HELLÓ AUGUSZTUS!

2018. augusztus 01. 19:28 - drkuktart

2018drkuktarthelloaugust.JPGBár ez egy erősen naplemente-gyanús fotó (mert valóban az is), amit ráadásul az utolsó júliusi napon lőttem, mégis ezzel köszönök be: helló augusztus, jó, hogy itt vagy! Veselkedjünk finoman neki a nyár utolsó hónapjának.

Az utolsó szó kapcsán sokszor szomorkás a mosolyom, kivéve, ha előtte annak tudatában, hogy ez az utolsó, fellélegeztem. Az előbbi igaz az új kenyér havának említésekor is, még akkor is, ha nem vitás, hogy a jelen megéléséhez nem a még be sem következett, sőt talán be sem következő jövő feletti szükségtelen búslakodás a legpompásabb útravaló.

Ha kellőképpen tervezetlenek vagyunk, megúszhatjuk a sokat akar a szarka kórképet és a programdömpingtől való felesleges befeszülést. Ideát immár másfél hónapja elég jól működik.
Annak érdekében, hogy a tervezetlenséget mégse a fejetlenség uralja, nem árt, a munkaórákon túl keretet adni a nyakunkba zúduló szabad perceinknek is. Íme egy virtuális - éppen elbírom méretű - kiskosárnyi programhalom, amivel a nyárra eső szüretek közepette is erősíthetünk.
2018. július 31. - 2018. augusztus 4. között, így augusztus elsején is javában tart a 11. Ördögkatlan Fesztivál, aminek számomra eddig legkedvesebb és központi helyszíne a Szoborpark. Az összművészeti Fesztivál helyszínei egyébként Nagyharsány, Kisharsány, Mokos Pincészet, Vylyan Pincészet, Beremend, Szársomlyói Szoborpark és Villánykövesd, ahol könnyű szívvel elveszhetünk a muzsikában, az akár éjjel-nappal nyitvatartó kiállításokon, de akad itt nem kevés dráma, Rejtő Jenő előtt tisztelgő vurstli kicsiknek és nagyoknak, kertmozi, bábszínház és színház, valamint kortárs irodalom is. A sokszínű programkínálatból talán vétek bármit is kiemelni, a legjobb, amit tehetünk, ha magunk járunk utána és szemezgetünk a lenyűgöző listából.
2018. augusztus 1. Azt mondják, idén ez a nap a túlfogyasztás napja. Nem ünnep, nem is ünnepelnivaló. Szomorú, hogy ennyi szemetet termelünk, ahogyan az is, hogy a tudatos fogyasztói minőség sokszor legfeljebb az árak összehasonlításában merül ki. Sokunk még mindig a kényelem hamis látszatának felülve a felesleges birtoklás és fogyasztás bűvöletében él. Ne higgyük, hogy a szemetesekből kiömlő eldobható kávéspoharak, a varjak által széthordott gyorséttermi csomagolóanyagok, az élelmiszernek tűnő produktumot rejtő plasztik csak azért, mert a kukákat rendszeresen ürítik, az utcákat seprik, megszűnnek létezni. Elsősorban magunk alatt vágjuk a fát, irtjuk a Földet, és, ha még nem jöttünk volna rá, nemcsak meglesz ennek a böjtje, de már ezerrel böjtölünk. A műanyagmentességre törekvés és más hashtagbe folytott hangzatos szlogenek mindaddig szavak maradnak, míg tett nem követi őket, és meglepetés vagy sem, nem csupán júliusra szóltak.
2018. augusztus 2-3-4. között kerül megrendezésre a 7. Paloznaki Jazzpiknik, ami meglepő módon Paloznakon lesz és többek között Jamie Cullum, Soul II Soul, Geszti + Jazz + Az + Lányok, Electro Deluxe, Kraak & Smaak, Várallyai Petra Trió és a The Devil's Trade előadásaival, gasztro élményekkel és gyermekprogramokkal várja a nagyérdeműt. Reménykedünk a viharmentes időben, sőt, kacérkodunk a felelősen és kétkeréken érkezéssel. Ez utóbbi esetben bárhonnan is érkezzünk a balatoni körúton, eltévedni nem lesz egyszerű. Itt és ekkor minden út a Jazzpiknikhez vezet. 
2018. augusztus 18-20. az Államalapítás ünnepe, és, hogy miből lesz a cserebogár? "Uralkodása idején István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé: erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot, élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, majd 1038-ban ezen a napon halt meg. Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára, mert 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával ekkor emeltették oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű. (Forrás.)" Vásárok, koncertek, tűzijáték, ahogy ilyenkor megszokhattuk. A részletes budapesti programokról itt tájékozódhatsz.
2018. augusztus 22-26. között kerül megrendezésre a fél évszázados fennállását is ünneplő Szegedi Ifjúsági Napok, ami olyan fellépőket vonultat fel mint Ákos, Alvin és a Mókusok, Csík Zenekar, Depresszió, Dungaree, Fran Palermo, Halott Pénz,  Honeybeast, Irie Maffia, Pet Shop Boys, Punnany Massif, Sean Paul. Szegedre a fesztiváltól függetlenül is megéri elugrani, ott napokat időzni és nem vitásan visszatérni. 
A laza tervezetlenség érdekében persze az ég óvjon meg attól, hogy túl sokat molyoljak az e havi hónapköszöntőn. Ugyanis a legüdítőbb, amit az ismerős, mégis ismeretlen arcok által szervezett programokon kívül tehetünk, az az, hogy engedünk a spontán csábításának.
Ha a természet lágy ölén átadjuk lényünket a munka utáni tóban fürdőzéseknek, az esti fuvallattal érkező enyhülésben sportolásnak, ami legyen bicaj, futás, séta az erdőben vagy akár magabiztos egyensúlyvesztés SUP-on. Ha a szabad ég alatt kivételesen és idejekorán a gravitációt hagyjuk felülkerekedni, legyen szó napzáró piknik utáni pokrócon való elnyúlásról vagy strandon történő álomba zuhanásról. 
Ha a spontaneitás jegyében ne habozunk megelőző este iziben akként dönteni, hogy a másnap néha fájdalmasan korainak tűnő óráit egy-egy rövidke reggeli erejéig barátokkal töltjük, hétvégén pedig lustábban és hosszabban hagyjuk befigyelni a családi napkezdést.
Ha a csábítás jegyében a távolról ácsingózás helyett a kijelölt szakaszokon felfedezzük a Dunában megmártózás frissítő érzését, élvezzük az egyedüllétet és persze társaink felemelő társaságát is. Ha tudatosítjuk, hogy megérdemeljük, hogy egy jó könyvbe feledkezve eltűnjünk egy-egy lopott órára a folyóparton (az idill érdekében szigorúan szúnyogmentes környezetben), hiszen szabadban olvasni jó. Jól tesszük, ha engedjük, hogy Murphy után a jókedv kerítsen hatalmába, mikor a nyár estében szó szerint bőrig ázunk, természetesen a nyeregben. 
És bizony jól tesszük, ha végre ráébredünk, szerencsések vagyunk, ha éppen belefutunk egy, a vászonra kívánkozó, ámde balzsamos levegővel életszagúvá váló naplementébe. Hiszen olyan jó, hogy itt lehetünk.
 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Kedves augusztust mindenkinek!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Happy August!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása