PIACOZZUNK: A KLAUZÁL TÉRI SZELLEMCSARNOK (The ghost market hall at Klauzál square)

2014. június 17. 00:23 - drkuktart

drkuktartklauzaltericsarnok01.jpg

For English scroll down

Ahogy korábban említettem, abszolúte a piacozás híve vagyok. Több energiát és utánajárást igényel, de megéri. Nagyobb a választék, a verseny és az egészséges alapanyagok aránya a bolti bevásárláshoz képest. Elsőként a Fővám téri Nagycsarnokban jártam (ITT), majd a Rákóczi téri vásárcsarnokba (ITT) tértem be. Sorban haladva meglátogattam a III. számú budapesti vásárcsarnokot a Klauzál téren.

As I mentioned I am fan of visiting and shopping on market. You need a bit more energy, but it is worth it. Selection is wider and healthy ingredients can be reached easier and in higher portion than in shops. To get you in the mood of shopping on market, first I visited the Central Market of Budapest on Fővám tér in THIS post, after I visited Market on Rákóczi tér (Rákóczi square) (HERE). The market hall no. III on Klauzál tér (Klauzál square) is the next in the row.

drkuktartklauzaltericsarnok02.jpg

Ahogy a Rákóczi téri vásárcsarnok történetéhez, úgy a Klauzál téren álló csarnok történetéhez is fűződik egy tűzeset, akként, hogy ez a csarnok egy, az 1874-ben tűzvészben megsemmisült színház helyén épült. A tér neve egyébként korábban Stephen Platz, majd István tér volt. Jelenlegi nevét Klauzál Gábor miniszterről kapta 1907-ben.

Interesting that fire also has role in the history of this market just like in the history of market hall no. II of Budapest. Market hall in Klauzál tér was built in the place of a theatre building, which was burned down in 1874. Klauzál tér was called Stephen Platz for first, then István tér, then in 1907 it was renamed after Klauzál Gábor, who was a Hungarian minister. 

drkuktartklauzaltericsarnok03.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok04.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok05.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok06.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok07.jpg

Mielőtt felkerestem volna a csarnokot, tájékozódtam az interneten, hogy mit lehet tudni jelenlegi állapotáról. A legutóbbi bejegyzés, amit találtam az épület állapotáról 2014 januári, és tömören arról szól, hogy a felújításra hivatkozással a kisebb termelőket, árusokat már végleg eltávolították, míg az épületben lévő nagyobb élelmiszerbolt határozatlan ideig még maradhatott. Ráadásul minden fórumon reggel 07.00 és este 20.00 közötti nyitvatartási időről olvastam, így naivan közelítettem a célpont felé. Arról nem szólt a netes fáma, hogy a csarnokot már bezárták. Nem kicsit voltam csalódott.

Before visiting this market hall, I have checked more websites to get information about current status of market hall. The last article what I found, was published in January of 2014, and it was written about the phases of moving out from market (first the smaller sellers had to move out, but the bigger supermarket could stay there until indefinite period of time). Nevertheless every website what I have checked, contained information about opening hour between 07.00 a.m. and 20.00 p.m. So I was walking there in the biggest calmness, because there was no information that this market have been closed. So I was really disappointed.

drkuktartklauzaltericsarnok08.jpg

A Klauzál téri csarnok Budapest III. számú vásárcsarnoka, erről tanúskodik a homlokzat is. 1897-ben adták át, nagyjából egyidejűleg a Nagyvásárcsarnokkal (Fővám tér), valamint a Rákóczi téri, a Hunyadi téri és a Hold utcai kisebb méretű, de pesti vásárcsarnokokkal.

The market on Klauzál tér is the market No. III of Budapest, according to its facade. It was handed over to the public in 1897, almost simultaneously with Great Market Hall of Budapest (Fővám tér) and three other smaller market halls, located on Rákóczi tér (Rákóczi square), Hunyadi tér (Hunyadi square) and Hold utca (Hold street) on Pest side.

drkuktartklauzaltericsarnok09.jpg

Skála. Több évtizedes feliratok.

Skála. More decades old texts.

drkuktartklauzaltericsarnok10.jpg

Figyelemmel arra, hogy nem jutottam be az üres csarnokba, így semmilyen ínycsiklandó finomságról (nyilván a semmiről nehéz) beszámolni nem tudok, csak a szomorú szürke valóságról. De ez is meglehetősen informatív.

Taking into consideration I was not able to enter into the empty hall, I was not able to take any picture about any food (for luck there was no food, remained in the empty building), but the gray reality. 

drkuktartklauzaltericsarnok11.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok12.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok13.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok14.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok15.jpg

Még egy érdekesség, hogy a Klauzál téren játszódott Vili, a veréb története. A rajzfilm még azelőtt megismertette velem a teret, hogy jártam volna itt, és később könnyen azonosítottam, hogy a mese bizony nem egy kitalált helyszínen játszódik. A vásárcsarnok épületének teteje szintén visszaköszön a rajzfilmben.

One more interesting issue, that Vili, a veréb (Willy, the sparrow), a Hungarian tale was taken place in Klauzál tér. The roof of market hall has role in the tale as well. 

drkuktartklauzaltericsarnok16.jpg

A vásárcsarnok másik bejárata az Akácfa utcára néz (1072 Budapest, Akácfa u. 42-48.).

The other entrance of the market hall is in Akácfa utca (Akácfa street; 1072 Budapest, Akácfa u. 42-48.).

drkuktartklauzaltericsarnok17.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok18.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok19.jpg

A szellőzőaknák egyike.

One of the 'ventilating tunnels.

drkuktartklauzaltericsarnok20.jpg

Ennek a táblának nem tudom mennyi a létjogosultsága, most, hogy a csarnok zárva van.

I am not sure this plate has reason of existence now as the market has been closed.

drkuktartklauzaltericsarnok21.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok22.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok23.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok24.jpg

A környezetvédelem érdekében. A legközelebbi aludoboz visszaváltóhely...

In the interest of environmental. The closest place where you can return empty aluminum boxes...

drkuktartklauzaltericsarnok25.jpg

A Csarnokünnepről bizony lemaradtam. Az interneten fellelhető információk szerint a csarnok megújulásának első napját ünnepelte az illetékes önkormányzat és egy pár cég szervezésében a civil szféra. Arról, hogy a Csarnokünnep végül hogyan is sikerült, és a megújulás miben merült ki, információt sajnos nem találtam.

I have missed Market fest (Csarnokünnep in Hungarian). According to information, available on internet the competent municipality and a few companies have organized an event to celebrate the first day of market hall's renewed life. Unfortunately I have not found any information how was the Market fest and what is the essence of rejuvenation of the market.

drkuktartklauzaltericsarnok26.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok27.jpg

Az a "csodálatos", hogy a csarnok a jelenlegi rossz állapotával belesimul a romházak gyűrűjébe. A kellemetlen már csak az, hogy milyen csarnok az olyan, ami hasonlónak tűnik egy romkocsmához. 

The market hall's building is in the same poor condition just like buildings in the neighborhood. The problem is this market is in similar condition as a ruin-pub too. 

drkuktartklauzaltericsarnok28.jpg

Sietve távozhattak a csarnok utolsó látogatói. Valamilyen különös oknál fogva ezek a táblák is a földön hevernek már, pedig az itt üzemelő élelmiszerbolt a kiírás szerint 2014. május 22-án nyitott itt ki utoljára.

The last visitors of market hall may left the hall urgently. It is a bit strange for me, these plates are already laying on the ground however the supermarket, which was run here, was open until 22nd May, 2014.

drkuktartklauzaltericsarnok29.jpg

Ismerős építészeti megoldás a Rákóczi térről.

Similar windows than in Rákóczi tér.

drkuktartklauzaltericsarnok30.jpg

Koszos üvegeken át sejthető csak, hogy milyen lehet a csarnok belülről.

It can be only suspected through dirty windows how does the market hall's building look like inside.

drkuktartklauzaltericsarnok31.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok32.jpg

A vásárcsarnok jelenlegi funkciója.

The current function of market hall.

drkuktartklauzaltericsarnok33.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok34.jpg

Ami erről a megviselt plakátról a leginformatívabb: a várható nyitás dátuma. Nem a képernyő a rossz, csak a dátumot felejtették el megjelölni. 

The most important information on this poster: the expected date of opening. Your screen is perfect: they only forgot to indicate the reopening date.

drkuktartklauzaltericsarnok35.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok36i.jpg

A csarnokba az áru ki-bepakolás érdekében egykor be lehetett kocsival hajtani. A képen a budapesti utcaképben megszokott kerékvető vasakat (máshol kerékvető köveket) láthatjuk.

Enter the market hall by vechile to deliver goods, was allowed in former times.

drkuktartklauzaltericsarnok37.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok38.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok39.jpg

A telefonfülke is elhagyta magát.

Telephone-box let itself go too.

drkuktartklauzaltericsarnok40.jpg

Szomorú állapotok.

Sad conditions.

drkuktartklauzaltericsarnok41.jpg

Az óra még jár, és a pontos időt mutatja a homlokzaton. A bolt logóját már eltávolították a III. számú vásárcsarnok felirat alól.

The clock still runs and shows the time correctly. The logo of supermarket has been removed under the text of market hall no. III.

drkuktartklauzaltericsarnok42.jpg

Bár a fotón nem látszik, belül égett a villany.

However it is hard to see on this photo, but the light was on inside.

drkuktartklauzaltericsarnok43.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok44.jpg

drkuktartklauzaltericsarnok45.jpg

Nos, ezt elfelejtették eltávolítani.

Well, this paper informs about the deadline of taking over goods. Unfortunately it has not been removed.

drkuktartklauzaltericsarnok46.jpg

Sajnos a bejegyzés írása közben sem lettem több információval gazdagabb a csarnok újranyitása tárgyában. Nem vagyok kompetens, hogy a jelenlegi állapotáról bármit is nyilatkozzam, de a hiányzó téglák, és a leláncolt kapuk, szedett-vedett zárak lehangoló látványt nyújtanak. Csak reménykedni tudok, hogy az 1897-ben átadott vásárcsarnokok ötösfogata hamarosan újra teljessé válik, és nemcsak pohártartónak használják a környező romkocsmák, utcák látogatói a jövőben. 
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.
Szép napot!
Unfortunately I found no more information about the reopening of this market hall than I had before. I am not competent to judge what condition is the market hall in, but I suspect it is in a really poor status as I saw on the missing bricks, chained gates and mixed lockers. I hope that the team of five market halls, was handed over in 1897 will be entire soon again. 
If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.
Have a nice day!

 

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása