PIACOZZUNK: A MOSZKVAI DANILOVSKY PIAC (Danilovsky market in Moscow)

2017. szeptember 26. 21:28 - drkuktart

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva01i.jpg

Futurisztikus kuglóf forma kedves szlogennel. Nem titkolják: nem csupán a Danilovsky kerület lakóit, de minden moszkvait örömmel látnak egy jó kis habzsi-dőzsire.

Ha városnézés, akkor nálunk egyértelműen befigyel a helyi vásárcsarnok, különösen, ha hullámzik ott az új hullám. Irományom tárgyiasult alanya az azonos nevet viselő Danilovsky kerületben, Moszkva szűkebb értelemben vett belvárosától meglehetősen távol található. Ha nem a kerület, így mondjuk a méretével és küllemével is elrettentő dom korbl (hajó épület) lakói vagyunk (következő kép), érdemes a Tulskaya megállóig metróra pattanni. Innen csupán pár lépés és máris megpillanthatjuk az elsőre nem túl bájos Danilovsky piacot (Даниловский рынок).

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva01ii.jpg

Ne lombozzon le a parkoló közepére pottyantott, szokatlan küllemű, szétlapított kuglóf formának tűnő épület látványa, ami jelen rendezettségében elméletileg 1963-as rendelet óta szolgálja a népet. A piac a közelben található, 1282-ben alapított Danilov Kolostorról kapta a nevét és helyén már a XIII-XIV. századtól kereskedés folyt. Bár létesítséről már 1963-ban döntöttek, az épületet magát nem kapkodták el: az1970-es években kezdték el tervezni és 1986-ra fejezték be. 2016-ban pedig átesett az első teljes körű felújításon is (mondjuk az a légkondi szépen befigyel a lenti képen fent). (Az évszámok forrása a piac honlapja.)

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva02.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva03.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva04.jpg

Az épületbe lépve kikerülhetetlenül feltűnnek a fekete-fehér uniformisban szorgoskodó, szobalánynak tűnő fehérnépek. Nem másokat, mint a piac tisztaságáért felelős non-stop takarító személyzet tagjait rejti ez az attraktív gúnya. Bár a piac betondzsungel környezete nem csitti-fitti, bent mindent megtesznek azért, hogy jól essen elkölteni azt a jó pár rubelt. Jó érzés körbenézni: a szezonális dekortól kezdve, a folyamatosan tisztán tartott asztalokon, földön keresztül a láthatóan vadiúj és tiszta mellékhelyiségekig úgy tűnik, mindenre ügyelnek. Szezontól függően fűtik vagy hűtik a csarnokot és a legkisebbekre nem csupán gasztro szinten, de még játszószobával is gondolnak.

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva05.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva06.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva07.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva08.jpg

A piac középső részén helyezkednek el a hagyományos értelemben vett árusok, kiknek portékája helyi és külföldi árukból áll: különféle húsok, tengeri herkenytűk (stílusosan tengerész szerkóba bújt árusoktól), gusztusosan felhalmozott fűszerek, magvak, színpompás halmokban álló gyümölcsök és zöldségek, egymásra állított üvegekbe eltett savanyúságok, itt-ott virágárusokkal pettyezve. 

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva09.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva10.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva11.jpg

Ahogy középről a piac széle felé haladunk, úgy botlunk bele a helyi és külföldi (görög, japán, izraeli, vietnám, dagesztáni stb.) melegételeket, pékárut, süteményeket, frissen őrőlt és gőzőlt kávét kínáló standokba. Több mint húsz vendéglátóipari egység működik a piac területén napjainkban, így éhen tuti nem maradunk. drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva12.jpg

Ottjártunkor éppen a vöröscsillagos kötényben és fejfedőben serénykedő vietnámi csapatnál kígyózott a leghosszabb sor, telt vagy tizenöt percbe míg az ember sorra került. 
drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva13.jpg

Fallal határolt piac ide vagy oda, sőt hiába a Moscow Coffee Book szerzőjének korábbi segítsége, a cirill betűk tökéletes ismerete híján és adatroaming nélkül zarándoklatunk másodlagos célját, a helyi újhullámot majdnem elmulasztottuk. Bár a piac saját állítása szerint elsősorban a környék lakóit hivatott kiszolgálni, angolul úgy tűnt, mindenütt pötyögnek. Egy kis esetlen kérdezősködés meghozta gyümölcsét, nem távoztunk anélkül, hogy a kiszemelt kávézóból (Chelovek i Parohod) ne hoztunk volna el egy pohár fletikét és egy sós-karamellás kekszet. drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva14.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva15.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva16.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva17.jpg

Nem csak az épület és a kínálat pofás, de meglehetősen jól sikerült a weboldal is. Hűen a hely hitvallásához, persze csak oroszul érhető el. Ha előzetesen tájékozódnánk, de történz oldal egyrészt blogként működik, ahol lelkesen számolnak be az újdonságokról: ugyanúgy az autómentes napról, az új sushi bárról mint az áfonyaszezon kezdetéről. Másrészről pedig webshopként üzemel, így ha valami miatt ott létünk során házhoz szállíttatnánk, arra is van lehetőség. A honlap mellett a közösségi platformok is szemet gyönyörködtetőek, így érdemes legalább egy pillantásra méltatni őket itt és itt.drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva18.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva19.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva20.jpg

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva21.jpg

Szerény véleményem szerint a csarnok kihagyhatatlan látnivaló, legalább egyszer étkezzünk itt, ha arra vinne a sors. A Danilovsky piac reggel 8.00 és este 9.00 között tart nyitva, címe pedig: ul. Mytnaya, 74, Moskva, Russia, 115191. 

drkuktart_danilovskymarketpiac_moszkva22.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása