DRSTREETART: BERLINI UTCAI KAVALKÁD (Street art in Berlin, Germany)

2015. október 30. 08:30 - drkuktart

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet01.jpg

Míg Firenzében mondhatni könnyű dolgom volt a diszkréten a házfalakra és egyéb utcai műtárgyakra csempészett, jogosan kettős megítélésű utcaművészet alkotókra való bontásával, addig Berlinben annyian veszik különféle módon - önkifejezés céljával - birtokba a házak homlokzatait, a garázskapukat, a tűzfalakat, a közlekedési táblák (jobb esetben hátsó, rosszabb esetben) első felét és egyéb elvetemült ötletnek ható felületeket, hogy a német fővárosban művelt utcaművészetet a teljesség igényével alkotókra bontani és egy logikus sorrendben bemutatni pár nap után eleve hamvában halt ötlet. 

Tegyük hozzá, hogy nem Berlin az egyedüli, hiszen Róma fővárosként szintén már a pár nap alatt feltérképezhetetlen kategóriába került az utcaművészet szempontjából is. Az utcaművészet az olyan kisebb városokat, mint a francia Rouen is eléri, azzal, hogy ott is ráakadtam pár alkotásra, de ezek száma elenyésző és szerencsére a középkori környezetet legkevésbé bántó helyeken kerültek elhelyezésre. De vissza a német fővároshoz. A bevezetőben felvezetett rövidke kifogásnak megfelelően bizony jelen írás keretein belül nem is vállalkozom arra, hogy az itt bemutatott képeken szereplő alkotások vagy firkálmányok alkotóit felsoroljam, felkutassan, inkább szolgáljanak berlini ízelítőül a következő fotók.drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet02.jpg

Sok más várostól eltérően Berlinben kevésbé tűntek ezek az alkotások környezetidegennek, hiszen itt annyi a második világháború során szétbombázott városrész, ahol a jól bevált, ám általában randa panelházakkal pótolták később a foghíjakat, hogy néha már jól is esik a szemnek, ha nem a csúf és mocskos szürkeséget látja a kedves négyemeletes házak közé besuvasztva, de a szemnek kedvesebb, színesebb és vitathatatlanul több kreativitással megalkotott (tisztelet a kivételnek) utcarajzokat. Ezzel persze abszolút nem azt mondom, hogyha panel, akkor street art (urban art), ugyanis itthon, például Budapesten, különösen a belvárosban  nem tudnám elképzelni (kivéve ugye a tűzfalakat, amit biztos, hogy az ember is ezért teremtett :)) az ilyen mérvű utcaművészetet, az az esetek nagy részében kifejezetten az utcaképet rombolná, csúfítaná el. Inkább maradjon meg indusztriális környezetben vagy a tűzfalakon, ez utóbbiakra viszont ne szégyelljük feltenni. 

Utcaművészet szempontjából Berlinben több városrészt ajánlanak. Az egyik a Berlin Mitte, ami Berlin központi része és számos műemlék vagy egyéb, turisztikai látnivaló található itt. Az utcaművészet szempontjából az 1990-től számos művész bázisaként működő, de 2012-ben pénzhiányra hivatkozással bezárt Kunsthaus Tacheles-t (Oranienburger Straße) emelik ki, aminek falai tele vannak az ott egykor működött művészek graffiti-jeivel, egyéb munkáival. A Mittében jelentősnek mondják még a Rosenthaler Straße-n található alkotásokat is. A másik városrész, amit a Mitte-n túl kiemelnek, a manapság etnikailag igencsak színes Kreuzberg, a harmadik pedig a Friedrichschain, ahol állítólag a legismertebb és legszínesebb alkotások láthatóak, ami biztos, hogy igaz, mert a net tanúsága szerint például nem voltak restek mukálkodni, és szemet gyönyörködtetően színesre festeni teljes homlokzatokat.

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet03.jpgMaguk a berliniek is felfedezték az alternatív Berlinben, így az utcaművészet bemutatásában rejlő lehetőségeket, hiszen egyes, a neten fellelhető oldalak igencsak szép összegekért tematikus (street food és street art egyben) túrákat is ajánlanak, ahol Berlin különböző városrészein végigvezetve pillanthatunk be vagy fedezhetjük fel ezeket a műveket. Ha érdekelnek ezek a túrák (én mondjuk nem próbáltam és azt gondolom, hogy több felkészüléssel és olcsóbban, de ezen képek nagy része jártunkban-keltünkben amúgy is szembe jön velünk), akkor itt találsz róluk több információt.  
drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet04.jpg
Az előbb belinkelt honlapon túl bizony több segítséget is találunk ahhoz, hogy önmagunk fedezzük fel a város ezen arcát. A segítség pedig a visitberlin.de oldalon érkezik, ahol tematikusan, egyes városrészekre lebontva kutakodhatunk az adott terület utcaművészete, de más művészeti megnyilvánulásokat is bemutató galériái, múzeumai által kínált lehetőségek után. Az oldal szerintem igencsak hasznos, mert nem csupán az adott alkotás, kiállítás helyszínét írja le, de röviden bemutatja keletkezésének történetét, és egyéb csemegéket is.drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet05.jpg

Ami viszont még izgalmasabb, és szintén ahhoz nyújt segítséget, hogy önmagatok fedezzétek fel a várost, az a kifejezetten a Street Art Berlin néven futó honlap, ami velem ellentétben tematikusan, egyes alkotókra, helyszínekre lebontva, sokszor az alkotás folyamatát képekben is bemutatva foglalkozik a német fővárosban fellelhető munkákkal. Ha van egy kis időtök és érdeklődtök a téma után, javaslom ide kattintani (illetve a közösségi oldalukhoz ide), de persze és szigorúan csak az után, hogy végigrágtátok magatokat szerénységem képein. drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet06.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet07.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet08.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet09.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet10.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet11.jpg

Még a Potsdamer Platz sem mentes az utcaművészettől, ami ide egy nagy Dupló zsiráf képében érkezett meg.

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet12.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet13.jpg

Az S-Bahn egyik megállója Potsdam felé.

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet14.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet15.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet16.jpg

Színes átjáró fal a Rosenthaler Straße 39. szám alatt. 

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet17.jpg

A Mitte-ben a Berlin S-Bahn síneit tartó épület falain számos ember próbálgatja oroszlánkörmeit kisebb-nagyobb sikerrel.

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet18.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet19.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet20.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet21.jpg

Kevésbé maradandó utcaművészet.

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet22.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet23.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet24.jpg

Megintcsak a Mitte.

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet25.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet26.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet27.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet28.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet29.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet30.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet31.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet32.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet33.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet34.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet35.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet36.jpg

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet37.jpg

Következő berlini látogatásom előtt biztosan felkészülök a fenti netes forrásokon található információkból, hogy még több és színesebb utcaképet fedezzek fel én is, hiszen akár tetszik, akár nem, ez a sokféleképpen és sokrétűen megítélhető és megítélendő művészeti ág már évtizedek óta a berlini élet szerves részét képezi.

drkuktart_berlinerstreetartutcamuveszet38.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása