DRPORTUGÁL: EURÓPA DÉLNYUGATI VÉGSŐ PONTJA A SZENT VINCE-FOK (Cabo de São Vicente in Algarve, Portugal)

2015. június 15. 08:33 - drkuktart

drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente01.jpg

Páratlan hely, végtelennek tűnő távlatokkal, szédítő mélységgel és soha véget nem érő szürkülettel. Nem elsőként, de először látogattuk meg Európa legdélnyugatibb pontját, a Szent Vince-fokot Portugáliában. 

drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente02.jpg

Egy XVI. századi kolostor romjai fölött emelt, jelenleg is szolgálatot teljesítő, 1904-ben épült világítótorony Európa egyik leghatalmasabb és legerősebb fényű ilyen építménye. Állítólag a fénye hatvan kilométerről is látszik.

Egy leírás szerint a Szent Vince-fokról a következőket érdemes tudni: "(Cabo de Sao Vicente, Monte Corvo), Európa DNy-i végső pontja Portugáliában, az É. sz. 37° 2" 43"" és a Ny. h. 8° 59" 16"" alatt. A Sz. 65 m. magas szaggatott sziklafalak közt kinyuló sziklanyelv, amelyet a tenger hullámai borzasztóan csapkodnak; rajta egy világító torony és egy XIV. sz.-ból való, romba dőlt Szt.-Ferenc-rendi kolostor áll. 4 km.-nyire DK. felé a Bolichei- és Sagresi-öböl közt van a kontinenssel keskeny földszoros által összefüggő Ponta de Sagres, Sagres nevü megerősített kis városkával (445 lak.). Itt áll 1839 óta Tengerész Henriknek emlékszobra, aki a Tercena Naval nevü nyaralójában egy csillagvizsgálót és egy hajós-iskolát állított föl és 1460 nov. 13. meghalt. A spanyol flottát 1780 jan. 16. Rodney angol admirális, 1797 febr. 14-én Jervis admirális és Nelson, 1833 jul. 3. pedig Napier itt győzte le."
drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente03.jpg

drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente04.jpg

drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente05.jpg

drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente06.jpg

drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente07.jpg

drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente08.jpg

drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente09.jpg

drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente10.jpg

drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente11.jpg

Ha ebből a fent idézett tömör leírásból nem is értünk sokat, akkor sem árt tudni, hogy a kapura akasztott tábla szerint a világítótornyot határoló kerítés mögé be lehet lépni, viszont a látogatási idő este hatig tart. Erről mi a képek tanulsága szerint lekéstünk, talán, majd egyszer azt is megtudom, mi van a kerítésen túl. A hely maga, megfejelve a toronnyal így is nagy élmény volt. Ha nem közeledett volna ilyen rohamos léptekkel az éjszaka, szívesen sétálgattam volna a végeláthatatlan sziklákon, és bámultam volna a messzeségbe. De az éjszaka jött, a szél fújt, teljesen átfagyva szürkületi vakegérként éhségtől szenvedve inkább úgy döntöttünk, hogy bevágódunk az autóba és Európa pereméről inkább visszahúzódunk Silves-be. drkuktart_szentvincefokcabodesaovicente12.jpg

Befejezésül pár ajánló a régióból: Algarve-be csábító 14 pontomról itt, ezen belül a mór emlékekkel büszkélkedő Silves városáról itt írtam, míg a szállásokról itt és itt és itt olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel még Portugália Algarve régiója, ne hezitálj, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása