DRKONYHART: MAZSOLÁS-CSOKIS SÜTŐTÖKÖS KEKSZ (Cookie with pumpkin, raisin, chocolate)

2015. október 05. 08:30 - drkuktart

drkuktart_sutotokoskeksz01.jpg

Itt az ősz és bizony a bódék a piacon megint roskadoznak a sütőtöktől. A következő pofonegyszerű, de finom keksz recepttel már legalább tíz éve szórakoztatom a környezetemet, bár legutóbb öt éve volt, hogy elkészítettem. Kicsit rohan az idő. Na, de most ismét itt van, és ezúttal megosztom a nagyérdeművel is. 

drkuktart_sutotokoskeksz02.jpg

Hozzávalók körülbelül hatvan darab kekszhez:

350 gramm megsütött sütőtök hús

300 gramm búzaliszt

90 gramm zabpehely

90 gramm dió

90 gramm összedarabolt étcsokoládé

90 gramm mazsola

200 gramm vaj

280 gramm kristálycukor

1 púpozott teáskanál őrölt fahéj

1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

1 csomag vaníliás cukor

1 darab tojás

1 csipet só

drkuktart_sutotokoskeksz03.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz04.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz05.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz05a.jpg

Először sütőben megsütjük a kívülről megmosott, kettévágott sütőtököt. Ehhez se víz, se zsiradék nem kell, csak a széthasítás erőpróbája után zsupsz be a tököt a 200 fokos sütőbe úgy egy órára, közben persze óvó szemeinkkel néha lessünk be a sütő ajtaján, hogy mi folyik odabent. Ha már a villánk úgy siklik a tök húsába mintha az vaj lenne, a tök készen áll. Hűtsük le a tököt, nehogy égési sérüléseket szerezzünk a soron következő keksz készítése közben. Két keverőedényt használunk. Egyikben a szobahőmérsékleten megpuhult vajat, a cukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, ezt követően a kimért mennyiségű sütőtököt  (természetesen a héja és a magok nélkül), és tovább keverjük úgy, hogy egyenletes masszát kapjunk. A másik tálban elkeverjük a lisztet, zabpelyhet, fahéjat, szódabikarbónált, sót, a csokoládéval, mazsolával, dióval. A csokoládét, diót, mazsolát ki is lehet belőle hagyni, és tetszés szerint más, hasonló állagú hozzávalókkal helyettesíteni. A két tál tartalmát összekeverjük alaposan. (Mi diót adtunk mindenhez viszont miután a családban van, aki csokit nem ehet és olyan is, aki a mazsolát nem szívleli, így a két tál elegyítését követően az egész masszát ketté vettük és egyikbe kerül a mazsola, másikba az étcsoki.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsire vizes kézzel dió nagyságú halmokat teszünk egymástól 5 centiméter távolságra. Ha a tepsi készen van, szintén vizes kézzel ellapogatjuk a halmokat, hogy korongokat kapjunk, majd be a tepsivel a sütőbe, ahol körülbelül húsz percig süssük. Közben persze kísérjük figyelemmel, hogy oda ne égjen. A kész süteményekkel teli tepsit kivesszük a sütűből, és hagyjuk kihűlni, majd a kihűlt kekszeket leválasztjuk róla, és vagy nyomban megesszük, vagy teljesen kihűlve dobozba rakva eltesszük későbbre. Jó étvágyat!

drkuktart_sutotokoskeksz06.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz07.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz08.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz09.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz10.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz11.jpg

Nagyon lelkes és hasznos kis segítségem is volt, persze ő sem érkezett egyedül, hanem bájos játékaival egyetemben. Felhívnám a figyelmet az állatkertből hozzánk frissen beköltözött bal oldalon látható ölelnivaló kígyóra és a tál mögött félénken megbújó rájára. Csoda egy csapat.

drkuktart_sutotokoskeksz12.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz13.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz14.jpg

drkuktart_sutotokoskeksz15.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása