DRFRANCIART: ELBŰVÖLŐ HONFLEUR-I LÁTOGATÁS (Charming Honfleur in Normandy)

2014. október 30. 22:57 - drkuktart

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur01.jpg

Normandia. Csodálatos tájegység. Soha nem jártam sem előtte, sem utána olyan vidéken, ahol negyedóránként változik az időjárás, hol süt a nap, hol szemereg, majd ömlik az eső, melynek elvonultával minő meglepetés, ismét kisüt a nap. Rouen-ben és Le Havre-ban tett látogatást követően a Pont de Normandie-n átkelve Honfleur felé vettük az irányt, hogy aztán onnan Étretat irányába távozzunk.

Normandy. Beautiful landscape with unpredictable weather: rain-sun-wind-rain changes each other in every fifteen minutes. After visiting Rouen, passing Le Havre and crossing Pont de Normandie we arrived in Honfleur and left towards Étretat

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur02.jpg

A Pont de Normandie az utolsó szajnai híd, amely átszeli a folyót, mielőtt az az óceánba ömlik. A híd 1988 és 1995 között mintegy 7 éven át épült, s megépülésétől egészen 1999-ig bezárólag a világ leghosszabb fesztávolságú kábelhídja volt a maga 2.143,21 méteres hosszúságával, amelyből a tartóoszlopok közötti távolság 856 métert tesz ki.

The Pont de Normandie is a cable-stayed road bridge with total length 2,143.21 metres and 856 metres between the two piers. It was built between 1988 and 1995 and was the longest cable-stayed bridge until 1999. This is the last bridge to cross the Seine before it empties into the ocean. 

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur03.jpg

A hídon átkelhetünk gépkocsival, amelyért fizetni kell, de át is tekerhetünk vagy gyalogolhatunk rajta. A hídon való testmozgás ez utóbbi két vállfajának díjmentesen hódolhatunk, míg a személygépkocsival történő egyszeri átkelésért jelenleg 7,60 eurót kell fizetni. Ha az előzőek közül egyik sem a te műfajod, és inkább bérletet váltanál vagy egyéb árszabások érdekelnek, kattints ide.

There is a footpath as well as a narrow cycle lane in each direction allowing pedestrians and cyclists to cross the bridge free of charge. However you have to pay fee, if you wish to cross the bridge by car. The oneway ticket costs EUR 7,60 at the moment per car. Other prices and rates are available here

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur04.jpg

A hídon Le Havre irányából átkelve Honfleurba érkezünk, ahol nem több, mint egy kávényi-zivatarnyi-galérialátogatásnyi időt töltöttünk el. Honfleur egy - mind a realista (így Gustave Courbet), mind a tájkép- (így Eugène Louis Boudin) vagy akár impresszionista (így Claude Monet) festők által is megfestett - festői szépségű kikötőváros a Szajna torkolatánál. A városka központjába gépjárművel nem tudunk behajtani, de ez nem is baj, így legalább szépen lassan tárul elénk a palával fedett házakkal körbeölelt kikötő az öbölben ringatozó hajókkal egyetemben. Nem tudom, miként van ez más években, de ottjártunkkor (október végén) kifejezetten hideg volt, annak ellenére, hogy a nap megérkeztünkkor szikrázóan sütött. És a helyzet csak fokozódott, már ami az időjárást illeti. 

With the bridge behind our back we arrived in Honfleur where we spent only a short period of time. Honfleur is located on the southern bank of the estuary of the Seine and known for its old, beautiful port, surrounded by houses with slate-covered frontages. The harbor was painted by many famous artist inter alia by Gustave Courbet, Eugène Louis Boudin and Claude Monet

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur05.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur06.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur07.jpg

Kielégítendő koffein iránti vágyódásunkat, kézenfekvőnek tűnt, hogy beülünk az öblőt övező számos kávéház avagy étterem egyikébe. Választásunk a La Taverne Du Perroquet Vert-re esett, lévén, hogy asztalai, székei olyan bambulásra-romantikázásra indítóan fordultak az öböl felé. Persze az árakat nem néztük meg előzetesen, de miért is tettük volna, hiszen csak egy-egy kapucsínóra neveztünk be, így meglepetés nem érhet, gondoltuk naivan. Nos, a finom kis kapucsínóink nem kevesebb, mint 4,20 eurót kóstáltak csészénként, amin azért picit meglepődtünk, de a látvány, megfejelve a bambulós-romantikázós résszel, azért bejött. 

We drank our cappuccinos in La Taverne Du Perroquet Vert which is located in one of the buildings near by the port. We didn't check the prices in advance, so we were a bit surprised that a cappuccino costs EUR 4,20 which seemed to be a bit expensive. Nevertheless we really enjoyed to sit and spend romantic time together near by the lovely harbor.  

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur08.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur09.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur10.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur11.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur12.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur13.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur14.jpg

Mikor már lassan odafagytunk a székhez és a kávé is elfogyott, elindultunk, hogy járjunk egyet a városban. A kikötővel kezdtük volna, ám rögtön az első galéria (Galerie d' Art Bartoux) előtt érdekes szobrokra lettünk figyelmesek: Bruno Catalano enyhén hiányos testfelépítésű, de életnagyságú bronz szobrai keltették fel a figyelmünket, olyannyira, hogy a galériába is betértünk. Bent persze nem fotóztunk, így maximum mesélni tudnék a kiállításnak is beillő berendezésről (klikk ide, ha érdekel). 

If you stay in Honfleur, visiting galleries (especially Galerie d' Art Bartoux) is warmly recommended. We became curious when we saw Bruno Catalano's strange bronze sculptures in front of the gallery. However I didn't take any photos inside, what we saw, seemed to be a really nice exhibition.

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur15.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur16.jpg

Bruno  Catalano művein túl Masaya színpompás, a nagyvárosokat jellemző neonfényekre hangolt alkotásai lopták be magukat a szívünkbe (nálam ez nem meglepő, hiszen egy szarka veszett el bennem). Persze még szuvenírként sem hoztunk haza egyet sem, és ennek nem a művek fizikai mérete volt az egyetlen akadálya. 

I also loved Masaya's huge and colorful, flashy, glittering pictures which remind me big cities, lighted up by neon lights. However we didn't buy any piece of art, considering their size and price.   

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur17.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur18.jpg

Persze az eső is a galériában ért minket, meghosszabbítva ezzel a bent tartózkodásunkat egyfelől, másfelől rövidre zárva Honfleur-i kóválygásunkat, hiszen több, mint fél órás kényszerű vendégeskedést követően esernyő nélkül és futva távoztunk a még mindig szakadó esőben a kikötőn jócskán túl parkoló kocsink felé. 

Our visit in the gallery was postponed with more than half an hour by the pouring rain. Nevertheless the rain also rescheduled our planned visit, as we didn't have any umbrella with us and had to run towards our car, which was parked outside the city centre. 

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur19.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur20.jpg

drkuktartlehavrepontdenormandiebridgehonfleur21.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT. Értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével is!

Szép napot!

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

 

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása