Mit tehet az, kinek ajtaja előtt több mint egy tucat sütőtök landol? Megfőzi, megsüti, elteszi, megeszi. De előbb inspiráció gyanánt felkutatja a világ összes olyan receptjét, melyhez legalább pár gramm sütőtök szükségeltetik annak érdekében, hogy ezen hatalmas szellemi kincs birtokában megalkossa saját sütőtökös pitéje prototípusát.
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg búza finomliszt + 1 marék búza finomliszt a tészta nyújtásához
17 dkg nem sózott, márkázott vaj
2 evőkanál víz
a töltetékhez:
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
700 gramm megsütött sütőtük hús
só, bors ízlés szerint
200 ml 10 %-os főzőtejszín
1 teáskanál dijoni mustár
30 nagyobb levél friss bazsalikom
10 gramm reszelt parmezán sajt
a tetejére:
60 gramm reszelt parmezán sajt
6 darab friss bazsalikom hatjáscsúcs
A tésztához a szobahőmérsékleten megpuhult vajat darabokban belemorzsoljuk a lisztbe, majd összegyúrjuk. Állagtól függően adagolunk hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy a morzsalékos anyag kezeink közt cipóvá állhasson össze. Az összegyúrt tésztát hat részre osztjuk és hat cipót formálunk belőle. A hat cipót egyenként kinyújtjuk és mindegyiket egy-egy 10-12 cm átmérőjű tűzálló tálba fektetjük.
A sütőtököt megmossuk, majd úgy ahogy van, héjastul kettévágjuk, sütőlemezre fektetjük és 200 Celsius-fokon megsütjük. Akkor jó, ha villát a tökbe szúrva a sütőtök állaga vajpuha, teteje részben enyhén karamellizálódott.
Az olajat felmelegítjük, beledobjuk a meghámozott, felkarikázott fokhagymákat, majd a megsütött sütőtököt kimagozva annak héjából belekanalazzuk a serpenyőbe. Hozzáadjuk a mustárt. A lecsipkedett, megmosott bazsalikomleveleket nagyobb darabokra vágva rátesszük a sütőtökös-fokhagymás keverékre, majd az egészet sózzuk, borsozzuk. Pár percet pirítjuk, majd beletesszük a parmezánt, ráöntjük a főzőtejszínt és egyenletesen elkeverjük a sütőtökkel. A keveréket folyamatosan keverve felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Az így elkészült pitetöltetéket a tésztával bélelt tűzálló tálakba adagoljuk, majd megszórjuk parmezánnal. A pitéket 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük és úgy 1 órán keresztül sütjük. Húsz-harminc perc után rápillantunk, ha a sajt és a tészta kezd pirulni, a tűzforró tálakat óvatosan letakarjuk alufóliával a sütés hátralevő részére. A megsült pitéket a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni. Tálalás előtt a pitéket bazsalikomhajtásokkal díszítjük. Jó étvágyat! A sütőtök halomért pedig nagy köszönet Gambiának!
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!
Szép napot kívánok!
If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!
Have a nice day!
DRKUKTA
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!