DRKONYHART: ARANYTORTÁCSKÁK (Sunny orange-dried apricot cakes)

2017. december 19. 20:00 - drkuktart

drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval01.JPGNo, ha karácsony, akkor már egy ideje hála az égnek előfodul, hogy ott aranylik poharakban a tokaji aszú. Mindig is aranylott, de miután az egyre tudatosabb és reményeim szerint egyre tájékozottabbá váló borfogyasztó szerepébe bújok olykor, ezért egyre inkább próbálok odafigyelni arra is, hogy miként és mivel együtt tündököljön az ünnep során.

drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval02.JPGŐszintén szólva nem gondoltam, hogy a mivel kérdés ennyi fejtörést okoz majd, amikor a karácsonykor #koccintsaszuval kezdeményezés keretében lelkesen igent mondtam arra, hogy én bizony készítek egy tokaji aszúhoz valami finomságot. Vitathatatlanul a gyors és egyszerűbben elkészíthető sütemények, kekszek rajongója vagyok, ami persze nem megy a mennyiség és a változatosság rovására. Ugyanakkor hiába készítettem eddig több tucat különböző édességet, a meglévő recepttáramban mégsem találtam semmi kedvemre valót, amit előránthattam volna a Babits Pincészet nálam landolt, 2013-as Tokaji Aszú 6 puttonyos – Prémium Poklos dűlő borához.

drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval03.JPGEbbéli szenvedésem persze kívülállóknak nem túl izgalmas, így gyorsan rövidre zárom a sztori ezen részét. Múlt pénteken Ausztráliából megörvendeztettek a Gourmet Traveller gasztro-lifestyle magazin legutóbbi számával. Ott mondjuk, dúl a nyár, de ez a tény nem különösebben izgatott. Mókásnak, sőt szakmai szemmel akár megkérdőjelezhetőnek is tűnhet, de annyira szép a magazin, hogy tudtam vagy ebben vagy sehol sem találom meg A RECEPTET. Így is lett, bár kellett egy kis idő, míg lelassultam és valóban elkezdem érteni a számomra kissé szokatlan angol gasztro terminológiát. A lassulás a kiszemelt áldozatrecept leheletnyi átdolgozásával lépett következő szintre, a beteljesülés pedig maga a sütemény elkészítése volt. De megérte, mert bár a munkaidő végével éjszakába nyúlóan elszórakoztam a szirupozással és a három főelem elkészítésével, majd reggel még elpepecselgettem a desszert összeállításával és a fényképezgetéssel, a végeredmény az ízlelőbimbók körében osztatlan sikert aratott. Az pedig nem különben, hogy ez, a kezeim közül kikerült süti végre ki is néz valahogy.
drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval04.jpg

a tésztához:

3 tojás

100 gramm porcukor

140 gramm mandula liszt (héjas mandula ledarálva)

1 narancs finoman lereszelt héja plusz 50 gramm aszalt sárgabarack apróra aprítva

1 narancs gerezdekre bontva, a gerezdeket borító hártyáktól, esetleges magoktól megtisztítva (ez majd a tészta közé a krémbe kerül)

3 tojásfehérje

2 kiskanál créme fraiche

20 gramm nagyon finom porcukor

25 gramm olvasztott/olvadt vaj 

a cukrozott narancshoz és aszalt sárgabarackhoz:

2 narancs finoman felvágva, magok eltávolítva

12 szem aszalt sárgabarack

250 gramm nagyon finom cukor

a mascarpone krémhez:

500 gramm mascarpone

400 gramm creme fraiche (ha nem kapható, akkor ehhez 2 dl vagy üsse kavics 3 dl 35 %-os habtejszínt összekeverek 100 gramm 20 %-os és 100 gramm zsíros natúr joghurttal)

60 gramm finom porcukor

1 narancs lereszelt héja

drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval05.JPG

drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval06.JPG

A cukrozott narancshoz és sárgabarackhoz külön serpenyőkbe tesszük a narancsot és a sárgabarackot, majd mindegyikbe hideg vizet teszünk akként, hogy ellepje a gyümölcsöket. Forrásig hevítjük a vizet, majd leöntjük a gyümölcsökről. Ezt követően még kétszer ismételjük meg a műveletet (azaz hideg víz a langyosra hűtött gyümölcsökre forrásig, majd leönt, majd ismét hideg víz forrásig és leönt). Majd tegyük vissza a gyümölcsöket a serpenyőbe, immár mehetnek egybe. Közben egy lábosban a porcukrot és a vizet felmelegítjük akként, hogy a porcukor teljesen feloldódjon a vízben. A cukros vizet a serpenyőben elterített gyümölcsökre öntjük majd lassú tűzön (2-3-as fokozaton) 40-50 percig főzzük addig, hogy a gyümölcsök áttetszővé, tükrössé váljanak. Ha az állaga már jó, akkor a szirupban kihűtjük a gyümölcsöket.

drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval07.jpgElőmelegítjük a sütőt 200 Celsius-fokra és kibélelünk egy 24x32 cm nagyságú tepsit sütőpapírral. Fontos, hogy valóban ekkora legyen a tepsi, ugyanis később, a tészta szaggatásánál így fér ki majd a 12 darab, 8 cm átmérőjű tésztakorong.

A tésztához géppel felverünk (kb. 6 percig) 3 egész tojást 100 gramm porcukorral, majd hozzáadjuk héjastul ledarált mandulát, a lereszelt narancshéjat, az apróra darabolt aszalt sárgabarackot, az olvadt vajat és alaposan összekeverjük őket. A 3 tojás fehérjét két kis kanál créme fraiche keverékével, plusz a 20 gramm porcukorral felverjük egészen addig, amíg krémes és fényes nem lesz. A fehérjehab egyharmadát óvatosan a mandulás keverékbe keverjük akként, hogy elvegyüljön, de ne törjük túl a fehérjehabot. Ezt követően a fehérjehab maradék részét is hozzákeverjük óvatosan a masszához. Az egyesített masszát ezt követően a sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és spatulával elegyengetjük, majd az előmelegített sütőben kb. 15 percig és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. A megsült tésztát kivesszük a sütőből és a tepsiben hagyjuk kihűlni. A kihűlt tésztából 8 cm átmérőjű tésztaszaggatóval 12 darab korongot szaggatunk ki.

drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval08.JPG

A krémhez homogén állagúra elkeverjük a mascarponét, a creme fraiche-t, a porcukrot és a narancs lereszelt héját.

drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval09.JPG

drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval10.JPG

Ezt követi a sütemény összeállítása, és igen, itt már a finisben érezhetjük magunkat. Legjobb, ha szinte közvetlenül felszolgálás, fogyasztás előtt végezzük el ezt a művelet, annak érdekében, hogy a tészta ne szívja meg magát a habbal. Tehát, veszünk egy tésztakorongot, egy púpozott evőkanálnyi mascarpone-s krémet ráhalmozunk, belerejtünk egy gerezd hártyától megfosztott édes narancsot majd ráteszünk egy másik tésztakorongot. Tudom, hogy a mascarpone-s krémbe belemártva a kanalat mindenki ellenállhatatlan vágyat érez majd arra, hogy jól megpúpozza az evőeszközt, de ne tegyük, mert a felső tésztakorong ráhelyezésével elveszti filigrán formáját a hab púp, az pedig ugye elkerülendő, hogy orrán-száján a hab folyjon, a tésztát pedig hírből se lássuk. A második tésztakorongra még egy kicsit kevesebb mascarpone-s habot teszünk, ebbe ültetjük, hajtogatjuk, ahogy tetszik egy darab szirupos narancskarikát és egy szem szirupos aszalt sárgabarackot. Nagyon finom.

drkuktart_mascarponenarancsaszaltsargabaracktorta_tokajiaszukoccintsaszuval11.JPGHa tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása