DRKONYHART: TÓTFALUSI SÜTEMÉNY

2015. december 23. 17:01 - drkuktart

drkuktart_totfalusi_sutemeny01.jpg

Ahonnan családunk egyik fele származik, ott bizony Tótfalusi sütemény a neve ennek a finomságnak, és nem múlthat el karácsony anélkül, hogy az asztalra ne kerüljön.

Ennek ellenére mindenki, aki ismeri ezt a süteményt - attól függetlenül, hogy minket ismerne - csak Non plus ultrának nevezi. Fogalmam sincsen honnan ered a Tótfalusi elnevezés, a számos Tótfalu közül nekem a Tahitótfalu részét képező településrésszel való kapcsolat lenne a legésszerűbb, hiszen közel van a mi falunkhoz. Aki e bevezető sorok olvasását követően legyintene, hogy ez azonos a Horváth Ilona-féle Non plus ultrával, ne tegye, hiszen van eltérés...
drkuktart_totfalusi_sutemeny02.jpg

Hozzávalók:

tésztához:

30 deka búzaliszt

20 deka szobahőmérsékletű vaj

2 tojás sárgája

2 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál porcukor

díszítéshez:

2 tojás fehérja

2 csomag porcukor finomságúra darált vaníliás cukor

20 deka porcukor

töltelékhez:

házi sárgabaracklekvár

drkuktart_totfalusi_sutemeny03.jpg

A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, majd kilisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával vékonyra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk a tésztából, majd kivajazott (vagy sütőpapírral fedett) sütőlapra helyezzük őket úgy, hogy ne érjenek össze. A korongok a sütés során nem duzzadnak meg jelentősen, így felesleges centis távolságot hagyni köztük. Előmelegítjük a sütőt (légkeverésesen 180 Celsius-fokra). drkuktart_totfalusi_sutemeny04.jpg

drkuktart_totfalusi_sutemeny05.gif

A tojásfehérjéből a díszítéshez való cukrokkal kemény habot verünk és egy teáskanállal a sütőlemezre helyezett korongok tetejére óvatosan folyatunk belőle. A hab ne csorogjon le a korongról, mert akkor a sütés folyamán összeragad a többi koronggal. Azt követően, hogy minden pogácsa tetejére helyeztünk a habból, a sütemény mehet a sütőbe, ahol világosra sütjük (maximum tíz perc, de a sütés során ne legyünk restek figyelni, mi zajlik a sütőben). A megsült korongokat hagyjuk a lemezen kihűlni, majd házi sárgabaracklevárral összeragasztunk kettőt-kettőt. Elég szöszmötölős meló, mind a szaggatás, mind a tojáshabbal díszítés, mind a lekvárral való összeragasztás, ennek ellenére nyugodtan szánjunk rá órákat, megéri. Jó étvágyat!drkuktart_totfalusi_sutemeny06.jpg

drkuktart_totfalusi_sutemeny07.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása