KEDVES JÚLIUS! (Dear July...)

2018. július 01. 08:43 - drkuktart

2018drkuktarthellojulius.jpgMikor igencsak intenzív mindennapokat élünk, könnyen járhatunk úgy, hogy a nyár első hónapja észrevétlenül elrobog mellettünk. Ugyanakkor mit nekünk izgága életvitel, mikor maga az időjárás az, ami kora őszbe hajló mivoltával űz velünk buta tréfát. A június gyors tovasuhanását foghatjuk ez utóbbira, de jajj a júliusnak, ha őmaga is hasonlóan gyenge vicc mögé bújna.

Legyen tehát a július jelszava a 'Ki a szabadba!', lehetőleg spontán. Igazán nem panaszkodhatunk, minden hétvégére több szervezett program is jut, és akkor még a saját kis életünk ad hoc eseményeiről, aznapra lazán befigyelő elfoglaltságairól nem is szóltunk. Ha az árral szemben mennénk és inkább a madarakat, az erdő-mező neszeit figyelnénk egyedül-kettecskén vagy hajszálnyival többecskén, akkor a következő sorokból elég csak a kiemelt részeken átszaladni vagy még ettől is eltekinthetünk. Ha egy kicsit nagyobb lélekszám közt elvegyülve éreznénk jól magunkat ebben a hónapban, akkor jó hír - talán -, hogy kicsit, de annál szubjektívebben körbenéztem az otthoni négy faltól való fájdalommentes elszakadást segítő inspiráció gyanánt.

2018. július 4. A Magyar Nemzeti Galéria honlapját böngészve nem vitás, hogy a nyár folyamán is érdemes többször megfordulni falai között és nem csupán az időjárás fekete humora miatt. Borszerdák néven júliusban ismét várja a művészet iránt érdeklődőket a Budavári Palota panorámaterasza, ahol  egy pohár bor kíséretében művészettörténeti előadásokat hallgathatunk, a borról beszélgethetünk és az estek folyamán tárlatvezetéseken vehetünk részt. Július első szerdáján a bor a villányi Gere Pincészettől érkezik, a zenét Szűcs Gabi és a Stereo Swing szolgáltatja, és Krasznai Réka művészettörténész 'Mint az antik! - A carrarai márványtól a pompeji vörösig' előadásában pedig betekintést nyerhetünk eme kedvelt anyag ezerarcúságának világába is. De lesz még beszélgetés a borról és, ha vezetéssel, de lélekben elvesznénk a Galéria termeiben, biztosan találunk kedvünkre valót az aktuális tárlatvezetések soraiban is.

2018. július 7.-november 4. Július első szombatján nyílik Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában az a Frida Kahlo több mint harminc művét felvonultató, Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból kiállítás, amit év eleje óta sokan reszketve várnak. A honlapról idézve: "Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltörött. Ekkor megjárta a testi fájdalmak földi poklát és hosszú időre ágyba kényszerült. A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat, Kahlo művészetének forrása pedig önmaga lett – saját valóságának ablaka a tükör, amelyből saját képe tekintett vissza. A javarészt frontális vagy kétharmad profilból készített merev, hieratikus önarcképei a művész belső világának kivetítései, amelyek segítségével a külvilág felé létrehoz egy új, sokszínű és izgalmas, erőt sugárzó ént. Festőstílusának jellegzetessége, hogy bár klasszikus modellekből indít, merít a mexikói népi kultúra eszköztárából is. Számos művén felbukkannak Mexikó spanyol hódítást megelőző történetének, régészetének, valamint népi kultúrájának elemei."

2018. július 20-22. Életem mindez idáig első és egyetlen Váci Vigalma nem ma volt, legmeghatározóbb élménye pedig egy, a barátaimmal magasba emelt TNT koncert volt. Erre több szót most nem is fecsérelnék, a lényeg, hogy meglehetősen vígak voltunk az esemény minden egyes pillanatában. Idén július negyedik hétvégéjén lesz a Váci Világi Vigalom, ahol a szervezők négy színpaddal, emellett templomi koncertekkel, állandó és időszaki kiállításokkal, gyerekprogramokkal, kézműves és játszóházi foglalkozásokkal, változatos gasztronómiai kínálattal és vásárral várják a nagyérdeműt. A részletes program itt érhető el.

2018. július 20-29. Ezen a hétvégén kezdődik és jócskán tovább tart a Művészetek völgye, ami szerényen viseli 'Magyarország legnagyobb összművészeti eseménye' elnevezést is. Bemutatni nem tudom, kinek kell, és, ha igen, akkor mi az amivel kezdeni érdemes, így ezt a fejfájásra okot adó kemény agymunkát elkerülendő csak annyit írnék, hogy a részletes program itt érhető el.

Érdemes júliusban ellátogatni a Diósgyőri várba is vagy akként is írhatnám, hogy júliusban is érdemes ellátogatni a Diósgyőri várba. Olyan programokon vehetünk részt többek között mint a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend fegyver és viselet - XIV. század jegyében zajló - bemutatója (2018. július 21-22.) vagy éppen az utolsó júliusi hétvégén megelevenedő egész napos Középkori forgatag (2018. július 28-29.). 

2018. július 26-29. Július utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre immár ötödik alkalommal a Természet Operaháza Tisza-tavi fesztivál. A Tisza-tavi fesztivál komoly zenei és táncprodukciókat kínál kerékpározással és hajókázással is egybekötve. A fesztivál négy napján különbözp tematikus programokkal várják az érdeklődőket, így az első napon a beszédes nevű Családi To'Piknikkel, a másodikon a To'perával, amelyen közreműködnek többek között Miklósa Erika koloratúrszoprán és Molnár Leventen bariton operaénekesek, valamint a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara (vezényel: Sándor Szabolcs), Egyházi Géza Gundel Művészeti díjas énekes, Sóki Ferenc tárogatóművész. A harmadik napon résztvevők a Tour D’Opera kerékpártúra keretében a Tisza tavat körülvevő panoráma kerékpárút mentén, 67 kilométer hosszan 10 helyszínre juthatnak el, ahol minden egyes helyszínen egy-egy komolyzenei - így többek között az MH Szolnoki Légierő Zenekar, Fourtissimo, Palya Bea és Vivat Bacchus - minikoncerten vehetnek részt, míg a negyedik és egyben záró napon a Boat De'Opera keretén belül hajóra szállva élvezhetjük többek között Bősze Ádám, St. Martin, Horgas Eszter és Falusi Mariann produkcióit.

2018. július 27-29. Győr városában, még pedig a Radó-szigeten első alkalommal kerül megrendezésre a "31!" 3 folyó, 1 sziget elnevezésre hallgató összművészeti fesztivál. A honlap szerint "A 3 nap alatt különböző művészeti ágak jeles képviselői kapnak bemutatkozási lehetőséget, többek közt: tánc, zene, fény, képzőművészet, fotó, irodalom, gasztrokulturális és építészet/desgin területen, igazi közösségi élményeket teremtve a látogatóknak." Ennek keretén belül a Borszigeten debütál a Pannonhalmi Borvidék első közösségi bormárkájának bora a PH-Érték. Részletes programmal hamarosan jelentkeznek itt.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Boldog júliust mindenkinek!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Happy July!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása