For English scroll down
Munka utáni relaxációnak, amolyan levezető eszmecserének indult a szerda esténk, amikor is legnagyobb meglepetésünkre a DiVino Gozsdu által szervezett fogadóórába csöppentük. Ne tessék itt semmi szemöldökösszevonós, iskolaszagú, kellemetlenül izgős-mozgós, mikorleszmárvége típusú megmozdulásra gondolni. Ehelyett inkább lássuk, milyen kötetlen, kellemes atmoszféra lengi körül azt a fogadóórát, amikor egy junior borász mutat be borai közül hármat a DiVino Gozsdu borbárban.
We planned to have a relaxing, world saving girly talk after the busy working day, but suddenly we have found ourselves in the middle of a consulting hour, organized by DiVino Gozsdu. Please, do not think about this as boring, mandatory, endless, school consulting hour. Instead of this let's imagine an exacting, vibrating, cosy consulting hour, which was kept to introduce three wines of the current selection of a junior winemaker, invited by the wine bar.
DiVino Gozsdu a Gozsdu udvarban található (igen, már a neve is ezt sugallja, nem lőttetek mellé), és miután pont munkaórák után érkeztünk, szabadon válogathattunk, hova üljünk.
DiVino Gozsdu is located in Gozsdu udvar (Gozsdu Garden). We were lucky to arrive direct after working hours, so we had chance to find out freely where to sit.
Hogy ki ne tikkadjunk, természetesen kristálytiszta szódával indtottunk.
To be refreshed we start our talk by drinking crystal clear soda water.
Kellemes fények és dizájn.
I was impressed by the lights and design.
Kizárólag magyar borokból áll a kínálat, amit fiatal magyar borászok termelnek.
Only Hungarian wines are available on the stock, made by young Hungarian winemakers.
Nem hiszem, hogy aki Magyarországon él, ne ismerné a fröccsöt. Legendás frissítő alkoholos ital (jellemzően borból és szódából), nagynevű szépirodalmi íróink neveihez is nem egy történettel kapcsolódik. Nagyszerű ötlet ez a kis magyarázó kártya.
If you have never been in Hungary, I am quite sure, you have never heard about the Fröccs. Legendary, refreshing alcohol drink, made from wine and soda. It is hard to explain how good is it, but DiVino Gozsdu helps you to imagine it (and I am sure it helps you after to taste it as well) with this nice bilingual card.
Kis magyarázat, mi, honnan, mekkora mennyiségben.
The map of Hungary which explains the origin, type and quantity of the wines you can taste in DiVino Gozsdu.
Hangulatsugár.
Mood ray on the wall.
Ez annyira jó, képtelen voltam képtelenül otthagyni. Így is van!
I was not able to leave it without taking picture. Weekend loading. For sure!
Nincs kapcsolódása a fogadóórához, hacsak annyi nem, hogy előtte őt kortyolgattuk.
This wine was not attended on the consulting hour. We were drinking it before the consulting hour.
Mennyei sajttorta eperrel.
Heavenly cheese cake with strawberry.
Alapfröccs. A fröccs az alap. Valóban.
The basic fröccs. Fröccs is the basic. Both of them are true.
És, íme. A Laposa fogadóóra elsőként bemutatkozó tagja. Részletes jellemzést nem tisztem írni, miután ilyen irányú végzettségem nincsen, viszont azt bizton állíthatom, hogy merőben friss mind az ízvilágát, mind a fehérborok érkezési sorrendjében elfoglalt helyét illetően. Gratulálok!
And there it goes. The first member of the Laposa consulting hour (Laposa is the family name of the winemaker). I prefer not to write detailed description without any professional experience, but I dare to recommend this fresh white wine. Fresh (in Hungarian friss means fresh) and as we heard in its introduction this is a new wave white wine, congratulation.
Ötletes eseménynek tartom az ilyesfajta fogadóórát. Itt szemtől-szembe találkozhatsz a bort előállító borászokkal, akik mesélnek neked a borukról, miért és hogyan állították elő pont azt, amit éppen fogyasztásra kínálnak. Bemutatják a bort, felhívják a figyelmedet olyan apróságokra, ami miatt aztán tényleg elkezdesz figyelni mit iszol, és valljuk be, mégjobban segít, hogy élvezd a bort, ne csak igyad. A rövidke borbemutatást követően körülbelül egy-egy deci erejéig vendékeskedhetsz az aktuális bornak áldozva a borász meghívásának eleget téve, majd az előadó borász továbbsétál a következő asztaloz, ahol szintén bemutatja kísérőjét, a bort a palackban.
I am glad to had the chance to participate on this event. You meet the winemaker face to face, during he introduces his wine and disclose some secrets and some really characteristic feature of his wine. That's also a reason why you start to regard what you drink, to learn slowly how to enjoy the wine, instead of drink it only on simply way. After the short, but detailed introduction of the wine you are the guest of the winemaker for approximately one dl wine. Then the winemaker and his escort, the bottle of wine leave you to visit the next table.
Ha már előbb a fröccsről írtam, illik tudni, hogy Krúdy Gyula nevéhez is kapcsolódik egy alfajtája. A Krúdy fröccs 9 dl borból és 1 dl szódából áll. Nem semmi.
Above I wrote about fröccs. One subtype of fröccs was named after one of our Hungarian writers, Krúdy Gyula. Krúdy fröccs contsists of 9 dl wine and 1 dl soda.
Ha a fentiek meghozták a kedvedet, akár csak szimplán, akár egy fogadóóra keretében ellátogatni a DiVino Gozsduba kövesd figyelemmel mit tesznek közzé Facebook oldalukon ITT. Mi biztosan ellátogatunk újra.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.
Szép napot kívánok!
If you want visiting DiVino Gozsdu just because you are simply interested or during a winemaker's consulting hours let's follow them on Facebook HERE. We visit them again that's for sure.
If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.
Have a nice day!
DRKUKTA