DRKONYHART: MANDULÁS KÉTSZERSÜLT (Home made almond rusk)

2015. november 30. 08:20 - drkuktart

drkuktart_mandulasketszersult01.jpg

Régóta érlelgettem magamban ezt a receptet. A hétvégén végre elhatároztam, hogy kerül, amibe kerül, bizony elkészítem végre ezt a roppanós és dekoratív mandulás kétszersültet. 

Egy nagyon kedves, szinte nagymama státuszú ismerőstől kaptam a következő recept kiindulási alapját képező leírást, aki a szomszédasszonytól kapott szépséges ajándék láttán egyetlen kérésemre beszerezte magát a receptet is. Miközben kevertem, kutyultam a masszát, és néztem, hogyan alakul a rágcsálnivaló, elméláztam közös emlékmorzsáinkon. Járt a kéz és közben zakatolt az agy. Az emlékének is ajánlom a mai receptet!drkuktart_mandulasketszersult02i.JPG

Hozzávalók:

14 deka kristálycukor

14 deka búzaliszt

1 mokkás kanál sütőpor

14 deka egész, sózatlan mandula

4 tojás fehérje

1 teáskanál frissen facsart citromlé

drkuktart_mandulasketszersult03.jpg

A por állagú összetevőket alaposan elvegyítem egymással egy nagyobb tálban. Egy másik edényben a sárgájától különválasztott tojásfehérjéket kemény habbá verem. A habot összekeverem a lisztes keverékkel és a citromlével egészen addig, míg homogén masszát nem kapok. Ezt követően a masszába forgatom a mandulát. Közben a sútót előmelegítem 180 C fokra (légkeveréses üzemmód). Kibélelek egy őzgerincformát sütőpapírral és belekanalazom a rettentően ragacsos tésztát, majd eme küzdelem után mehet a sütőbe, ahol mintegy egy órán keresztül sütöm (mint mindig, most is időnként rápillantva).    

drkuktart_mandulasketszersult04.jpg

drkuktart_mandulasketszersult05i.JPG

drkuktart_mandulasketszersult06.jpg

drkuktart_mandulasketszersult07i_jpg.JPGMikor megsült a tészta, sütőpapírral együtt kiborítom a formából, és hagyom hűlni, majd eltávolítom a sütőpapírt és tovább hűtöm. Mikor már majdnem kihűlt (de még langyos), fogok egy nagyon éles kést és pár miliméter vastag szeletekre felszeletelem az egész rudat. Semmiképpen se várjunk addig, amíg teljesen kihűl, mert akkor már a mandula is elveszíti nedvességtartalmát és nem fogjuk tudni szépen felszeletelni, viszont akkor sem szeletelhető még, amikor a tészta még meleg, ugyanis ilyen állapotában pedig a tészta képezi a csodálatosan vékony szeletek akadályát. drkuktart_mandulasketszersult08i.JPG

drkuktart_mandulasketszersult09i.JPG

Mikor felszeleteltük az egész rudat (igen, kemény munka lesz, mert meglehetősen masszív az anyag), terítsük szét egy sütőpapír nélküli tepsiben a szeleteket, majd tegyük be a sütőbe a kekszet ismét és 50 C fokon (légkeveréses) mintegy egy órán keresztül szárítsuk őket. Az sem gond, ha kicsit jobban fedik egymást a szeletek, ugyanis ettől még szépen ki fognak száradni, nem éri meg, hogy két tepsivel szórakozzunk. A hőmérséklet viszont ne legyen magasabb, hacsak nem kokszgyártás a célunk. Jó ropogtatást!drkuktart_mandulasketszersult10i.JPG

drkuktart_mandulasketszersult11.jpg

drkuktart_mandulasketszersult12i.JPG

drkuktart_mandulasketszersult13i.JPG

drkuktart_mandulasketszersult14i.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása