BUDAPEST100: A TIZEDIK

2020. szeptember 18. 16:48 - drkuktart

drkuktart_budapest100_2020_10ev_01_goldberger_osaarchivum.jpgNyitott épületek. Száz éves vagy még idősebb, olykor azonban szemtelenül fiatal falak. Látszólag élettelenek, a szemlélődőnek azonban mégis beszédesek.

Hiányoztatok a karantén alatt, sőt, azután is, hiszen nem mentem, valami ugyanis megváltozott. Bennem, nem bennetek. Ti álltok, omladoztok, szépültök rendületlenül és ugyanígy veletek együtt a bennetek otthonra lelt élő világ. És vártok. Hogy mire? Többek között rám is, nagyon remélem, ugyanis látni szeretnélek benneteket, látni az igazi fővárost. Offline, szemtől szembe messziről és részleteiben is.drkuktart_budapest100_2020_10ev_02_goldberger_osaarchivum.jpgdrkuktart_budapest100_2020_10ev_03u_programfuzet.jpgÉs várnak veletek együtt azok a lelkes lakóközösségek is, kik a tizedik, jubileumi Budapest100 alkalmából 2020. szeptember 19-20. napjain úgy döntöttek kitárják kapuitokat. Várják, hogy megmutathassák, milyen, elődeink által örökül hagyott, különböző stílusú, korú, eltérő elvek mellett karbantartott, olykor múltbeli elvtelenségeknek áldozatlanul esvén elhanyagolt falak közt zajlik az élet Budapesten.
drkuktart_budapest100_2020_10ev_04_kiralyutca9.jpgEgy város, megannyi irányzat, különböző méretű és állapotú életterek. A falakat szólásra invitáló emberi történetek, olyan részletek, mint a bebocsátó budapesti kapuk vagy éppen a talpunk alól ki nem csúszó padlók. Anyagok, színek, formák, szagok. Csupa izgalom és tapasztalat a múltról. És a múltba forduló jelenről, hiszen ki tudja, száz év múlva nem rólunk mesél-e majd az akkori Budapest100.drkuktart_budapest100_2020_10ev_05_kiralyutca9.jpg

drkuktart_budapest100_2020_10ev_06_madachut10.jpgMielőtt elvesznék a részletekben, közhírré tétetik tehát, hogy ezen a hétvégén kerül megrendezésre budapest lelkes lakóinak és az idén tizenöt éves Kortárs Építészeti Központnak is köszönhetően a tizedik Budapest100.drkuktart_budapest100_2020_10ev_07_alkalamazas.jpg

drkuktart_budapest100_2020_10ev_08_madachut10.jpg

drkuktart_budapest100_2020_10ev_09_madachut10.jpg

drkuktart_budapest100_2020_10ev_10_budafokiut17c.jpgAz eseményhez több tucat épület csatlakozott, róluk a nyomtatásban is elérhető programfüzetben és az (egyelőre csak) Android operációs rendszerű okostelefonokra letölthető Budapest100 alkalmazáson tájékozódhatsz. Figyelemmel azonban a kialakult járványhelyzetre az épületek listája kissé változó, a mindenkor megnyitó (illetve a vírus okán mégsem nyitó) épületek listájáról elsősorban a Budapest100 honlapján tájékozódjunk itt, ezt a listát folyamatosan napra(órára)készen tartják a szervezők. 

drkuktart_budapest100_2020_10ev_11_budafokiut17c.jpgVigyázzunk magunkra, vigyázzunk a házakra, az ott élőkre és a minket váró önkéntesekre. Köszönjük meg jelen körülmények közötti rendkívüli munkájukat és nagylelkűségüket azzal is, hogy mi is betartjuk az alapvető szabályokat, így viselünk maszkot méghozzá rendesen, tiszta kézzel érkezünk és úgy is maradunk, valamint tartjuk a megfelelő távolságot stb-stb. hiszen úgy is tudjátok.

drkuktart_budapest100_2020_10ev_12_kituzo.jpgMinden más fontos és aktuális információt a Budapest100 honlapján találtok. Mielőtt mentek, mindig tájékozódjatok előre, hogy ne érjen szükségtelen bosszúság, hiszen ez az esemény céljával igencsak ellentétes lenne. Felhőtlen felfedezést kívánok!

A képek a múlt heti sajtósétán készültek a budapesti Arany János utca 32., Király utca 9., Madách út 10. és Budafoki út 17/c. alatt. A kapcsolódó, jelen írás kereteit igencsak szétfeszítő, egyes házakra vonatkozó kutatásokkal pedig jövök, egyszercsak.

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne maradj le az új posztokról! Újabb budapesti épületsétákért, épülettörténetekért és más jóságokért kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével.

Szép napot kívánok!

If you like the post, do not miss any new post, give yourself (and me) the chance and follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása