PIACOZZUNK: AZ ŐRISZENTPÉTERI TERMELŐI PIAC (Farmers' market in Őriszentpéter)

2017. április 25. 08:24 - drkuktart

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac01i.jpg

Tavasz az áprilisi télben, magas fenyőfák között a református templom mögött elbűvölő termelői piacra leltünk Őriszentpéteren.

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac02.jpg

Rábukkanásunk persze irányított volt amennyiben a helyi és a miénknél kicsit helyibb arcok melegen ajánlották a minden szombaton reggel hét és dél között nyitva tartó piacot. Az időpont első hallásra fáj, mert a szombat első pár napsugaras óráját olykor lehúzott redőnyök mögött, kicsit máshogy képzeli az ember, de szerencsére mindig akad egy alig pár éves arc a csapatban, aki motivál a dunyha elhagyására. 

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac03.jpg

Nem vitás, ahogy meghallottam a piac szót - nem nagy - meglepetésemre lázba jöttem, imádok piacozni. Egyértelműen összekötöm a jó minőségű, friss helyi termékekkel, amelyeket a boltok polcain általában nem lelek fel. Vízióm, hogy a termelők ugyanolyan lelkiismeretesen, óvó szemeik által kísérve gondosan állítják elő az alapanyagokat, majd termékeiket, mint ahogyan azt jómagam tenném vagy teszem is, mikor otthon tevékenykedek. Izgalommal hallgatom a szépen kibontakozó, nem feltétlenül világuralomra törő, de fenntartható családi vállalkozások mögötti hiteles történeteket. Szeretem, ha a helyi és környékbeli közösségek önszerveződnek, aktívan hozzájárulnak ahhoz, hogy jó legyen náluk megállni, de élni is, azt, ha láthatóan élettel töltik meg a tereket.drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac04.jpg

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac05.jpg

Az őriszentpéteri focipálya és a református templom mögötti játszótér között húzódó piac 2012 nyarán nyitotta meg kapuit, de egészen három nappal ezelőttig nemcsak a piacról, de - szánom-bánom - még a településről sem hallottam vagy, ha igen, akkor agyban nagyon távol jártam, emlékem ugyanis nincsen róluk. Meglepetten tapasztaltam, hogy az egymással szemben az út két oldalán meghúzódó mintegy húsz stand mennyire takaros, lélekszámtól függetlenül bármelyik város megirigyelhetné ezeket az egyforma, a természetbe simuló egyszerű, de mutatós darabokat. A szedett-vedett, pont a lényeget eltakaró balkáni arculat innen nagyon messze van, hála az égnek.

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac06.jpg

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac07.jpg

Valamivel tíz óra után érkeztünk. Egymás közötti beszélgetéseikből úgy hallottuk, hogy ekkor már akadt olyan eladó, aki szinte teljesen túladott portékáján, de senkit ne verjen ki a víz, bőven akadt miből válogatnunk. Elsősorban a másnapi reggelihez szerettünk volna bevásárolni, de a friss vagy érlelt sajtok, különféle olajok, immunerősítő vagy éppen gyógyhatású cseppek, illatos füstölt szalonnák, szép szál kolbászok, az apró tégelyben csábító tepertőkrém, a megannyi fajta méz és mézkészítmény, az ismertebb és ritkább szörpök, az extra, sosem hallott lekvárok és dzsemmek, teakeverékek, de még a zöldségpalánták vonzásának sem tudtunk ellenállni. Ahogy az lenni szokott, bár vásároltunk a következő nap reggelére is, jócskán utaztattunk Budapestre is portékát, örüljenek az otthoniak is.

A bevásárolt, különféle paradicsompalánták termőre fordulásával pedig az örömben jómagam is osztozhatok majd. Alig várom.

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac08.jpg

Ha aznap nem reggeli után kerestük volna fel a piacot, tuti, hogy még több mindent bevásároltunk volna, de teli hassal hősként megtagadtuk magunktól a felkínált kóstolók nagy részét, így a kísértést is elkergettük. De nem csupán ételek-italok-palánták kaphatóak, ha valaki a házát csinosítaná, az is talál is kerámiákat, de önmagunk ékítésére is válogathatunk a bőr kiegészítők és az egyéb táskák között.

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac09.jpg

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac10.jpg

Az árukínálaton túl egy ilyen piac vitathatatlan bája abban is áll, hogy általában maga a termelő áll a pult másik oldalán, így hiteles forrásból informálódhatunk a kiszemelt termékről vagy éppen bármi másról. Imádtam a mindenki ismer mindenkit hangulatát. 

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac11.jpg

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac12.jpg

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac13.jpg

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac14.jpg

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac15.jpg

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac16.jpg

Jól esett, hogy vadidegenként is szinte ismerősként köszöntöttek és már csábítottak is a jövő héten, április 29-én, szombaton megrendezendő egyik programra, a Gazdálkodjunk okosan családi délutánra, ahol egy üveg mézért cserében az Orfalun található Vadvirág Méhes- és Gyógyítóketbe leshetünk be és többek között olyan programokon vehetünk részt, mint például az ökoséta, zenét hallgathatunk, natúrkozmetikustól leshetjük el az árokparti szépítkezés fortélyait, de mezítlábasan is méhészkedhetünk. Ha ott lennék, tuti mennék, hiszen mindig izgalmas meglesni, honnan jön a termék.drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac18.jpg

A lokáció nagyon családbarát, ugyanis egy játszótér szomszédságában húzódik meg, így míg az egyik szülő a pénztárcáját nyitogatja, a másik szórakoztathatja a csemetéket többek között hintán lógva vagy éppen körhintán bepörögve. A piac télen-nyáron nyitva tart, ha messziről indulnánk feléjük, mindenképpen lessük meg előzetesen a közösségi oldalukat itt.

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac19.jpg

drkuktart_oriszentpeter_orseg_termeloipiac20.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Piacozással teli szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice - market - day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.02. 20:09:47

szép szép, de hú de unalmasak már ezek a farmers marketek. mindenhol ugyanazt adnak..

drkuktart 2017.05.02. 20:17:38

Kedves @KUNTYI! Látva, hogy mennyire éles szemmel vizsgálja az ország különböző pontjain fellelhető, általában a helyi közösségek által előállított termékeket kínáló termelői piacok áruválasztékát, meleg szívvel ajánlom a legtöbb kisebb-nagyobb településen megtalálható szintén kisebb-nagyobb áruházláncok változatos árukínálatát tanulmányozásra és a helyes következtetés levonására. További szép estét!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása