HELLÓ ÁPRILIS! (Dear April!)

2017. április 05. 21:42 - drkuktart

2017drkuktarthelloaprilis.JPG

Nem áprilisi tréfa, hogy csupán ötödikén eszméltem. Magával ragadott ez a csodás hónap, pláne, hogy hétvégével örvendeztetett meg. De nézzük, milyen izgalmas programok várnak minket.

2017. április 8-9.: Idén is az Iparművészeti Múzeumban kerül megrendezésre a Creative Arts Fair, ezúttal a húsvét jegyében hazai kortárs ékszertervezők, keramikusok és iparművészek részvételével. Az esemény nem csupán a felnőtteket csábítja vásárlásra, de a húsvétra hangolódó programokkal várja a kicsiket is, így lesz nyuszis pop-up képeslap és húsvéti ablak-, ajtó dekorációk készítése, nyusziparádé design módra, kreatív tojástechnikák bemutatása is. A részletes programról, a belépőjegyekről és további hasznos tudnivalókról itt tájékozódhatsz.

2017. április 8-9., 15-16: A virágzó japán cseresznyefák ünnepe a Sakura Ünnep az ELTE Füvészkertben: "A Sakura ünnepek mindig 2 hétvégét ölelnek fel, a közönségrendezvények hétvégén vannak, de a hét folyamán is jöhetnek a látogatók piknikezni a virágzó cseresznyefák alatt (más időszakokban nem szabad a kertben a fűre leülni, rálépni.) A hétvégi programokon az évek során a japán kultúra nagyon sok különleges és érdekes formában mutatkozhatott be. Idén is lesz kalligráfia tanítás és bemutató, japán harcművészeti bemutató, japán tradicionális fegyverkiállítás, japán gasztronómiai workshop, Go oktatás, japán zene koncertek, manga bemutató és e szubkultúra találkozója. (...) A legszebb haikuk a kertben is olvashatók. A gyerekeknek szóló kézműves foglalkozások idén a második, húsvéti hétvégén lesznek." A részletes programért kattints ide

2017. április 8.: Aki inkább családi körben töltené a Húsvétvasárnapot és Húsvéthétfőt, annak kapóra jöhet a Húsvéti készülődés a Vasi Múzeumfaluban, ahol lesz többek között nyuszi-simogató, a lányoknak csönkölés, a fiúknak tojásba vágás, népi szabadtéri, ügyességi játékok, fajátékok, játszóház, tojásfestés és -karcolás népi iparművészek segítségével, tojásdíszítés gyönggyel, agyagozás, tojástartók készítése, textilfestés és tavaszi kopogtató készítése. Részletes információkat itt olvashatsz.

2017. április 16-17.: Húsvét. Ebből az alkalomból nem csupán a családi események, de számos intézmény is gondoskodik a hagyományhű időtöltésről. Így például Húsvétvasárnap és Húsvéthétfőn is megannyi színpadi programmal, koncerttel, mesékkel és kézműves elfoglaltsággal vár a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (részletes program itt), míg a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum Húsvéthétfőn többek között tojáskereső versennyel, táncbemutatóval, nyuszi szépségversennyel és kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket (részletes program itt). De lesznek húsvéti programok Húsvétvasárnap és Húsvéthétfőn a Somogy megyei Szennai Skanzenben (részletes program itt), nagypéntektől Húsvéthétfőig a Sóstói Múzeumfaluban (részletes programok itt), az Ópusztaszeri Skanzenben pedig korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények részvételével ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó kíséretében a Szeri Húsvét várja az érdeklődőket (részletes program itt.)

2017. április 21.: Ha április harmadik péntekének estéjén nem csücsülnél otthon, mindenképpen látogass el a Kis Könyves Éj keretében Budapesten résztvevő mintegy 15 könyvesbolt vagy a vidéken résztvevő mintegy egy tucat könyvesbolt legalább egyikébe. A program érdekessége, hogy ezen az estén a csatlatkozó, általában kisebb könyvesboltok az estébe bőven belenyúló meghosszabbított nyitvatartással és különféle izgalmas programokkal úgy mint beszélgetésekkel, előadásokkal,  foglalkozással várnak. Nincs is misztikusabb mint az est beálltával egy a napfényhez szokott, betűkkel teleszórt helyen többedmagaddal eltölteni egy varázslatos estét. A budapesti résztvevők listáját itt, a vidéki résztvevők listáját pedig itt találod. A Kis Könyves Éj közösségi oldalát ide kattintva éred el.

2017. április 22-23.: A hónap szerintem egyik legizgalmasabb programja a Budapest100 Immár negyedik éve veszek részt rajta és garantálom, hogy ez a hétvége minden, Budapest iránt érdeklődő és építészetszerető résztvevőnek fantasztikusan fog telni. Tavaly a Nagykörút volt a téma, idén pedig a Duna-parton sorakozó, több mint ötven résztvevő házba nyerhetünk ezen a hétvégén bebocsátást. "A Rákóczi hídtól az Árpád hídig majdnem 10 folyamkilométer a távolság. A kishajó a pesti oldalon 8, a budain 7 állomáson köt ki. Sétálva, villamossal, vagy bringával igazi kaland mindkét partot végigjárni és közben  a házakba is benézni. Az érintett Duna-parti lakóközösségek, intézmények az épületek korától függetlenül vesznek részt a programban, az idei Budapest100 egyik érdekessége, hogy a 18. századtól napjainkig, a régi paloták mellett modern és kortárs épületek is helyet kapnak a látogatni valók között. A Budapest100 a rakpartok házaiban a speciális helyszín páratlan előnyeit  és kétségtelen hátrányait is bemutatja, miközben hagyományainak megfelelően közkinccsé teszi az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit. A hidak páratlan látványa, a pesti templomtornyok és a budai dombok, a vízben este tükröződő fények gyöngysora méltán tette a Világörökség részévé a rakpartot. A Dunával együtt élünk. Partjain a magyar történelem ünnepei és tragédiái zajlottak. Hétköznapjait régebben az ipar, a kereskedelem és a közlekedés éltette. Ma már a turizmus, a szórakozás, a hajókázás, a híres fürdők mellett a diplomácia és a politika helyszíne. A rakpartok jövője állandóan megújuló vitatéma és sürgető urbanisztikai feladat." Kihagyni vétek. A részletes programot, résztvevő épületek listáját itt találod.

2017. április 30-ig tart az első alkalommal megrendezett, két hónapon keresztül zajló Budapest Fotó Fesztivál. Kiemelt kiállításai közé tartozik többek között a Műcsarnokban Alex Webb: The Suffering of Light / A fény szenvedése, a Várkert Bazárban SZUBJEKTUM – Kortárs magyar fotográfia, a Budapest Projekt Galériában megrendezésre kerülő OTTHON – A Photometria Nemzetközi Fotófesztivál 2016-os pályázatának legjobb képei, az Artbázison - SCRATCH / A Random kortárs fotóművészeinek csoportos kiállítása, az Artphoto Galériában – Venczel Attila: Inanimus és a Deák 17 Galériában – A Francia Intézet bemutatja: Maia Flore: Imagine France című tárlat. De részt vesz még a fesztiválon a Budapesti Olasz Kultúrintézet, a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ, a Budapesti Cervantes Intézet, a Lengyel Intézet, a Faur Zsófi Galéria, a FISE Galéria, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Központi Könyvtár, a Kisgaléria, a FUGA, a Gregersen Art Point, a Horizont Galéria, a KAS Galéria, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum – kerítés kiállítás, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, a Molnár Ani Galéria, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a PHOTON Gallery Ljubljana, a TOBE Gallery, a Várfok Projekt Room, a Viltin Galéria és a VOKE Vasutasok Széchenyi István Művelődési Háza. A fotográfia szerelmeseinek kötelező. A részletes programról itt tájékozódhatsz.

Időponttól függetlenül remek kikapcsolódást ígér a romatikus lelkületűeknek és természetimádóknak a Vácrátóti Botanikus Kert. Mi pár hete voltunk legutoljára, mikor éppen csak éledt a természet, és bizton állíthatom, hogy a kert minden állapotában elbűvölő. Az arborétum honlapját itt éred el.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép áprilist

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice April!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása