KÁVÉHÁZAK ÉJSZAKÁJA: A KELET ÉRINTÉSE

2018. május 08. 17:45 - drkuktart

drkuktartkavehazakejszakajakeletkavezo01.jpgA Bartók Béla úton vagyunk, a Gárdonyi térrel átellenben a telefonfülke mögött keskeny, ám hosszú terasszal hívogató Kelet Kávézó és Galéria előtt. A nap általában reggel süt ide, a dolgos munkanap után a ház homlokzata elé kitett asztalok és padok szépen telnek, a különböző asztaltársaságok olykor véletlenül egymásba folynak, a beszélgetés zsivaját néha elnyomja az elrobogó villamos.

drkuktartkavehazakejszakajakeletkavezo02.jpgAligha kell bárkinek bemutatnom a környék egyik meghatározó, a tereket sárgás fénnyel pontozó papírlámpákkal díszített és plafonig érő könyvespolcokkal körbebástyázott kávézóját. 

Ha mégis, nem is lehetne lelkesebb navigátorunk Király Dorka üzletvezetőnél, akivel a Kávéházak Éjszakája kapcsán a kávézóról és a közelgő eseményről beszélgettem. 

 A környék meghatározó kulthelyét négy éve egy földrajz tanár és egy szociológus álmodta és nyitotta meg. De honnan a név, miért pont Kelet? Véletlenek nincsenek, a helyválasztás nagyban meghatározta az elnevezést. Annyi jel mutatta az irányt, hogy nem lehetett más: a Bartók Béla út szemközti oldalán van a Hadik, ami a nyugatosok törzshelye volt, a Kelet helyén egykor kínai büfé volt, a kávézónak otthont adó épületben mecset üzemel, a Kelet konyhája pedig ízvilágát tekintve szintén tőlünk keletre kacsingat. A bejáratnál rögtön egy agyagkatona fogad, belépve bal kéz felől a desszertes pult, szemben a kávégép, fejünk fölött a galéria, amerre pedig szem ellát, könyvek, magazinok a falak mellett álló könyvespolcokon, köztük pedig asztalok-székek várnak. Az itt dolgozóknak és a törzsvendégeknek nem meglepő a könyvespolcokat böngésző emberek látványa, hiszen a könyv itt is jóval több, mint díszlet. Amellett, hogy a helyben olvasható magazinok közül válogathatunk, a Kelet könyvcserepontként is működik. Jelenleg mintegy hétezer kötet található meg a földszinten és a galérián álló könyvespolcokon és szabad a vásár, ha a kedves vendég nem csupán az asztalnál szeretne olvasni, de mondjuk hoz, és itt hagy egy könyvet, akkor bizony magával is vihet egy neki tetszőt. 

De a kultúra nem csupán a betűkkel költözik e falak közé. Heti egyszer, általában a hét elején tartják a Kelet Kult nevű irodalmi és tudományos kávéházi rendezvénysorozatukat, a galérián havonta változik a kiállítás, és fél éve nyitották meg a stúdiójukat, amely szintén kulturális helyszínként üzemel.

drkuktartkavehazakejszakajakeletkavezo03.jpg

Az emeleten működő saját melegkonyha kínálatát egy holland úriember alakítja, aki a hely szelleméhez méltón Közép-Kelet, Észak-Afrika és Ázsia ételeiből inspirálódik. A menü állandó kínálatának változatlanul hagyása mellett a levesek és főételek havonta változnak, de persze a keleti ízvilág marad. Nem csupán az állandó kulturális programok bírnak közösségteremtő erővel, de maga a Kelet is több szállal kötődik a XI. kerülethez, fejlesztve annak közösségi kapcsolatait. Mind a kenyér, mind a napi desszertek a Kelet kerületéből érkeznek. Ital fronton a kávé újhullámos, természetesen a kerületből érkezik, mégpedig az itt található, de nemzetközi porondon is ismert magyar pörkölőtől. S bár kávéház, azért tartanak a kávén túl minőségi szálas teát, cseh kisüzemi söröket, magyar borokat, kuriózumként zöld fröccsöt és persze finom szörpöket, limonádékat is. 

A Kávéházak Éjszakájára a hely szellemét megidézve az Egy kávé egy novella a programmal készülnek a Fiatal Írók Szövetségével (FISZ) karöltve. Ennek során a vendégek az italuk mellé választhatnak egy novellát a külön erre az alkalomra készülő novella lapról. A választott novellát a FISZ képviseletében jelenlévő felolvasók, a tervek szerint a kedves vendég asztalához ülve olvassák majd fel. Így, ha 2018. május 18-án este jót ennénk, jót innánk egy könyvekkel teli kötetlen környezetben, és közben akár a gyermekkorra visszakacsintva élveznénk, hogy az általunk választott esti novella csak nekünk szól, egyértelmű, hogy a Keletben a helyünk.

A részletes programkínálatért látogassátok meg a Kávéházak Éjszakája honlapját itt, a Kelet Kávézó és Galéria közösségi oldalát pedig itt!

Szép napot kívánok!

DRKUKTA

- A bejegyzés a Kávéházak Éjszakája keretében készült el és elsőként a Kávéházak Éjszakája honlapon jelent meg 2018. május 8-án. A bejegyzésben írtak értelemszerűen a szerző véleményét tükrözik. - 

Ha tetszett a poszt, kövesd a DRKUKTART blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow DRKUKTART on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása