KÁVÉHÁZAK ÉJSZAKÁJA: OROSZ KÁVÉHÁZI ROMANTIKA A MÚLT SZÁZADBÓL

2018. április 27. 20:02 - drkuktart

kavehazakejszakajadrkuktartcafezsivago1.jpg

Visszafogott utcai fronttal a Paulay Ede utcára kacsintva a Nagymező utca sarkához közel bújik meg a Café Zsivágó.

kavehazakejszakajadrkuktartcafezsivago2.jpg

A fakeretes üvegajtón belépve nem is gondolnánk, hogy a kávézó idén mindössze nyolcadik születésnapját ülte. Sötét tónusú bútorok, polgári pompát árasztó selyemtapéta, itt-ott elszórt asztali és álló lámpák, a magasból alálógó csillárok meleg fénye, a falakon a látványt megsokszorozó tükrök, a múltat idéző képek, a tér központi részén álló tálalóban kristálypoharak, cirkalmas csészékkel szomszédságban, a polcokon szamovár és a Doktor Zsivágó című könyv megannyi kiadásban, a falak mellett a kényelmes fotelek, a csipketerítővel fedett körasztalok körül párnázott székek mind azt az érzét sejtetik, mintha egy a XX. század eleji orosz szalonba toppantunk volna.

Az elnevezés és az orosz hatás nem véletlen, hiszen a tulajdonosok orosz felmenőkkel is rendelkeznek. A közelgő Kávéházak Éjszakája alkalmából Kincses Bálinttal beszélgettem a kávézóról, a jó időre való tekintettel pedig immár a kávézó előtt ültünk le, a Paulay Ede utca ezen csendes szakaszán.

Bálinték elsősorban a múlt századi orosz polgári világ hangulatát szeretnék a Zsivágóban megjeleníteni azonban mindezt nem egy, a mai valóságtól elrugaszkodott módon. Magukat elsősorban kávézónak definiálják, ebből adódóan a fókusz a szellemen van, persze ezt támogatandó, a korpusz táplálása sem elhanyagolható. A magas falak között minden adott, hogy kényelembe helyezzük magunkat és a félhomály burkába bújva csendesen beszélgessünk vagy éppen egy olvasólámpa ernyőjéhez közel húzódva olvasgassunk, szemlélődjünk.

kavehazakejszakajadrkuktartcafezsivago3.jpg

A szellem szárnyalását táplálandó Bálint elsősorban a Tatjána sütőjéből érkező pirogot ajánlja. A pirog egy kelt tésztából készített orosz étel, amiből a Zsivágóban tartanak húsos, káposztás, illetve tojásos-rizses-újhagymás töltelékkel készült verziót is. Ha azonban valamilyen okból kifolyólag mégsem pirogra fáj a fogunk, a különféle sós harapnivalók mellett választhatunk édes és sós reggelikből, valamint az éppen aktuális süteménykínálatból mindezt persze különféle italokkal kísérve. Ugyanis az italválaszték, kezdve a széles teakínálattól, a forró csokin át és orosz pezsgőn keresztül a magyar minőségi borokig és kézműves sörökig bizony nem elhanyagolható. S ha már jóllakott a test, és a beszélgetés is éppen elhalkul, a figyelem az általában havonta egyszer vagy kétszer éjszakába nyúlóan megrendezett zenés rendezvényekre összpontosul. A zene mellett ugyanakkor az irodalom is szívük csücske, ehhez kapcsolódóan pedig többek között a Költészet napjáról is szívesen megemlékeznek. Törzsvendégeik változatossága szemet gyönyörködtető, hiszen éppen úgy teázik itt az idősebb korosztály, mint ahogyan megtalálja számítását az első randevú során a forró csoki fölött zavartan mosolygó tinédzser is.

A Kávéházak Éjszakája alkalmából az általuk élettel megtöltött falakon belül irodalmi és zenés produkciókkal készülnek. Ha már szó volt a törzsvendégekről, bizony az előadók között is meg-megfordul olyan, kinek törzshelye ez a kávézó. Az est folyamán fellép majd Weiner Sennyey Tibor, aki sampler poetry-val készül, az Antropomorf együttes-gitáros samplerezős produkcióval érezik, de lesz Grotter Balázs prezentálásában drámai jellegű kocsmaszínház zenei aláfestéssel, és a Hét Hat Club trió - Jazz & Balkan Manousche, amely természetesen jazz-zel tölti meg a teret. A program adott, így nincs más hátra, mint számlálni a napokat a Kávéházak Éjszakájáig. Bálint szerint pedig a kedves vendég jól jár, ha jön, a galérián vagy a földszinten kényelembe helyezi magát, rendel egy pirogot és - kortól függően - kísérőül vodkát választ hozzá. Jómagam pedig meg merem kockáztatni, hogy ezzel együtt már minden adott ahhoz, hogy a szalonban felcsendülő dallamok ezen az éjszakán közelebb hozzák hozzánk a XX. század eleji kávéházak éjszakai világát.

A friss információkért és programokért kövesd a Kávéházak Éjszakája közösségi oldalát itt, a Café Zsivágó közösségi oldalát pedig itt

Szép napot kívánok!

DRKUKTA

 

- A bejegyzés a Kávéházak Éjszakája keretében készült el és elsőként a kapcsolódó Kávéházak Éjszakája honlapon jelent meg 2018. április 26-án. A bejegyzésben írtak értelemszerűen a szerző véleményét tükrözik. -

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a DRKUKTART blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow DRKUKTART on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása