ADVENT A KICSI FLORE-BAN (Advent in Café Flore Matin et Soir, Budapest)

2016. november 29. 08:26 - drkuktart

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest01.jpg

Havas csokis kekszhegyek, fűszeres mézeskalács halmok, diszkréten csillanó habpuszik, lágy narancslekvár, pattogatott kukoricával bélelt sós karamella, túlzások nélkül is tökéletes forralt bor és sok más finomság, franciás hangulat az, ami a Café Flore Matin et Soir-ban vár vagy, ahogy a törzsvendégek és Flóra, a tulajdonosnő becézgetik, a kicsi Flore-ban.

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest02.jpgKicsi Flore (avagy kis Florci - a névvariációk száma csaknem végtelen) egy Budán található remek helyszínt tudhat magáénak (II. kerület, Budapest, Hattyú utca 2.). Egy véletlen folytán márciusban Prágában szembejött velem Flóra bejegyzése a kávézó nyitásáról, bár akkor még szó sem volt a helyszínről, csupán az ötletről. Őszintén szólva kétkedtem Párizs Budapestre költöztetésében, de az első gondolatot követő bejegyzésfolyam, a kicsi Flore-ba pakolt, láthatóan is rengeteg energia, fáradhatatlan munkaóra, a napról-napra alakuló arculat, a menü közönség előtt történő formálódása és a közösségi jelenléten keresztül is átáramló hatalmas lélek egyre inkább érdeklődővé tett. Ezen felbuzdulva nem sokkal a nyitást követő egyik hétfőn céloztuk be kicsi Flore-t, de zárva volt, így halasztottuk a vizitet. Majd eltelt vagy egy hónap, és az interneten keresztül csepegtetett előzmények birtokában, de viszonylag semleges állásponttal tértem be másodmagammal egy nyári délután, hogy világmegváltó barátnős csevej alatt a szabad ég alatt szépen megebédeljünk. Nem kellett sokáig győzködni magunkat, elfogyott a vegyes zöld salátával érkező omlett, a frissítő limonádé, természetesen a kávé és egy előre berendelt hatalmas szelet sütemény is, ami végül méreténél fogva mégiscsak kifogott rajtam. Elégedettek voltunk.drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest03.jpg

Beköszöntött, sőt lassan el is telt az ősz és egyszer csak egy váratlan adventi meghívás várt Flórától. Miután a kicsi Flore-ban bent csak az első látogatásunkkori fizetéskor jártam, hiszen nyáron a teraszt élveztem, kíváncsian vártam az első igazi látogatást. Egy elejtett hozzászólásból már sejthető volt, Judittal (Varga Judit, a Juditu fáradhatatlanul kreatív bloggere) beleadnak apait-anyait, hogy hihetetlenül rövid idő leforgása alatt kicsi Flore felkészüljön az ünnepvárásra. 

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest04.jpg

Már leszállt az est, mikor megérkeztem. A terasz kicsit visszább húzódott a tető alá. A szuperhold és az éjszakai lámpák fényében a fehérre mázolt bútorok barátságos kékes-sárgás fényben úsztak, az asztalokon lobogott a gyertyák lángja, a baráti érzést takarók és puha párnák varázsolták meghitté. Belépve meglepetésként ért, hogy nemcsak a szűkebb értelemben vett dekoráció váltott ünnepibe, hanem a Café Flore gyakorlatilag földi süteményesdobozkává változott. Az ablakra felkúszott az Eiffel-torony arany sziluettje, a hatalmas üvegfelületek mögött mentaszínű szalagokon arany díszek hullnak alá, a falat színben passzoló kopogtató koszorú díszíti, a magasban menta-arany őzikék bólogatnak a képkeretek helyére illesztett ünnepi dobozok tetejéről, a menü kacskaringós betűkkel a falra, visszafogott masnival díszített keretekbe költözött, a menta-arany díszbe öltöztetett karácsonyfa alatt öreg mackó pislog és a csodaszép kávégép a háttérbe húzódva átadta a pultot megannyi helyben készített édes finomságnak. drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest05.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest06.jpg

Így került a pultra és körbe az ablakok alá a gömbökben karcsún felfelé nyújtózkodó csokoládé Eiffel-torony, a díszcsomagolású Eiffel-torony alakú linzer, az üvegbúra alá a cukorba mártott piros almák, gondosan zacskókba töltve a pergő cukros diódarabkák, a kínálóra a finoman menta-arany színekben pompázó falatnyi habcsókok, az a menta színű szalaggal körbefogott havas csokis kekszek, a diós kalács és a mákos sütemény.

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest07.jpg

A fal mentén futó polcokon immár karácsonyi házi narancslekvár, pattogatott kukoricával meghintett sós karamella, valamint karácsonyi fűszeres karamellás üvegcsék sorakoztak. Az ünnepvárás hangulatát emeli, hogy a lányok - természetesen - az Eiffel-torony sziluettjére felfűzött adventi kalendáriummal is készültek, amin huszonnégy apró doboz várja, hogy megörvendeztessen valakiket.

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest08.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest09.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest10.jpg

A kínálat vadító, pedig eddig csak az édességfronot vettük górcső alá. Ugyanakkor a menü nemcsak hogy felkúszott a falra, de téliesedett is, így került rá többek között a rózsaborsos sült Camembert sajt narancs és fenyőlekvárral, friss zöldsalátával. drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest11.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest12.jpg

Hűen a hely szelleméhez: sajátkezűleg díszített Eiffel-torony a Flóra és Judit által szintén kézzel festett tulipános fal előtt.

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest13.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest14.jpg

A már említett kávégép, a teli süteményes pult, bal kéz felől pedig a sós karamellák és narancslekvárok garmadája. Egyébként szinte mindent teszteltünk. Kivételesen nem vállaltam ezt a rendkívül nagy felelősséget egyedül, így a díszdobozban és -csomagolásban lapuló pattogatott kukoricás sós karamellát, a narancslekvárt, a havas csokis kekszeket, mézeseket és a roppanós habcsókot otthon megosztottam a családdal. Ahogy egyik kedves kolléganőm mondaná: 'behaltak tőle' - ha értitek mire gondolok.drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest15.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest16.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest17.jpg

Hogy a sztori ital vonalon is teljes egészet alkosson, muszáj kicsit hosszabban megemlítenem, hogy a bevezetőben megpendített forralt bor mennyei. Annyira kerek ízvilág, semmilyen íz nem lóg ki belőle, semmi sem túl markáns. Komolyan nem emlékszem, hogy ittam-e már valaha ennyire finomat, pedig hideg estéken nem vetem meg a forralt bort, így próbáltam már több verziót is. Az itt ért élmények arra sarkallanak, hogy otthon ismét nekiálljak a kísérletezésnek annak érdekében, hogy még véletlenül se szenvedjek hiányt a megfelelő lélekmelegítőből, ha a test ezért kiált. 

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest18.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest19.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest20.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest21.jpg

Kicsi Florciban minden részlet a helyén van. A figyelmes szemlélődő minden részletet górcső alá vesz és biztosan felfedezi, hogy az ablak alatt bizony ott lapul többek között a 'How to Be Parisian' (magyarul a 'Legyél te is párizsi nő' címmel jelent meg és Demaigret, Caroline, Sophie Mas, Anne Berest, Audrey Diwan jegyzik), valamint Garance Doré 'Love Style Life' című ikonikus könyve is. drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest22.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest23.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest24.jpg

Visszatérve a kezdőgondolathoz: nem csalódtam. Flóráék ugyanolyan lelkesek élőben mint, amilyen elhivatottnak tűnnek a virtuális térben. A dekor, az étel és italválaszték a helyén, így a kicsi Flore nem csupán teraszával frissít fel kellemes nyári napokon, de bent is minden adott ahhoz, hogy a korán illanó rövid téli nappalok után behúzódva a gondosan díszített íves falak közé és a fényt százfelé szóró kristálycsillárok alá egy jó kis forralt borral (teával vagy bármi mással, kinek-kinek vérmérséklete szerint) a kezünkben, finomságot majszolva a háttérben lágyan duruzsoló francia sanzonok vagy karácsonyi dalok mellett a barátainkkal ismét megváltsuk a világot.
drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest25.jpg

A Café Flore Matin et Soir közösségi oldalát itt találod, Flóra blogját pedig ittdrkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest26.jpg

drkuktart_cafeflorematinetsoirbudapest27.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása