A közelgő ünnepek alkalmából a Wineglass Communication decemberi sajtóklubjának középpontjában a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok prezentálásában - a Szenteste alkalmából egyébként a #KoccintsAszuval közösségi média eseményt meghirdető borászat aktuális száraz bor kínálatán túl - a tokaji aszú állt. (For English read more.)
Személy szerint nagyon szeretem a Wineglass Communication által szervezett sajtóklubokat (korábbiakról itt és itt írtam). Szeretem magamba szívni a barátságos légkörben csepegtetett tudást és - az álszentség messze álljon tőlem - természetesen igencsak szeretem kóstolni a felsorakoztatott tételeket is. Nem okozott csalódást a legutóbbi alkalom sem, amelyen a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokot Ujvári Vivien borász és Bereczki Máté szőlész képviselték.
Wineglass Communication's December press club - dedicated to Gróf Degenfeld Winery's dry wines and aszú wines - has prepared us for Christmas and New Year's Eve. I really love visiting press clubs, organized by Wineglass Communication (read about the previous events here and here). I like to be getting aware of knowledge about wine and the invited winery and taste wines as well. This time Gróf Degenfeld Winery which announced social media event under #KoccintsAszuval (clink with Aszú) on Christmas Eve, has been invited and represented by Vivien Ujvári winemaker and Máté Bereczki grape grower.
A Degenfeld név a találkozó előtt sem volt ismeretlen előttem. A budapesti épületek, az építészet, különösen a kastélyok, paloták csodálójaként korábban már volt szerencsém bejutni a budapesti paloták sorsát általában osztó, ma társasházként működő, Budapest VII. kerületében található és Gróf Degenfeld Imre megrendelésére 1872-1874-ben épült Degenfeld-Odescalchi palotabérházba (amiről nem mellesleg a képes beszámolóm itt olvasható). Nos, ugyanez a Gróf Degenfeld Imre az, kinek nevéhez a mai Gróf Degenfeld Szőlőbirtok elődjének megalapítása is fűződik.
A Szőlőbirtok honlapján található, a lényegre koncentráló ismertető értelmében "A német-magyar származású Degenfeld grófi család múltja a kora középkori Svájcba vezet, Magyarországon és Erdélyben a XIX. század elejétől találjuk meg őket. Elsőrangú birtokaikkal fontos szerepet töltöttek be Tokaj-hegyalja történelmében. Gróf Degenfeld Imre, mint az egyik legjelentősebb tokaji birtokos, alapító tagként vett részt az 1857-ben alakult Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület munkájában. A trianoni békeszerződést követően a család erdélyi és magyarországi ágra szakadt. A magyar birtokok örököse, gróf Degenfeld Sándor, a háborúk után feleségével, Bethlen Ágnes grófnővel vagyonától megfosztva Romániában élt. 1964-ben vándoroltak ki Németországba, ahol új egzisztenciát teremtettek. Leánya, Degenfeld Mária grófnő Dr. Thomas Lindnerrel kötött házasságot; két gyermekük van: Caroline és Móricz. 1994-ben elhatározták, hogy követve a több mint egy évszádos hagyományt, újjáélesztik a szőlőbirtokot. A megvalósítás érdekében első osztályú termőterületeket, valamint egy ősi pincét vásároltak a Tokaj melletti Tarcalon. A 100 hektáros birtokrészek, a tarcali Terézia dombon és a Mézesmál dűlőben, Mád, valamint Mezőzombor határában terülnek el, és egész Tokaj-hegyalja legjobb szőlőterületei közé tartoznak. A megvásárolt épületegyüttes az 1872-ben királyi parancsra létesített egykori vincellérképezde. A hajdani iskolaépület ma kastélyszállóként működik, a gyakorlati oktatás helyszínéül szolgáló pince a borok érlelésének helyszíne. A beruházást követően 1996-ban kezdődött meg egy modern borászat felépítése Salamin Ferenc építész tervei alapján. A pince fölött elhelyezkedő egykori présházban kaptak helyet az irodák, ehhez kapcsolódó új épületrészben történik a szőlőfeldolgozás és a borászati munka. A család többre vállalkozott, mint egy borászat felépítése. 1997-ben vásárolták meg a Tokaj főterén található egykori Degenfeld Palotát, ahol ma már elegáns étterem, borüzlet, pinceborozó és konferencia termek működnek. A szőlőbirtok központi részén, 2003-ban nyitotta meg kapuit, Tokaj-hegyalja első négycsillagos szállodája, az egykori vincellérképző iskola átalakítását követően, a Gróf Degenfeld Kastélyszálló. A tulajdonosok folyamatos fejlesztéseket, beruházásokat végeznek annak érdekében, hogy boraik mindig a legkiválóbb minőségben kerüljenek a fogyasztók elé. Küldetésüknek tekintik a Tokaj bor és a borvidék megismertetését, népszerűsítését a nagyvilágban. „A nemesség kötelez”- a szőlőbirtok filozófiája tükröződik a kompromisszumot nem ismerő minőségi munkában."
Lucky me, the name Degenfeld was already known by me before the last press event of Wineglass Communication. As the fan of Budapestian buildings, the architecture, the palaces and castles I've already visited the Degenfeld-Odescalchi Palace, located in 7th district of Budapest and ordered by Imre Count Degenfeld in 1872-1874. This palace is run as condominium nowadays and the post about its history and current condition is available here. Well, this Count Degenfeld was the same Count who has founded the forebear of Gróf Degenfeld Winery.
According to the information, included on the website of Gróf Degenfeld Winery "Of German-Hungarian descent the counts of Degenfeld family history leads back to medieval Switzerland. They arrived in Hungary and Transylvania at the start of the 19th century. With their superior estates they played an important role in the history of Tokaj-Hegyalja. One of the most influential Tokaj landowners, Count Imre Degenfeld, was a founding member, of the Tokaj-Hegyalja Wine Makers Society established in 1857. Following the Treaty of Trianon the family split into Transylvanian and Hungarian branches. After the war the Hungarian heir, Count Sándor Degenfeld, was stripped of his wealth and lived in Romania with his wife, Countess Ágnes Bethlen. In 1964 they emigrated to Germany, where they built-up a new life. Their daughter, Countess Mária Degenfeld married Dr. Thomas Lindner; they have two children Caroline and Moritz. In 1994 they decided to follow the over a century of traditions and to revive the winery. In order to achieve this they purchased the first-class vineyard and an ancient cellar in Tarcal, near Tokaj. The 100 hectare estate, is set on the Tarcal Terézia Hill, the Mézesmál dűlő near Mád, and on the edge of Mezőzombor. These vineyards belong to the best grape-growing areas in the whole of Tokaj-Hegyalja. The buildings bought in the 1872 were, by royal order made the former vintners’ college. The then school building is today a castle hotel, and the venue for practical training now serves as the cellar for maturing the wines. Following the initial investment the development of the modern winery designed by architect Ferenc Salamin began in 1996. The offices were set in the former press house above the cellar while the grape processing and wine making is carried out in the new part of the attached building. The family undertook more than just the establishment of the winery. In 1997 they bought the Tokaj main square former Degenfeld Palace, where there is now an elegant restaurant, wine shop, cellar for wine tasting and conference facilities. Set in the central area of the winery the first four-star hotel in Tokaj-Hegyalja was opened in 2003, following the renovation of the former vintners' training college, the Gróf Degenfeld Castle Hotel. The owners are committed to continual development and investment in order to ensure that their wines are always of the highest quality when they reach the consumer. They regard it as their mission to spread word of the Tokaj wines and their wine region in the wider world. "The duty of nobility”- mirrors the philosophy of the winery in its outstanding work without compromise."A honlapon olvasott filozófiának megfelelően a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok presztízs borokat készít, és itt is igaz az a mondás és a gyakorlat, hogy szép szőlőből készül a szép bor. Csak saját szőlőt dolgoznak fel, különösen fontos a bioszőlő a biobor miatt. Lelkesítő volt hallgatni, ahogy a Szőlőbirtok fiatal kollégái a vegyszermentes szőlőt és a természeti terhelés minimalizálását középpontba helyező ökológikus gazdálkodás gyakorlatban történő megvalósulásáról prezentáltak. Számomra mindenképpen új volt, hogy nemzetközi összehasonlításban a Magyarországon termett szőlőknek nagyon szép savai vannak, a savak és a cukor játéka egyedülálló a mediterrán borokhoz képest pedig pláne, ugyanis ez utóbbiakban ilyen különlegesség nincsen.
The Winery produces high quality wines and believes that excellent quality grapes are essentially required to have beautiful and high quality wines. The Winery uses only own grapes especially because it continues organic cultivation. It was really nice to hear details about how to realize step by step and continue organic cultivation on the vineyards.
A sorban a száraz, félszáraz tételeket (Gróf Degenfeld Zomborka Furmint 2014, Gróf Degenfeld Tokaji Furmint 2013 félszáraz, Gróf Degenfeld Fortissimo Késői Szüret 2013) a különböző évjáratú aszúborok (Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2011, Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 4 Puttonyos 2007, Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2004, Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2006) követték, majd a sort legvégül egy aszúeszencia (Gróf Degenfeld Tokaji Aszúeszencia 2008) zárta. Ahogyan a Degenfeld aszúk érnek, mindig jobban dobják a gyümölcsösséget, barackos, aszalt gyümölcsös jelleget.
A Szőlőbirtok képviselőin túl a Wineglass Communication munkatársainak is volt gondja arra, hogy elmélyítsük tudásunkat a tokaji aszú tárgykörében. A Wineglass Communication kisokosa értelmében "Az aszú szemek megszületése Tokaj-Hegyalja különleges mikroklímájának köszönhető, ennek köszönhetően az aszúsodás ezen a területen évszázadok óta jelentős. A Tisza és a Bodrog folyók közelsége, valamint a Zempléni-hegység nyújtotta védelem fontos szerepet töltenek be a helyi mikroklíma kialakulásában. A folyók felől érkező hajnali párákat és az őszi csapadékot követő napsütéses száraz időjárás kedvez a nemespenész, a Botrytis cinerea (szürkepenész) megtelepedésének és elszaporodásának. Fontos, hogy a nemes rothadás akkor következzen be, amikor a szőlő már megérett, ugyanakkor a bogyók még épek. A szőlőbogyókat átszövő gomba két módon is átalakítja a gyümölcsöt. Egyrészt elősegíti a víz elpárologtatását, így koncentrálja többek között a bent maradó cukor- és savtartalmat, másrészt aromatikailag is beleszól a végeredménybe. Az aszúszemeket adó legfontosabb szőlőfajta a furmint, de a többi hegyaljai szőlőfajta is hajlamos az aszúsodásra."
The wine tasting has contained the following selection of eight wines: Gróf Degenfeld Zomborka Furmint 2014, Gróf Degenfeld Tokaji Furmint 2013 semi-dry, Gróf Degenfeld Fortissimo Late Harvest 2013, Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 3-butt 2011, Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 4-butt 2007, Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 5-butt 2004, Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 6-butt 2006, Gróf Degenfeld Tokaji Essence of Aszú 2008. Thanks for the representatives of Gróf Degenfeld Winery and the owners of Wineglass Communication we're getting aware of the basic information about tokaji aszú wine.
"A tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított borkülönlegesség. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás. Az aszúkészítéskor 1 gönci hordó (azaz 136 liter) borhoz vagy musthoz, annyi puttony (kb. 25 kg) aszúszemet adnak, ahány puttonyszámú aszúbort szeretnének elkészíteni. A legfrissebb szabályozás szerint az aszúborok minimális maradék cukortartalmát 120 grammban határozták meg a korábbi 60 gramm/liter helyett, ezzel elvileg 2013-tól eltüntetve a 3 és 4 puttonyos aszúkat. További megkötés, hogy az aszúszemeket kézzel, szemenként kell szedni, de ez a gyakorlatban korábban is így történt. Egy azonban biztos: a tokaji aszú a Rubik kocka és Puskás Öcsi mellett az egyik legismertebb magyar termék, ráadásul ez az borkategória, amiben könnyedén felvesszük a versenyt a világ legszebb édesboraival."
És ez nagyon is igaz. Mikor Bordeaux-hoz közeli Saint-Émilion-ban jártam, az ott megismert borászatok (itt és itt írtam róluk) képviselői, mikor megtudták, hogy Magyarországról érkeztem elsősorban és kiemelten Tokajt, mint a 2002. óta UNESCO Világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket, kultúrtájat emlegették nekem előszeretettel.
And this is so true. When I visited Saint-Émilion, the colleagues or the visited wineries (posts about these wineries are available here and here) of Saint-Émilion region have known the Tokaj Region firstly as Tokaj is listed as UNESCO World Heritage since 2002.
A szamorodni "Neve lengyel eredetű: samorodny, jelentése „magán termett, magától termett”, vagyis úgy, ahogyan magán a tőkén töppedt. A szamorodnihoz az aszús fürtöket begyűjtik, a technológia lényege az, hogy nem csipegetik ki a fürtökből az aszúszemeket, hanem egészben préselik. A magas cukortartalmú mustot fahordóban vagy rozsdamentes acéltartályban erjesztik, majd legalább egy évig fahordóban érlelik. Az édes szamorodnit annyi ideig kell palackban pihentetni, hogy a fahordós érleléssel együtt az érlelés időtartama elérje a két évet. A kései szüretelésű borok frissebbek, virágosabbak, fiatalosabbak, akár felfoghatjuk a szamorodni légiesebb, vidámabb változatának is. A késői szüretek jelenthetik az édes borok új, könnyedebb irányát Tokajban: általában rövidebb ideig érlelik, mint az aszúkat vagy szamorodnikat, ezzel együtt komplexitásukban is elmaradnak azoktól, hiszen késői szüret akár botritiszes szemek nélkül is készülhet."
Az este kedvence határozottan a 2006-os 6 Puttonyos Tokaji Aszú volt, bár személy szerint az Aszúeszenciát is nagyon kedveltem.
Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 6-butt 2006 was the favourite of the evening however I really liked the Essence of Aszú as well.
A Wineglass Communication munkásságáról és az általuk megosztott izgalmas információkról itt tájékozódhatsz, míg a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok honlapját itt, közösségi oldalát pedig itt találod. A borokról pedig jó tudni, hogy többek között Kínába, Japánba, Lengyelországba, Finnországba és az Egyesült Királyságba exportálnak, de sanszosabb, hogy mi itthon kacérkodnánk a nedűvel, amit országhatáron belül többek között kijelölt éttermekbe és a Bortársasághoz szállítanak, de ne felejtkezzünk meg a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon tehető pincelátogatásról és különféle borkóstolókról sem.
Follow Wineglass Communication's social media site here and check Gróf Degenfeld Winery's website here and social media site here. If you want tasting these wines don't forget they export wines inter alia to China, Japan, Poland, Finland and the United Kingdom, but we don't have to travel abroad if we wish tasting them because Hungarian restaurants and Bortársaság also trade with their wines. If you wish visiting their cellars and tasting on the spot, get more information about these kind of events on their website here.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!
Have a nice day!
DRKUKTA
A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!