DRSTREETART - 1 KIS OLASZ: BÁJOS FIRENZEI UTCAMŰVÉSZET (Street art in Florence)

2015. január 21. 21:38 - drkuktart

drkuktartfirenzeflorencestreetart01.jpg

Bármennyire is összefonódik Firenze története a művészetpártoló Medici családdal, ne áltassuk magunkat azzal, hogy a Medici család uralmát követően a művészet megszűnt létezni Toszkána fővárosában. Ellenkezőleg. Él és virul, s egyik legszembetűnőbb vállfaja az utcaművészet. Ez az, ami éppen magára vonta figyelmemet.

drkuktartfirenzeflorencestreetart02.jpg

Az utcaművészet avagy street art avagy pop art több, egyaránt rendkívül bájos megjelenésével találkoztunk Firenzében, és nem tudtam megállni, hogy ne lőjjek pár fotót róluk. A firenzeiek kreativitása igencsak szárnyal, amikor az utcák ideiglenes, általában eltávolítható dekorálásáról van szó: jópofa matricák a közlekedési táblákon, papír pillangók a házfalakon, szivecskebolyból álló szerelmesek, színes poszterek és nem utolsósorban a házfalakra, főleg a szűk sikátorokba festett, léggömbe kapaszkodó, szivet markoló, létrán nyújtózkodó - néha másod-, harmadmagával megjelenő - belépő-szabadulóművész. Gondolhatnánk persze, hogy kit érdekel ez az ideiglenes - némelyek szerint a házfalakat csúfító - művészet, ha a páratlan építéstörténeti örökséggel büszkélkedő Firenzében jár az ember, holott ezek a kedves, néha morbid, olykor provokatív utcai alkotások növelik a város vonzerejét. Főleg akkor fedezzük fel őket, mikor lecsücsülünk vagy tétován az utat keresgélve álldogálunk a kereszteződésekben, hiszen némelyikük igencsak apró, így könnyen megbúvik az épületrengetegben. 

drkuktartfirenzeflorencestreetart03.jpg

A teljesség igénye nélkül nézzük csak, kik is ők? A közlekedési táblák illegális kidekorálása a francia, de Firenzében élő Clet Abraham avagy CLET nevéhez kötődik, aki az éj leple alatt ruházza fel fizikailag is - könnyen eltávolítható - többlet jelentéssel a táblákat. Persze legyinthetnénk, hogy ilyen és ehhez hasonló táblákkal példának okáért Rómában és Pisában is találkozhatunk, de tapasztalatom szerint Firenzében fordulnak elő leggyakrabban. CLET közösségi oldalát itt találod. S ha netalántán Firenzébe vetne a sors, ne habozz felkeresni CLET stúdióját (Via dell'Olmo, 8/red, Firenze) sem, ahol nagyméretű matrica formájában megvásárolhatóak a kidekorált közlekedési táblát idéző alkotások. 

drkuktartfirenzeflorencestreetart04.jpg

drkuktartfirenzeflorencestreetart05.jpg

drkuktartfirenzeflorencestreetart06.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart07.jpgAz arctalanságba burkolózó Bulb kizárólag közműveket rejtő fém tárolókon elhelyezett alkotásait onnan ismerhetőek fel, hogy mindegyik karakter búvárszemüveget visel. Bulb általában híres itáliai művészek alkotásaiból (mint Francesca Urbino hercege avagy Leonardo da Vinci Mona Lisa című festménye) csemegézik, de ugyanúgy megihletik őt az olasz filmek, mint a németalföldi festmények, amelyek Bulb interpretációjában a víz alá merülnek. A L'Arte Sa Nuotare vagyis a Művészet tudja, hogyan kell úszni jelentése értelmében a művészet mindent túlél, nem számít, mi történik. Alkotásait az Instagramon is követheted itt

drkuktartfirenzeflorencestreetart08.jpg

drkuktartfirenzeflorencestreetart09.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart10.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart11.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart12.jpgA bájos Exit/Enter/Love/Free/Fly/Fly away már-már gyermekded rajznak tűnő figurák csoportja is. Legjobb tudomásom szerint alkotója a nyilvánosság előtt még anonimitásba burkolózik, mindenesetre azt rebesgetik, hogy képzőművészeti végzettséggel bír az úriember. Exit és enter: az életünk folyamatosan változik, általában pedig csak nézőpont kérdése, hogy az adott szituációt valami kezdetének vagy végének fogjuk-e fel.

drkuktartfirenzeflorencestreetart13.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart14.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart15.jpg

drkuktartfirenzeflorencestreetart16.jpg

FCVFIRENZE Noumeda Carbone szintén Franciaországban (Párizsban) született és Olasországban él. Szürreális figurái álomszerűek, általába inkább rémálomra hajaznak sokszor megannyi mégis kedves részlettel.Honlapját itt találod.

drkuktartfirenzeflorencestreetart17.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart18.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart19.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart20.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart21.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart22.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart23.jpg

drkuktartfirenzeflorencestreetart24.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart25.jpgdrkuktartfirenzeflorencestreetart26.jpg

drkuktartfirenzeflorencestreetart27.jpg

drkuktartfirenzeflorencestreetart28.jpg

drkuktartfirenzeflorencestreetart29.jpg

Egy biztos, Firenze minden sarkon tartogat valami meglepetést, ha ellátogatunk ide, akkor nemcsak a kültéri reneszánsz alkotások (másolataik) miatt érezhetjük úgy, hogy szabadtéri galériában sétálgatunk! A város kezd mindenki galériájává válni. hogy le ne maradj az újdonságokról, kövesd a DRKUKTART oldalát a Facebook, az Instagram vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

Follow DRKUKTART on Facebook or InstagramFollow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása