DRFRANCIART: ELKÉSETT LÁTOGATÁS CLAUDE MONET HAJLÉKÁBAN (Late visit at Claude Monet's house in Giverny)

2014. október 30. 08:29 - drkuktart

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily01.jpg

Ki ne ismerné Claude Monet és elbűvőlő impresszionista festményeit telis-tele virágokkal, vízililiomokkal? Abban a szerencsében volt részünk, hogy ellátogathattunk Giverny-be, ahol a festő több évtizeden keresztül élt és alkotott.

Everybody knows Claude Monet and his famous impressionist paintings about flowers and waterlilies. We visited his garden and house in Giverny. 

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily02.jpg

Bár nem szükségszerű, de ősz lévén folyamatosan esett az eső. Esernyő persze nem volt nálunk, csak egy gépkocsi, amivel meglehetősen nehéz lett volna a kertet és a házat megtekinteni, így mily' meglepő, gyalogoltunk, és túránk végén szépen el is áztunk annak rendje és módja szerint. A Normandiában található kert és a ház minden évben április 1. és november 1. között tart nyitva, ez utóbbi dátum nem véletlen, hiszen ekkor már nem sok virágos növényt láthatunk a ház körül, a tavas kertben pedig egyet sem. A nyitva tartási időről bővebb információt itt találsz.

During our visit it was raining. As we weren't well prepared and had no umbrella, but a car, we were soaked by the rain at the end of our visit. The garden and house are open from 1 April to 1 November every year, what I really can understand as almost no flower to be seen at the end of the season. For more information about the opening hours click here

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily03.jpg

Oscar-Claude Monet 1840-ben született Párizsban, ahonnan a család 1845-ben Le Havre-ba költözik. Monet 1856 környékén kezd el festeni, és gyakorlatilag körbefestette egész Normandiát (Etretat, Le Havre, Rouen, Honfleur) mielőtt 1883-ban letelepedett Giverny-ben, majd 1890-ben megszerezte a Giverny-ben található ingatlan tulajdonjogát, ahol új stúdiót emel, míg a kertet átalakítja, különböző időben virágzó növényekkel telepítteti be.

Oscar-Claude Monet was born in 1840 in Paris. The family moved to Le Havre in 1845. Monet started to paint around 1856 and he painted all around in Normandy (Etretat, Le Havre, Rouen, Honflear) before he settled in 1883 in Giverny, then he acquired the ownership of the property, located in Giverny. In Giverny he built a new studio and embellished the garden.

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily04.jpg

A kertről mások által készített képeket elnézegetve ki merem jelenteni, hogy ide bármikor érdemes ellátogatni, az embert mindig más látvány fogja fogadni, köszönhetően annak, hogy egyszer a lilaakác virágzik, máskor a tulipán, megint máskor az őszirózsák, krizantémok. Nekünk ez utóbbiban volt részünk.

When I take a look at the pictures, taken by others in other period of the year, visiting the garden it's worth in any part of the year when the museum is open. The garden shows its different faces every time thanks for the various scale of flowers.

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily05.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily06.jpg

A korabeli festményekkel, japán metszetekkel díszített egy emeletes házban sajnos nem lehetett fényképeket készíteni, de az épület belülről is elbűvölő: a kék-fehér konyha, az előtérben az ablak alatt álló olvasószék és asztal, a háló, a művész műterme (ez utóbbinak ablaka látható a képeken), az emeletre vezető keskeny kis lépcső, s az ebédlő. 

Taken photos is forbidden in the charming little house: it consists of blue and white kitchen, small reading sofa and table under the window in the foreground, the bedroom, the studio of Monet (its window is on the photos above and below), the dining room and the narrow staircase which leads you to the first floor.

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily07.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily08.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily09.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily10.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily11.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily12.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily13.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily14.jpg

A kiállítótérben itt-ott korabeli fotók ábrázolják a művészt kertjében vagy éppen műtermében.

Some photos are placed in the exhibition which show how did the garden or the studio look like in Monet's life.

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily15.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily16.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily17.jpg

A ház főbejárata.

The main entrance of the house. 

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily18.jpg

Monet a műtermében.

Monet in his smaller studio.

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily19.jpg

Monet az étkezőben.

Monet in the lunchroom.

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily20.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily21.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily22.jpg

A kert két részből áll: az egyik rész, amely körbeöleli a lakó- és alkotóteret, míg a tavat is magába foglaló kert másik fele az autóút alatti kietlen átjárón áthaladva közelíthető meg. Távolodva a háztól, meg-megállva, s hátrapillantva ez a látvány köszön vissza ránk. 

The garden consists of two parts: one part surrounds the house and studio and the other one includes the famous and well-known lake which can be reached through the underpass under the motorway. If you stop and look back this is how the house says hello to you. 

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily23.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily24.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily25.jpg

Áthaladva az aluljárón a bambuszligetekkel, ősfákkal árnyékolt kertben csak a tó, a fűzfák és az aprócska hidak emlékeztetnek a festményeken látható kertrészletekre, lévén, hogy lilaakácot ősszel már nem látsz sehol.

After passing the underpass you arrive in the other part of the garden. Only the lake, the small bridges and willows remind you the colorful paitings of Monet. You don't see sweet broom anywhere as it's autumn.

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily26.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily27.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily28.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily29.jpg

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily30.jpg

Érdemes volt eljönni ezért a bánatos, őszi látványért is, de a világért sem hagynám ki azt az alkalmat, hogy teljes pompájában, egy nyári hónap kellős közepén barangoljam be ezt a kedves kerttel körbevett hajlékot.

It's worth to visit Monet's house and garden in autumn, but I will return to see this charming place in the middle of summertime as well. It's for sure.

drkuktartgivernyclaudemonetgardenwaterlily31.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.

Szép napot!

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.

Have a nice day!

 

DRKUKTA

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2014.10.30. 15:09:56

Ó, gyönyörűek a képek, remélem jövőre a saját szememmel is láthatom virágba borultan és persze esőmentesen.
Nagyon szeretem a kerteket és hasonló érdeklődésűeknek ajánlom figyelmébe a Villa Carlotta kertjét a Comoi-tónál Olaszországban (www.villacarlotta.it) eddig verhetetlen, a II. helyezést pedig a Rotschild-villa kertje nyerte el a franciaországi Cap Ferrat-on (www.villa-ephrussi.com/en/home). Nagyon különleges a Villa Garzoni kertje Collodi-ban, Isola Bella a Lago Maggiore-n (mindkettő Olaszország), valamint Mainau "virágszigete" Németországban. Ezeket láttam és bátran merem ajánlani!

drkuktart 2014.10.30. 19:29:44

Kedves @Kyria! Örülök, hogy tetszenek. Megnéztem neten az általad ajánlottakat, lenyűgözőek. Esetleg Bordeaux-ban nem tudsz olyan kertet, villát, amit kifejezetten érdemes megtekinteni? Köszönöm.

szsuzsanna 2014.10.31. 10:37:17

Franciaországban, nagyon ajánlanék két kertet (a sok közül):
-Az egyik a "bambusszéria", www.bambouseraie.com
Ez Alés-től dél-nyugatra, Anduze-től északra van. Nagyon különleges, nem csak sok-sok fajta bambuszerdő, hanem nagyon szép japán- és egyéb kert van benne...

A másik, a Dordogne folyó egyik kanyarulata fölött magasan fekvő, viszonylag kis kastély kertje:
www.marqueyssac.com Ez Sarlat-la-Canéd-től dél-nyugatra van.
Ha jól emlékszem, nyáron minden csütörtökön, este héttől éjfélig is látogatható. Mi egy ilyenen voltunk...-hááát, csodálatos élmény volt.
Fantasztikusan szép volt, még világosban megnézhettük, (a panoráma is gyönyörű!), -majd, ahogy besötétedett, rengeteg mécsessel, színes fényekkel stb. "kivilágították" és kis "tisztásokon" itt-ott, különféle zenéket játszottak "élőben"...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.11.01. 21:13:40

@szsuzsanna: ha szabad beleszólnom, ha Dorgdogne-ról van szó , és már valaki arra jár érdemes legalább egy hetet rászánni Perigord megyére... Egyébbként csak megerősíteni tudom, Marqeyssac nagyon szép, de az egész környék is (pl Beynac,)
autossagok.blog.hu/2014/10/03/auvergne_dordogne-_atlanti_part_bretagne
Amúgy mi heveny kastélytúladagolással fejeztük be, (de ez 3-4 nagyon intenzív nap volt)... :)

Egyébként ha ekkora a hatótáv (Rouen - Bordeaux), ott vannak a belga királyi kertek (Groot Bijgarten, Laeken, bár ezek tavaszi látványosságok), vagy az igazi virágtenger, az Amsterdamtól nem messze található Keukenhof. De ezek nem Bordeaux felé vannak...

drkuktart 2014.11.01. 21:16:04

Kedves @szsuzsanna és @Ződ2000! Mindkettőtöknek köszönöm a tippeket, utána fogok nézni. Igencsak aktuális a dolog, mert hamarosan Bordeaux felé járok, és érdekel, hogy a korábban arra tekergő honfitársaim mit láttak, mit ajánlanak. Köszönöm!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása