tésztát, majd három marék cseresznye kivételével a tetejére öntjük a gyümölcsöt és óvatosan belenyomkodjuk, hogy csak a cseresznyék fele kukucskáljon ki az anyagból. A tésztával teli formát a sütőbe helyezzük és körülbelül negyvenöt percig sütjük. Az utolsó tíz percre az alul-felül sütéses üzemmódot légkeverésre állítjuk. Hústűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Amennyiben a fenti sütési idő kevésnek bizonyul, bátran süssük tovább, de azért legyünk résen az ablakon néha bekukkantva.
Míg sül a mű az öntethez serpenyőbe tesszük a megmenekített három marék magozott cseresznyét, rászórjuk a cukrot és nyakon öntjük a csapvízzel. Azért, hogy megkíméljük magunkat az odakozmálás okozta élményektől a gyümölcsöt gyakran kevergetjük és magas hőfokon folyékon lekvár állagúvá főzzük.
A megsült tésztát a sütőből kivéve eltávolítjuk a formából. Amennyiben kissé ragaszkodó a papír, óvatosan azt is lehámozzuk róla, a süteményt pedig rácsra tesszük hűlni. Ha már langyosra hűlt áttesszük arra a tálra, amint tálalni fogjuk és ráöntjük a cseresznyés szószt akként, hogy egyenletesen fedje a tetejét mindenhol, oldalt pedig itt-ott lecsurogjon. Amint teljesen kihűlt, szeleteljük és élvezzük. Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!
Szép napot kívánok!
If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!
Have a nice day!
DRKUKTA
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!