ÉVINDÍTÓ A PRÉDIKÁLÓSZÉKEN ÉS A VADÁLLÓ-KÖVEKNÉL (Hiking in Pilis)

2020. január 10. 17:16 - drkuktart

drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek01.JPG

Amerre a szem ellát mély álomba szenderült lejtők felett álmukat őrző csúcsok, a Duna vizén lomhán felfelé haladó uszály, lángoló színnel bevont száraz levelek és a sűrű levegőn áttörő nap színezte vanília peremű kéklő égbolt. Aligha lehet szebben útjára indítani az évet, legyen szó akár az évvégi ünnepek felfokozott tempóját, akár a kérdés nélkül berobbanó első munkahetet követő lélekfrissítő, túrába hajló kedves sétáról az úgynevezett civilizáció által körbevett, kíméletlenül szabályozni óhajtott természet ölén.

Megkérdőjelezhetetlenül varázslatos látványban, vákuumszerűen beszippantó csendben, briliáns társaságban ért az új esztendő.drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek02.JPGMár az első kilométerek is feledhetetlennek bizonyultak. A pilisszentlászlói Kis Rigótól a Prédikálószékig az erdőben kanyargó jégkristályos turistaúton képtelenebbig felével köszöntötte az évet, s vele együtt bennünket a nagybetűs szarvas, minél fenségesebb agancsú, szebb példányt addig még nem láttam szabadon soha.drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek03.JPGA kapitális sort folytatva füleink is kényeztetésre leltek. Nincs mit szépíteni, a Budapest által körbevett hegyek és egyébként is, a folyamatos nyüzsgés a szabadon létező vadak látványa mellett rég elszoktattak magától a nagybetűkkel szedett csendtől is. A csendtől, amibe nem furakodik be bántó módon a távoli közlekedés zaja, a szirénák hangja, amiknek a természettel ugyan semmi dolguk sincs, mégis szennyezik azt. Az év második napja megmutatta, létezik ez a nesztelen csend is, melyben sem a természet, sem az ember és világa nem hallatja hangját.drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek04.JPG

drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek05.JPG

drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek06.JPG

drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek07.JPG

drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek08.jpg

drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek09.JPGA Prédikálószék éppenhogy három éves kilátójából leereszkedve a Vadálló-kövek és az alattuk húzódó, a deres meredek lejtő feletti gerincen futó - abszolút helyesen nehezebb útvonalnak titulált -, rendkívül keskeny ösvény ismét marandó élménnyel örvendeztetett meg bennünket. Bal kéz felől a lebukni készülő nap felhőkön és erdőn átszűrődő fénye öltöztette a völgyet, jobb kéz felől a Dunakanyar szűkülő látványa kényeztetett minket. Az út kövek alatti része meredekebb, sziklás, morzsalékos hegyoldalban vezetett, a lejutás a láb mellett az agyat is megdolgoztatta. Lettem volna kecske erre a szakaszra, majd macskaféle, hogy a ránk boruló sötétben szabad szemmel is lássam az utat. Minthogy azonban a testsúlymozgatásnál sokkal szofitsztikáltabb alakváltoztató képességemen még van mit csiszolni, a sötétben való tájékozódást a kifinomultabb technika mellett először az árnyékunkat is megmutató növő hold, majd fejlámpák segítették a Kis Rigóig hátralévő mintegy két órás szakaszon.drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek10.JPG

drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek11.jpg

drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek12.JPG

drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek13.JPGA léleksimogatás mellett, mit az erdő adott, bizony kért is. Mindezt teljesen jogosan tette, hiszen az ember egyfelől üdvös jelenléte nem egyszer szomorú nyomokkal jár. A kiváltott érzés leírására a csodálkozás a megfelelő szó, pedig a döbbenet találóbb lett volna, mikor az erdő mélyén elsőként egy kupak nélküli, egykor üdítőt rejtő pár decis palackba, majd egy kettévágott másfél literes műanyag palackba, végül egy több évtizedes, ÁFOR-os plasztik palackba botlottunk. A sort egy egykor szendvicset rejtő alufólia folytatta. Ezután ki tudja mi következett még, hiszen egy idő után automatikusan, a kezdeti bosszankodást felváltó kötelességtudat állapotában szedtük az utunk során szemünk elé kerülő, más emberszabású által elhagyott újrahasznosítható szennyet. A szemetet, melynek az éj leple alatt, de teljesen legálisan a főváros szelektív hulladékgyűjtőikukái egyikénél mondtunk méltó búcsút.

Menjetek, hallgassátok meg és szeressétek az erdőt, hogy viszont szerethessen. Jó túrázást!drkuktart_pilispre_dika_lo_sze_k_vada_llo_ko_vek14.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Szép napot kívánok!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2020 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without permission.
süti beállítások módosítása