TEAIDŐ: TÉLI NAPOK MELEGE (Christmas tea by Bazsalikomos kert)

2018. december 31. 10:52 - drkuktart

drkuktart_bazsalikomoskert_karacsonytea01.jpg

Mielőtt a délutáni percek másodpercekké alakulva rohamtempóban megindulnak 2018. utolsó napja, annak is a legvége felé, Móricz korabeli budapesti cikkeivel és egy csészényi frissen leöntött meleg teával bekuckózva kihasználom az órák lassúságával múló utolsó idei reggeli perceket.

Nem volt ez mindig ennyire pihe-puha és dunyhába burkolt. Harmatos fiatalságának hajnalán a zsebben lapuló tea első spontán útja a Dunakanyarhoz vezetett, ahol a mindent vivő hideg, a jobb kéz felől megpillantott gyufás skatulya és a bal kéz felől tornyosuló téglarakás határásra elhatalmasodó, romantikus regényen edzett gondolataim cikázásának köszönhetően megfogant az egyértelműen sikerre ítéltetett ötlet: tea készül.
drkuktart_bazsalikomoskert_karacsonytea02.jpg

A kesztyűből folyton kikívánkozó fagyott ujjak a címeres téglákból egy-kettő pofás kis tűzhelyet építettek, a vasárnapi agyban szunnyadó két évtizedes tűzrakó tudomány megelevenedett a tűz pedig különösebb teketória nélkül beköltözött a spontán tűztérbe. 

Míg a lángok utat találtak a gyújtós felett gubbasztó jéghideg fadarabokig a tükör felcsapódott és a beteljesülésre váró bádog bögre, valamint a Karácsony - ámbár nekem inkább tél - teát rejtő tasak képe memóriakártyára került.

Ahogy telt az idő a tűz köré odagyűlt több fagyott test, így a magányos szeánsz egy hosszabb szempillantás alatt közösségi mókává fajult. Csak egy dolog nem változott, továbbra is egy vízzel teli pléh bögre felett álltunk reménykedve, immár hárman.

A lassan vánszorgó korai percekkel kísérteties hasonlóságot mutatva a víz is megmakacsolta magát. Olybá' tűnt, hogy órák szükségeltettek ahhoz, hogy méltóztasson elszambázni a forráspontig. Panaszra persze nincs ok, jó dolog a latin-amerikai tánc és kedvelt tevékenység a tűz táplálása, különösen, hogy a birtok éves, soha véget nem érő ráncba szedésének köszönhetően van is miből lecsípni: itt egy száraz szőlőtőke pihen, ott reccsenve tekeredik egy néhai ág. 

A fizika törvényei azonban makacs dolgok. Így, amint a 'slow living' jegyében hevülő vízben megjelentek az első, immár markáns buborkékok, a romantika oltárán nem maradtak sokáig magányosak: az evőeszköz alábukott a papírzacskóban, és egy, majd két kanálnyi illatos alma-körte-szilva-szederlevél-fahéj illatú bazsalikom-rózsa-gyömbér-fahéj keveréket hozott fel a bódító mélyből.

A megelőző események kényelmes tempóban csordogáló folyamához képest a víz és féltő gonddal összeállított partnere által lejtett nyitótánc fényvillanásnak hatott. A keringő végével a víz, hűen megőrizve a gyümölcsök, fűszernövények lenyomatát illatos, önmagában is édeskés teával ajándékozott meg bennünket.
drkuktart_bazsalikomoskert_karacsonytea03.JPG
drkuktart_bazsalikomoskert_karacsonytea04.JPG

drkuktart_bazsalikomoskert_karacsonytea05.JPG

drkuktart_bazsalikomoskert_karacsonytea06.jpg

Itt és most, a vánszorgó utolsó idei reggeli percek során, Móriczcal mellettem, az otthon kényelmében tizedannyi idő alatt elkészített italba kortyolva lelkemet melegség járja át: a jeges levegő szelleme a zárt ablakok mögött is megcirógatja bőröm, ellenlábasaik, a tűzhelyről felcsapó, az idő előrehaladtával parázzsá szelídülő lángok csakazértis melegítenek, a tűzzel tisztelettel mókázó társaim mozdulatait szinte látom, szavaik fülembe csengenek, a szabadban készült forró tea illata incselkedik a távolban kéményből csíkozott téli vidék friss, lágyan füstös levegőjével. drkuktart_bazsalikomoskert_karacsonytea07.jpg

A fenti történet valósággal való bármilyen egyezése csak annak köszönhető, hogy bizony volt pillanat jócskán, mi megtörtént belőle.  

A Karácsony teát rejtő tasakocskát az utolsó idei kiskertpiac során a Bazsalikomos kert Mariannjától kaptam, amit ezúton is köszönök, csodaszép keverék született!

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok! 

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása